keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Alkoi syyskuun istutusaika kuun mukaan

 
Tänään alkoi syyskuun istutusaika kuun mukaan, joten nämä värinokkosen juurtuneet taimet voi istuttaa ruukkuun. Nyt voisi myös ottaa lisää pistokkaita niistä, jos siihen olisi tarvetta. Monivuotisten pihakasvien istutusaika alkoi myös, joten taidanpa käväistä taimiostoksilla. Itse asiassa tänään ehdin jo istuttaa muutaman taimen, joilla oli kiire päästä maahan. Onneksi muilla taimilla ei ole mikään kiire.


Mehitähtiä helppo jakaa...

Nyt vielä ehtii hyvin jakaa perennoja, ainakin täällä eteläisemmässä osassa Suomea. Ne siis ehtivät juurtua ennen talvea. 
Mehitähtiä on helppo jakaa ja niitä olenkin jakanut. Parvekkeelta otin partamehitähdistä alkuja, jotka aioin istuttaa pihalle ihan lähipäivinä.

Nämä mehitähdet istutimme elokuussa, kun viimeksi oli hyvä istutusaika kuun mukaan. Ne näyttää juurtuneen jo napakasti, joten kestävät talven hyvin. Tässä on siis paljon pieniä alkuja, joista kasvaa yhtä leveitä, mitä kuvan alaosan mehitähti.
Nämä perennat on muuten syytä istuttaa ajoissa, jotta ne ehtivät varmasti juurtua ennen talvea.

Perennaniitylle lisää perennojen taimia...

Tämä istutusaika on hyvä myös siirtää perennoja ja niiden taimia paikasta toiseen. Perennaniityllämme kasvaa paljon monivuotisten kukkien pieniä siementaimia. Tämä niitty on siis uusi ja siksi kasvit ovat vielä niin matalia. Olemme istuttaneet sinne myös perennojen taimia, mitkä kukkikin jo tänä kesänä. Kuvassa on kukkinut rantatädyke, joka siirrettiin kukkapenkistä tänne viime syksynä. Sen takana on lehteviä sormustinkukkia.
Kasveista näkyy hyvin, miten kuivuus on verottanut niiden kasvua.

Ruukun vaihto myös kuun mukaan...

Huonekasvien ruukun vaihtaminen isompaan on hyvä tehdä myös nyt, jos sille on tarvetta. Kuvan vanha tuoksuva perhosorkidea putosi lattialle kesällä ja ruukku halkesi. Vihdoinkin siitä lakastui viimeinen kukka, joten nyt pääsen istuttamaan sen ehjään ruukkuun. Se on siis ollut suojaruukussa, jolloin kosteus pysyy hyvin, vaikka ruukku on pahasti halki.

Pienelle tuoksuvalle orkidealle hyvä istutusaika...

Samalla kertaa aion istuttaa tämän tuoksuvan pienikukallisen perhosorkidean uuteen ruukkuun. Sillä on ollut joka vuosi ongelmana se, että sen painava lehdistö nostaa juuret ylös orkideakasvualustasta. 
Taidan siis istuttaa sen tähän tavalliseen ja hieman leveämpään ruukkuun, jos saisin sen siten pysymään paremmin ruukussaan. Saas nähdä, miten tämän kanssa käy😀


Syyskuun istutusaika kuun mukaan 4.-17.9.2024

Jos mahdollista, istuttamiset on hyvä tehdä aamupäivällä. Siitä tarkemmin tietoa löydät verkkokursseilta.

Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa, ympäri maailman. Se kuuluu osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Näet kasvien istutusajankohdan täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.



Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Mitä laitat orgidea kasvualustaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän noiden kummankin orkidean vanhan kasvualustan siltä osin, kun se on hyvää. Yleensä teen perhosorkidealle seoksen, jossa on eniten pienehköjä männynkaarnan paloja sekä vähän turvetta ja perliittiä sekä muutama hiilenpala.

      Poista
  2. Yes, nyt siis pääsen leikkaamaan värinokkosesta pistokkaat. Eiköstä vain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Nyt alkoi pistokkaiden ottoon hyvä ajankohta, riippuen toki hieman kasvista. Värinokkosista voi hyvin vielä ottaa pistokkaita, juurtuvat hyvin.

      Poista