sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Pihakuulumisia syyskuun lopulta

 

Tässä pihakuulumisia syyskuun lopulta, aurinkoisen sunnuntain jälkeen. Meillä kukkii vielä kivasti auringonkukat pörriäisille, tosin vanhimmat kukat jo muodostavat siemeniä. Ne me jätämme lintujen iloksi. Nyt oli hyvät Kitkemispäivät, joten ne piti tietysti taas hyödyntää. Pihalla on tähän aikaan kivan sopivasti puuhaa, jota voi tehdä näin vähän kerrallaan pitkin syksyä. Ja samalla sai taas nauttia aurinkoisesta päivästä ja oravien touhuista.


Nurmikon reunan kanttaaminen aloitettu...

Aloitin tänään nurmikon reunojen kanttaamisen ja jos sää sallii, niin pyrin kanttaamaan kaikki istutusalueiden reunat näin syksyllä. Se tekee pihasta siistin näköisen, etenkin jos lumi sataa vasta tammikuussa, kuten välillä käy täällä Uudellamaalla.
Kuvassa on meidän ryhmäruusupenkki, jonka taustalla on ne vanhat laventelit. Siitä kesäisiä kuvia Ryhmäruusut ja maanpeittoruusut kukkii pitkään -postauksessa.


Hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan ja kitketty kivituhka...

Nyt oli hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan, joten kitkin vähän rikkaruohoja tänään. Sen lisäksi poistin meidän kivituhkapihasta muutamia heinätupsuja ja muita rikkaruohoja. Todennäköisesti joudun vielä kitkemään sitä lokakuussakin varjopaikasta. Onneksi se on helppo homma 😊

Vielä 30.9.-1.10.2024 on hyvät Kitkemispäivät, kuun mukaan.



Haravoitavia puun lehtiä ja jalopähkinän pähkinöitä...

Vanha metsälehmus on pudotellut jo pitkään lehtiä maahan ja niitä saa jatkuvasti haravoida kompostiin. Se on kivaa puuhaa, kun sitä tekee usein eli haravoitavaa on vähän kerrallaan.
Muista puista ei oikein vielä putoa lehtiä. 

Jalopähkinä, joka on siis puu, pudottaa yleensä kaikki lehdet kerralla pakkasyön jälkeen. Sitä ei vielä ole siis ollut. Muutama lehti on pudonnut vihreänä... ja paljon pähkinöitä, kuten kuvassa. Vikkelät oravat vauhdikkaasti kuljettavat pähkinöitä talteen, mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.

Talvisäilytettävät kesäkukat vielä ulkona...

Isot pelargoniruukut ja kuvan vanhat verenpisarat on edelleen pihalla. Tänään on seurattu sääennustetta moneen kertaan, sillä aamuyölle on luvattu +1 astetta.
Meidän pihan isojen puiden ansioista syksyn ekat yöpakkaset ei tule yläpihalle. Joten verenpisarat saavat jäädä paikoilleen ja pelargoniruukut siirretään katoksen suojaan. Ainoastaan talvetettava värinokkonen eli isokirjopeippi nostetaan yöksi eteiseen, varmuuden vuoksi.

Daaliat vielä pihalla pörriäisille...

Tänään aamulla on viileää ja märkää eilisen sateen jäljiltä, niin siitä huolimatta daalioiden kukissa näkyi kimalaisia ja muita pörriäisiä. Osa daalioiden lehdistä on jo tummunut, mutta ne kukkivat edelleen.
Ihan jo pörriäisten takia, emme kaiva vielä niiden juurakoita maasta. Vasta kunnon yöpakkasten jälkeen juurakot pääsevät kellariin.

Lehtien syysväritykset lisääntyy...

Puiden ja pensaiden syysvärityksiä on vasta vähän näkyvissä. Villiviinit on jo kunnolla punertuneet ja kuvan pilvikirsikan lehdissä näkyy hieman oranssin sävyjä. Muuten pensasmustikat, rusokirsikka ja muut ovat ihan vihreälehtisiä. 
Saa siis nähdä, milloin tulee kunnon yöpakkanen... ja syysväritykset.


Kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Tässä vielä linkkejä blogipostauksiin, joista löytyy ohjeita eri kesäkukkien talvisäilytykseen


Puutarhaterveisin Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti