perjantai 12. elokuuta 2022

Etanarae apuna espanjansiruetanoiden torjunnassa

 Kaupallinen yhteistyö - Schetelig Oy/Puutarhasi elämään
Espanjansiruetanoiden torjunnassa Etanarae on hyvänä apuna. Nyt kun sää taas lämpeni, niin siruetanat ovat enemmän liikkeellä. Meidän pihalla on siruetanoita ja ollaan huomattu sään vaikuttavan niiden liikkumiseen. Ne tulevat piiloistaan esille, kun tulee lämmin kesäsade tai illan kosteus. Koska pihalla ei voi koko ajan olla vahtimassa siruetanoiden liikkeitä, käytämme apuna Etanaraetta tietyille kasveille.

Onko pihallasi siruetanoita?

Kun kasvin lehdissä on syötyjä isoja koloja tai taimet on syöty ja jos niissä on limaa, syöjä on todennäköisesti siruetana. Kun ne liikkuvat maanpinnallakin, niin ne jättävät limavanan. Siitä tunnistaa, että pihalla on siruetanoita, vaikkei niitä vielä olisi nähnyt.

Espanjansiruetanoita näkee eniten iltaisin ja aamuisin. Lämpimänä päivänä pienen sateen jälkeen ne tulevat myös esiin. Tai jos on kastellut kasviryhmää maan pinnalle, siinä on kohta siruetana tai useampi.

Espanjansiruetana on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, joten sekin jo velvoittaa hävittämään niitä.

Solabiol Etanarae isompana pakkauksena...

Etanarae on rautafosfaattia, jota esiintyy luonnossakin. Siksi se sopii luonnonmukaiseen viljelyyn ja puutarhanhoitoon. Etanaraetta ripotellaan maanpinnalle, ei kasvien päälle. 
Solabiol Etanarae Extraa on 1 kg ja 2 kg pakkauksena. Etanarae on riittoisaa, sillä annosteluohjeena on 2,5-5,0 g/m2.


Käytännössä etanarakeita tulee harvakseltaan. Se toimii hyvin niin. Rakeet kannattaa ripotella illalla, kun siruetanat lähtevät liikkeelle.

Isommalla pihalla tietyille kasveille...

Koska meidän piha on sen verran iso, niin olemme levittäneet Etanaraetta niiden kasvien ympärille, joita siruetanat vahingoittavat pahasti.
Kuvan auringonkukan latva on syöty totaalisesti. Laitammekin joka vuosi raetta kaikille auringonkukan sekä daalian taimien ympärille. Usein raetta lisätään ainakin kerran eli on hyvä pitää silmällä tilannetta. 
Lähes kaikki pienet taimet ovat oikeastaan siruetanoiden herkkua, joten ne täytyy aina suojata etanarakeilla. Jos sen jättää tekemättä, niin taimet on syöty jo yhdessä yössä. Tämän olemme oppineet kantapään kautta eli taimia ei voi istuttaa, jos ei ole Etanaraetta ostettuna.

Espanjansiruetanat nousevat yllättävän korkealle syömään lehtiä. Auringonkukan latvan lisäksi ne syövät nauhusten lehdet reiällisiksi. Nekin ovat noin metrin korkeudella. Jännästi siruetanat ovat usein lehden alapuolella, ikään kuin piilossa. Meillä siruetanat syövät vain hieman kuunliljan lehtiä, mutta kuulemma ne voivat vioittaa niitä pahastikin.

Olisi kiva kuulla, mitä kasveja siruetanat syövät eniten? Entä lehtokotilot? Hmm. onkohan ne samoja kasveja.

Syksyllä kukkivat alastonimmet ja etanarae...

Siruetanat ovat erityisesti mieltyneet uuteen nuoreen kasvuun. Ja ehkäpä siksi ne syövät heti alastonimmen eli syysmyrkkyliljan nuput,  kun ne ilmestyvät mullan pinnalle. Tämänkin olemme oppineet ja nykyään ripottelemme etanaraetta nuppualkujen ympärille. Pitää vain huomata ne ennen siruetanoita😊

Myymälöissä on myös Natria Etanaraetta 1kg pullossa, jossa on annostelukorkki. Se on ihan samaa etanaraetta, mitä Solabiol Etanarae Extra. Tuotteessa on nimen muutos eli pulloja on vielä  myynnissä vanhallakin Natria Etanarae nimellä. Etanarakeet siis säilyvät käyttökelpoisina pitkään pakkauksessaan.

Ennakointi näiden siruetanoiden ja lehtokotiloiden kanssa on tärkeää, jotta ne eivät ehdi tehdä tuhoa kasveihin. Siksi meillä on aina etanaraetta hyllyllä odottamassa. Nytkin ennen talvea tarkistamme, että sitä on sen verran, että pärjätään kevään ensimmäisten kylvöjen ja daalian versojen kanssa. 
Eli ennakointi helpottaa käytännön puutarhanhoitoa😊


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Huomasitko ensimmäisen kuvan siruetanaa? Laitoin etanaraepaketin maahan, niin yksi siruetanoista nousi paketin pintaa pitkin ylös. Se oli menossa sinne pakettiin sisälle, mutta otin sen pois. Eli keräämme toki kaikki siruetanat, mitä löydämme.


4 kommenttia:

 1. Mitäs sitten kun harakat näyttävät olevan mieltyneitä rakeisiin ja käyvät popsimassa ne nokkiinsa hyvinkin nopeasti kukkapenkistä? Liekö houkutteleva väri vai pelkää uteliaisuutta mutta kalliiksi käy harakoiden ruokkiminen. Toivottavasti rakeet eivät ole myrkyllisiä niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme tehneet niin, että laitamme etanarakeita vasta illalla ja lähelle kasveja. Se on meillä ainakin toiminut ja lintuja ei juuri enää näy niitä syömässä. Joku kumma niissä rakeissa houkuttaa niitä. Rakeet eivät ole myrkyllisiä linnuille.

   Poista
 2. Apua! Onkohan minunkin nauhuksissani espanjansiruetanoita. Mitään etanaa ei ole näkynyt. Maassa on ollut muutama kiiltävä limaisen oloinen jälki, ei muuta. Ja isot reiät lehdissä, kuten tuossa yhdessä kuvassa. Mistä tietää, onko siinä niitä epsanjansiruetanoita vai ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä siltä, että nauhuksiasi on syönyt espanjansiruetana. Illemmalla tai aikaisin aamulla kannattaa tutkia lehdet ja niiden alapinnat. Samalla on hyvä tutkia tarkemmin lehtien tyven maan pinta, sillä sielläkin siruetanat majailevat. Ne voivat olla maata vasten painautuneina, jolloin niitä ei heti huomaa. Väriltään ruskeita, kuten kuvissa tai tummia.
   Vasta kun löytää pihalta espanjansiruetanan, tietää varmasti niitä olevan pihalla. Sen jälkeen niitä kerätään joka ilta pihalta, jotta ne eivät pääse lisääntymään.

   Poista