keskiviikko 31. elokuuta 2022

Pörriäiskasvi tähtidaalia `Honka Red`

Kaupallinen yhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä tähtidaalia `Honka Red`on hyvä pörriäiskasvi. Se sopii väritykseltään hyvin meidän oranssien daalioiden lähistölle. Nimittäin pitkään mietin, minkä kukkivan kasvin hankkisin metallireunuksen keskelle. Halusin nimenomaan kasvin, joka toimisi samalla pörriäiskasvina. Tähtidaalia `Honka Red` oli siis onnistunut valinta.


Tähtidaalia hyvä pörriäiskasvi...

Tähtidaalialla on yksinkertaiset kukat. Kukan terälehdet ovat kapeat ja reunoiltaan hieman ikään kuin rullalla. Veikeän siro kukka. Tähtidaalian keltainen keskus heteineen ja emineen on siis heti näkyvissä kun terälehdet avautuvat. Siksi se on hyvä pörriäiskasvi. Sen sijaan kerrotuilla daalioilla heteet ja emi tulee vasta myöhemmin esille tai ei tule lainkaan.


Tähtidaalia `Honka Red´ myös perhoskasvi...

Perhosetkin näyttävät vierailevan tämän kukissa. Usein onkin niin, että pörriäiset ja perhoset viihtyvät samoissa kukissa. `Honka Red´ tekee paljon nuppuja eli kukkii runsaasti ja pitkään. Tosin yöpakkaset voivat palelluttaa sen, kuten kaikki daaliat syksyllä. Meille päin ei onneksi vielä ole ennusteen mukaan tulossa yöpakkasta.

Yhdestä daalian juurakosta kasvoi näin muhkea kasvusto. Juurakko istutettiin suoraan maahan toukokuun alkupuoliskolla, samalla kertaa kuin oranssit daaliatkin. Siitä lisää kuvia ja juttua Daaliat ja gladiolukset istutettu maahan -postauksessa.

Yksinkertainen daalia hyvä pörriäiskasvi...

Nämä yksinkertaiset daaliat ova tosi hyviä pörriäiskasveja. Näissä meidän vanhoissa oransseissa daalioissa pörrää jatkuvasti kimalaisia, kukkakärpäsiä, mehiläisiä ja perhosia.

Daalian talvisäilytys...

Annamme näiden daalioiden olla pihalla siihen asti, kun lokakuun loppupuolella pakkanen palelluttaa niiden varret tummiksi. Senkin jälkeen usein juurakot ovat maassa vielä viikon tai kauemminkin. Nostamme juurakot kuivalla säällä ensin kellarin eteistilaan, jossa juurakoiden pinnalta multa kuivuu ja karisee helpommin pois.
Sen jälkeen pakkaamme juurakot kalkitsemattomaan ja lannoittamattomaan turpeeseen laatikoihin ja viemme ne kellariin talveksi.

Olen testannut daalioiden talvisäilytystä, josta lisää Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa. Testailujen jälkeen päädyimme käyttämään turvetta, koska kellarimme on aika kostea. Ja mikä mielenkiinoista, niin meillä on käytössä edelleen se sama turve, joka oli talvisäilytystestissä. Sain tämän tähtidaalia `Honka Red`juurakon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!Toivottavasti daalioista saa nauttia vielä pitkään!Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Kaunis väri ja aivan upea kukka! Tuollaista en ole nähnyt aiemmin myynnissä missään. Onkohan niitä ensi keväänä? Aivan ihana! Ja vielä pörriäiskasvikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ensimmäistä kertaa huomasin nämä tähtidaaliat nyt keväällä. Ihastuin heti niiden erilaiseen kukan muotoon. Kannattaa kevättalvella käydä katsomassa Korpikanaan nettisivuilta daaliat, siellä saattaa hyvinkin olla tätä tai jotain toista tähtidaaliaa. Tai jotain muuta jännää :)

      Poista