Tässä pihakuulumisia syyskuun lopulta, aurinkoisen sunnuntain jälkeen. Meillä kukkii vielä kivasti auringonkukat pörriäisille, tosin vanhimmat kukat jo muodostavat siemeniä. Ne me jätämme lintujen iloksi. Nyt oli hyvät Kitkemispäivät, joten ne piti tietysti taas hyödyntää. Pihalla on tähän aikaan kivan sopivasti puuhaa, jota voi tehdä näin vähän kerrallaan pitkin syksyä. Ja samalla sai taas nauttia aurinkoisesta päivästä ja oravien touhuista.
Nurmikon reunan kanttaaminen aloitettu...
Aloitin tänään nurmikon reunojen kanttaamisen ja jos sää sallii, niin pyrin kanttaamaan kaikki istutusalueiden reunat näin syksyllä. Se tekee pihasta siistin näköisen, etenkin jos lumi sataa vasta tammikuussa, kuten välillä käy täällä Uudellamaalla.
Kuvassa on meidän ryhmäruusupenkki, jonka taustalla on ne vanhat laventelit. Siitä kesäisiä kuvia Ryhmäruusut ja maanpeittoruusut kukkii pitkään -postauksessa.
Hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan ja kitketty kivituhka...
Nyt oli hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan, joten kitkin vähän rikkaruohoja tänään. Sen lisäksi poistin meidän kivituhkapihasta muutamia heinätupsuja ja muita rikkaruohoja. Todennäköisesti joudun vielä kitkemään sitä lokakuussakin varjopaikasta. Onneksi se on helppo homma 😊
Vielä 30.9.-1.10.2024 on hyvät Kitkemispäivät, kuun mukaan.
Haravoitavia puun lehtiä ja jalopähkinän pähkinöitä...
Vanha metsälehmus on pudotellut jo pitkään lehtiä maahan ja niitä saa jatkuvasti haravoida kompostiin. Se on kivaa puuhaa, kun sitä tekee usein eli haravoitavaa on vähän kerrallaan.
Muista puista ei oikein vielä putoa lehtiä.
Jalopähkinä, joka on siis puu, pudottaa yleensä kaikki lehdet kerralla pakkasyön jälkeen. Sitä ei vielä ole siis ollut. Muutama lehti on pudonnut vihreänä... ja paljon pähkinöitä, kuten kuvassa. Vikkelät oravat vauhdikkaasti kuljettavat pähkinöitä talteen, mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.
Talvisäilytettävät kesäkukat vielä ulkona...
Isot pelargoniruukut ja kuvan vanhat verenpisarat on edelleen pihalla. Tänään on seurattu sääennustetta moneen kertaan, sillä aamuyölle on luvattu +1 astetta.
Meidän pihan isojen puiden ansioista syksyn ekat yöpakkaset ei tule yläpihalle. Joten verenpisarat saavat jäädä paikoilleen ja pelargoniruukut siirretään katoksen suojaan. Ainoastaan talvetettava värinokkonen eli isokirjopeippi nostetaan yöksi eteiseen, varmuuden vuoksi.
Daaliat vielä pihalla pörriäisille...
Tänään aamulla on viileää ja märkää eilisen sateen jäljiltä, niin siitä huolimatta daalioiden kukissa näkyi kimalaisia ja muita pörriäisiä. Osa daalioiden lehdistä on jo tummunut, mutta ne kukkivat edelleen.
Ihan jo pörriäisten takia, emme kaiva vielä niiden juurakoita maasta. Vasta kunnon yöpakkasten jälkeen juurakot pääsevät kellariin.
Lehtien syysväritykset lisääntyy...
Puiden ja pensaiden syysvärityksiä on vasta vähän näkyvissä. Villiviinit on jo kunnolla punertuneet ja kuvan pilvikirsikan lehdissä näkyy hieman oranssin sävyjä. Muuten pensasmustikat, rusokirsikka ja muut ovat ihan vihreälehtisiä.
Saa siis nähdä, milloin tulee kunnon yöpakkanen... ja syysväritykset.
Kesäkukkien talvisäilytysohjeita...
Tässä vielä linkkejä blogipostauksiin, joista löytyy ohjeita eri kesäkukkien talvisäilytykseen
- Daalian istutus ja talvisäilytystesti eli talvisäilytys kellarissa ja koneellisessa kylmiössä turpeessa sekä ilman turvetta
- Daalioiden hoito ja talvisäilytys -postauksessa yleisesti ohjeita daalioiden hoidosta ja niiden talvisäilytyksestä
- Ne uskomattomat daaliat pääsi talvisäilytykseen -postauksessa kuvia meidän vanhojen daalioiden juurakoista kuivumassa
- Pelargonien talvisäilytys viileässä kellarimaisessa tilassa sekä valoisalla ikkunalla, sillä kumpikin tapa toimii
- Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti eli aurinkoisella ikkunalla pelargonit säilyvät vihreälehtisinä, ilman kasvivaloja
- Verenpisaran talvettaminen onnistuu myös kellarimaisessa tilassa sekä ihan asuinhuoneen ikkunalla
- Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto eli suklaakosmos on myös helppo talvettaa ruukussa
Puutarhaterveisin Sari
Nurmikon kanttaaminen luo kauneutta puutarhaan! Olen itse aivan ihastunut kanttaamiseen! Pakko kysyä vielä, että etkö pelkää upeiden verenpisaroidesi paleltuvan?
VastaaPoistaOlen ihan samaa mieltä kanssasi kanttaamisesta! Se on vielä kivan nopeaakin :)
PoistaMeillä on ollut verenpisarat kuvan kohdassa jo monta vuotta ja olemme nähneet, miten syksyn yöpakkaset tulevat pihallemme. Ja toki seuraamme vielä illalla sääennustetta.
Eli en pelkää... ja säilyivät hyvin viime yön ulkona, vaikka lämpömittari näytti 0 astetta alimmillaan. Verenpisaroiden kohdassa oli silloin lämpimämpää, sillä siihen kohtaan ei tule ensimmäiset yöpakkaset.
Kiitos taas kanttausvinkistä, siis totta kai voi syksylläkin kantata! Olen aina tehnyt sen kesällä. Taidan ehtiä vielä tänä syksynä :) T Eldorado
VastaaPoistaNyt on ollut niin kivan lämmintä, että kanttaaminen on ollut tosi mukavaa syyspuuhaa pihalla. Saa samalla talveksi selkeälinjaisen ja siistinnäköisen pihan :) Sitä kun ei yhtään tiedä, tuleeko lumeton talvi vai saadaanko pysyvä lumi jo joulukuussa. Ole hyvä ja mukavaa kanttauspuuhaa :)
Poista