keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Pörriäiskukkia syyskuun lopulla

 
Ihania pörriäiskukkia kukkii vieläkin näin syyskuun lopulla. Meidän pihalla niissä näkyi eilen eniten näitä pörheitä kimalaisia sekä joitain pieniä kukkakärpäsiä. Tänä vuonna olen lisännyt perhos- ja pörriäiskukkien määrää ja samoin aion tehdä myös ensi keväänä. Niitä kun koskaan ei ole liikaa.


Vanha asteri houkuttaa kimalaisia...

Tämä vanha asteri kukkii myöhään, ihan pakkasiin asti. Jos kesä on ollut pilvinen ja viileä, sen kukat eivät silloin ehdi aueta. Nyt oli niin lämmin kesä, että se on kukkinut jo pitkään. Siinä on aina pörriäisiä, paitsi ei ehkä sateella 😊

Jättiverbena yllätti pörriäiskukkana...

Alun perin kylvin jättiverbenan siemenistä vuosia sitten ja sitä on ollut meidän pihalla sen jälkeen aina. Se ei siis talvehdi ulkona, joten olemme talvettaneet sen kellarissa.

Tänä kesänä kaksi jättiverbenan tainta istutettiin siihen uuteen kasviryhmään ja ne oikein roihahti rehevään kasvuun. Niille siis selvästikin löytyi mieluinen paikka.
Ne on nyt yli 1,5 metriä korkeita ja kukkivat runsaasti. Niiden kukissa on näkynyt paljon pörriäisiä ja erilaisia perhosia. Tosin nyt perhosia näkyy vähemmän.
Punahattu ja jättiverbena pölyttäjille hyvä pari -postauksessa on kuvia niistä ja mm. miltä taimet näyttivät kesäkuun alussa, kun ne istutettiin maahan.

Aiotaan taas kaivaa niiden juurakot kellariin, kunhan ensin pakkanen palelluttaa niitä. Siihen asti ne on hyviä pörriäiskukkia kimalaisille.

Daaliat hyviä pörriäiskukkia...

Daaliat kukkii vielä, vaikka yöt ovat viileitä. Tämä punakukallinen tähtidaalia `Honka Red` kukkii edelleen runsaasti ja saa nähdä jaksaako se avata vielä nuppujaan.
Nämä yksinkertaiskukkaiset daaliat on todella hyviä pörriäiskukkia, tosin eivät talvehdi ulkona.


Edelleen ne vanhat oranssit daaliat kukkivat myös, sillä kaivamme niiden juurakot kellariin vasta myöhemmin. Niiden kukissa on myös paljon kimalaisia, jopa vähän jo lakastuneissa kukissakin.

Tämä alimman kuvan daalia oli ihana ylläri. Olen useamman kerran kylvänyt daalioita siemenistä ja olemme säilyttäneet niiden juurakot. Niiden paikka pihalla on hieman huono, joten siruetanat ovat päässeet vioittamaan niitä ja se on myös vähän turhan varjoinen.

Siitä kaikesta huolimatta tämä daalia kukkii sitkeästi ja kukan värisävy on tosi kaunis. Eli tälle pitää suunnitella parempi paikka ensi kesäksi. Tämä on tietysti myös hyvä pörriäiskasvi.

Säilytämme kaikkien daalioiden juurakot kellarimaisessa tilassa turpeeseen haudattuna. Turve pysyy hyvänä vuodesta toiseen eli se ei ole kertakäyttötuote.
Daalian juurakoiden talvisäilytys -testissä lisää, niiden eri säilytystavoista.

Jo näillä myöhään kukkivilla pörriäiskukilla autat alueesi luontoa. Voit myös suunnitella luontoystävällisemmän pihan, tehden monta pientä hyvää valintaa luonnon avuksi. Niitä me olemme tehneet vuosien varrella useitakin, koska ne on niin helppoja toteuttaa.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Olisi kiva kuulla, mitä pörriäiskukkia on vielä kukassa teidän pihoilla?


3 kommenttia:

  1. Onpa kauniin värinen asteri! Pihallani kukkii myös daaliat vielä ja kehäkukat. Ja on siellä myös muutama voikukkakin innostunut kukkimaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Itsekin pidän tämän asterin kukkien värisävystä eniten. Meillä on siis pari muutakin asteria.
      Osa kehäkukista on tosiaan myös erittäin hyviä pörriäiskasveja, daalioiden lisäksi.
      Hyviä valintoja sinulla siis! Ja voikukat mukaan lukien :)

      Poista
  2. Itsekin pidän yksinkertaisista ja kaulusdaalioista juuri sen takia, kun pörriäisille on pöytä ikäänkuin "avoinna". Kaunis tuo punainen 'Honka red'. Minulla on se tumma Honka, joka toivottavasti selviää myös ensi kesään. Meillä daaliat ovat jo kellarissa!

    VastaaPoista