sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Puutarhakomposti ja maanparannus - omavaraisuus kotipihalla

 
Puutarhakomposti on parasta maanparannukseen. Sen takia puutarhassa on hyvä olla hoidettu komposti, jos haluaa saada hyvän sadon tulevaisuudessakin. Nimittäin multa väsyy, kun siinä kasvattaa vuodesta toiseen yksivuotisia hyötykasveja. Samoin käy kesäkukkien ja yksivuotisten kylvökukkien kanssa, jos maata ei välillä paranna kompostimullalla. 
Onneksi kompostointi on helppoa ja samalla saa "hävitettyä" kaikki puutarhajätteet kätevästi. Ja kuin palkinnoksi saa huippu arvokasta kompostimultaa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Puutarhakomposti vai lehtikomposti...

Meillä on puutarhakomposti, koska viemme sinne  puutarhajätteet aikaisesta keväästä ihan myöhäiseen syksyyn asti. Siellä on kaikki kitketyt rikkaruohot, ohuet leikatut pensaan oksat ja pieni osa syksyn puiden lehdistä. Kompostiin veimme myös uuden kasviryhmän kohdasta kaivetut nurmikon palat. Toissa vuonna ihan laskettiin, että saamme ilmaista multaa 50 kottikärryllistä puutarhakompostista vuosittain.

Lehtikompostissa on taasen eniten syksyn puiden lehtiä ja joillakin siellä ei muuta olekaan. Jäte on siis hyvin yksipuolista ja sitä tulee vain syksyllä.

Parasta kompostimultaa biohiilellä...

Oli sitten puutarha- tai lehtikomposti, niin sen toiminta paranee huomattavasti, kun lisää jätteen sekaan biohiiltä. Siten lopputulokseksi saadaan biohiilikompostimultaa, joka on kaikkein parasta maanparannukseen.

Hyvin hienojakoinen biohiili varastoi ravinteita parhaiten, jolloin biohiilikompostimulta on ravinteikkaampaa. Kompostissa biohiili latautuu parhaimmalla tavalla eli ravinteiden lisäksi biohiileen latautuu kompostista kosteutta. 
Ehkä jopa vielä tärkeämpi asia maanparannuksen kannalta on se, että biohiilikompostimulta tuo maahan runsaasti maan mikrobitoimintaa ja ylläpitää sitä maassa. Nimittäin biohiilen pinta on hyvä kasvualusta maan mikrobeille.

Eli biohiilikompostimulta lisää heti maan mikrobitoimintaa, kun sitä lisää vanhan maan sekaan. Mikrobitoiminta parantaa maan mururakennetta, auttaa kasveja monella tavalla voimaan paremmin, kuten saamaan helpommin ravinteita käyttöön, löytämään vettä laajemmalta alueelta sekä kestämään paremmin kuivuutta, kuumuutta, ötököitä ja kasvitauteja.
Uusimman tiedon mukaan hienojakoisessa biohiilessä on enemmän pintarakennetta mikrobitoiminnalle, ravinteille ja kosteudelle. Sen takia sitä kannattaa käyttää komposteissa.

Lisäksi biohiili helpottaa kompostin hoitoa, oli sitten kyse lehti- tai puutarhakompostista.
Ihan samalla tavalla biohiili auttaa lämpökompostoreissa biojätteen kompostoitumista. Lisäksi se estää kompostorin jäätymistä talvella.

Valmista hyvän karkeaa biohiilikompostimultaa...

Tällainen karkea biohiilikompostimulta, jossa on pieniä oksan paloja ja muuta pientä kasviroskaa näkyvissä, on parasta maanparannukseen. Nimittäin ne pienet palaset tuovat maahan ilmavuutta ja ovat jatkossa maan mikrobeille tärkeää ravintoa. 
Isommat tikut poistamme vain kasvimaalle menevästä mullasta. 


Maanparannus puutarhakompostilla takaa hyvän sadon...

Jos joka syksy tai kevät lisää hieman uutta biohiilikompostimultaa, maa pysyy hyvässä kunnossa. Kasvimaalla sekoitamme kevyesti lapiolla kompostimullan vanhaan maahan, niin maa ei jää kylvöille liian ravinteikkaaksi. 
Yksivuotisten kasvien viljelyssä vuoroviljely eli kasvien paikkojen vaihto vuosittain on myös tärkeää maan hyvinvoinnille.
Meidän läpäisevässä moreenimaassa herneet tuottavat yllättävän hyvän sadon, biohiilimullan ansioista.

Syksy hyvä aika maanparannukseen...

Puutarhakompostimullalla voi myös parantaa vanhaa maata, kun tekee uusia istutusalueita. Tässäkin keijunkukka on lähtenyt hyvään kasvuun, kun ensin parannettiin kohdan maata.

Syksy onkin paras aika parantaa maata ja tehdä uusia istutuksia. Ja kun tekee uusia monivuotisten kasvien istutuksia, on hyvä olla tarkkana, että istuttaa taimet oikein. Siten ne juurtuvat hyvin ja kestävät ensimmäisen talven. Eli varmistaa, että kasvit eivät kuole talven aikana. Puiden istutus on muutenkin tarkkaa puuhaa, jotta puista varmasti kasvaa pitkäikäisiä.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraistelijan-kootut-virheet-ja-onnistumiset-vm-2024-suuntana-omavaraisuus-syyskuu-2024

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2024

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/kasvukausi-24-palovammoja-ja-toipumista


12 kommenttia:

  1. Biohiiltä puutarhakompostiin, kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla!! Kompostimulta on kyllä upea juttu. Terveisin Eldorado

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Meillä biohiilen lisääminen kompostiin on parantanut huomattavasti sen toimintaa eli puutarhajäte maatuu nyt hyvin tasaisesti. Ja näkee hyvin kasveista, miten lisäys biohiilikompostimultaa parantaa maata.

      Poista
  2. Minäkin aion kokeilla lisätä biohiiltä kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, sillä se auttaa tosi paljon kompostoitumisessa. Varsinkin, kun laittaa sitä kompostiin aina välillä ja peittää sen heti jätteellä.

      Poista
  3. Pitää nyt ihan kehua tuota biohiiltä, sillä lämpökompostori ei jäätynyt viime talvena. Aloitin sinne biohiilen lisäyksen syksyllä vinkistäsi. Kompostorista ei myöskään tule hajuja enää. Kiitos siis oikein hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sait biohiilestä avun lämpökompostoriin. Se tosiaan auttaa vähentämään hajuja ja meilläkin lämpökompostorista otettu puoliraakamulta ei enää tuoksahda lainkaan pahalla, herkkänenäisten mielestä.
      Näihin aikoihin onkin jo hetki aloittaa sen lisääminen kompostoriin, jos sitä ei tule käytettyä kesällä. Ole hyvä :)

      Poista
  4. Itselläkin näin syksy on parasta maanparannusaikaa. Meillä kompostikasaan päätyy toki kanan- ja ankankakkaa, niin siinä aina vähän menee, että pääsee lisäilemään sitä, mutta nyt ollaan jo iloisessa tilanteessa, että sitä on valmiina maanparannukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä on tosiaan aina kaikenlaista muuta puutarhahommaa, joten syksyllä on enemmän aikaa maanparannukseen.
      Ihan mielenkiinnosta kysyn, kuinka paljon teillä menee aikaa siihen, kun saatte kompostistanne multaa?
      Se on kyllä huippu ihanaa, kun on omasta takaa hyvää kompostimultaa maanparannukseen. Sen parempaa ei olekaan!

      Poista
  5. Biohiiltä täälläkin menee lämpökompostoriin kiitos sinun vinkkisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että otit vinkin käyttöön :) Biohiilestä on kyllä tosi paljon etuja kompostoinnissa. Ja se on melkein välttämätön lämpökompostorissa, jos haluaa sen toimivan hyvin läpi talvikauden.

      Poista
  6. Hyvä kirjoitus, kiitos 🙂 Teettekö itse biohiilen vai onko se pussitavaraa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidit siitä :) Itselläni on pieni "aikapula", joten emme ole lähteneet tekemään biohiiltä itse. Etenkin kun se pitää vielä murskata pieneksi hileeksi. Joten olemme käyttäneet pussitavaraa. Ja lämpökompostoriin käytämme viileänä kautena Biolanin Tehokuiviketta, joka sisältää biohiiltä.

      Poista