keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Istuta taimet ajoissa, ja oikein

 
Näin syksyllä taimet on hyvä istuttaa ajoissa, etenkin perennojen ja havukasvien taimet. Syksy on muuten erittäin hyvä aika ja jopa paras aika istuttamiseen, koska kasvit lähtevät keväällä heti hyvään kasvuun. Viimeaikaiset erikoiset säät on haastavia monelle kasville, varsinkin jos taimet on istutettu liian myöhää syksyllä tai ne on istutettu vähän huolimattomasti. Jopa keväällä huolimattomasti istutetut taimet voivat kärsiä talvesta ja pahimmassa tapauksessa jopa kuolla. Kannattaa siis aina istuttaa huolellisesti.

Perennat parasta istuttaa ajoissa...

Perennat on hyvä istuttaa ajoissa syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua. Silloin ne talvehtivat aina parhaiten.  Jos viime talvena tai edellisten talvien jäljiltä on kuollut perennoja, niin todennäköisesti istutustavassa on silloin jokin mennyt vikaan.

Kuvassa on ne uudet laukkaneilikat näin syyskuun alussa. Aion hieman siirtää niitä, mutta teen sen vasta keväällä, koska en ehdi nyt lähiviikkoina.

Istuta havut ajoissa ja onnistuneesti...

Havukasvit on myös hyvä istuttaa syksyllä ajoissa, jotta ne varmasti ehtivät juurtua ennen talvea. Nyt onkin näkynyt hyviä tarjouksia tuijista, joten ne kannattaa hyödyntää. Jos siis aikoo tehdä vaikka tuija-aidan. 
Tuijien sekä puiden istuttamisessa on tosi tärkeää istuttaa ne oikeaan syvyyteen, ei siis liian syvään. Samoin niiden juurien tilanne on syytä tarkistaa, koska myöhemmin ei enää voi tehdä mitään, mikä auttaisi tilannetta.

Pensaiden istuttamisella ei ole kiire...

Sen sijaan lehtipensaiden taimia voi istuttaa niin kauan, kun maa on sula. Toki pensaiden tulee olla silloin talvenkestäviä pensaita. Moni tekeekin nyt uusia pensasaitoja ja nurmikoita, koska tähän aikaan yleensä kasvit vaativat paljon vähemmän kastelua, mitä keväällä istutettaessa.

Kastele riittävästi ja oikein, älä liikaa...

Vaikka nyt taimet vaativat vähemmän kastelua, niin ne täytyy kuitenkin kastella istutuksen yhteydessä. Vettä pitää antaa riittävästi eli esimerkiksi 15-30 litraa pensaan taimelle. Jatkossa kastellaan tarvittaessa ja riittävästi. Kannattaa kuitenkin varoa liikakastelua, koska monet kasvit kärsivät liikakastelusta, niin syksyllä kuin keväälläkin.

Oikea istutustapa tosi tärkeää...

Oikea istutustapa on paljon muutakin, kuin taimen juuripaakun hautaamista maahan. Siihen liittyy riittävä multamäärä, istutuskohdan ja taimien esivalmistelua, oikea istutussyvyys ja istutusetäisyys, mullan tiivistäminen, riittävä kastelu sekä mahdollisesti kasvien leikkaaminen ja tukeminen. Unohtamatta tärkeää jälkihoitoa, joka varmistaa taimien kasvuun lähdön.

Kun ne kerran oppii ja ymmärtää niiden merkityksen kasveille, ne on helppo muistaa jatkossa. Samalla saa kasvit lähtemään hyvään kasvuun, kasvamaan pitkäikäisiksi, helppohoitoisiksi ja talvehtimaan varmemmin.

Istuttamisesta löydät tiiviin ja selkeän tietopaketin Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssilla. Säästät sen hinnan moninkertaisesti, kun taimien tilalle ei tarvitse ostaa uusia tai nurmikkoa ei tarvitse joka kevät kylvää uudelleen.

Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.
Ja jos olet Sarin pihasuunnittelukurssilla, saat tämän kurssin puoleen hintaan alekoodilla.



Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Hei! Suunnittelin siirtäväni mökillä punahatut toiseen kohtaan lokakuun lopulla, kun on syysloma. Onkohan sittenkään hyvä ajatus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itse siirtäisin ne vasta keväällä tai nyt lähiaikoina syyskuussa. Punahatut eivät kuluu niihin "varmoihin ja sitkeisiin" kasveihin. Nimittäin yhtään ei tiedä millainen syksyn ja talven sää on tulossa kasvien näkökulmasta.

      Poista
  2. Kiva postaus, siirsin juuri purppuraheisiangervon "näkyvämmälle" paikalle, hyvältä näyttää. Entäpä sipulikukat, syyskuu on ollut tosi lämmin, kannattaako sipulit istuttaa lähipäivinä, vai voinko odottaa lokakuulle. T Eldorado

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa on vielä ihan liian lämmin tavallisten sipulikukkien istuttamiseen. Itse aioin istuttaa ne vasta lokakuussa. Tuleva sää sitten näyttää, mihin aikaan tarkemmin ne kannattaa istuttaa.

      Poista