perjantai 27. syyskuuta 2024

Kompostoiminen on helppoa pihalla

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy

Puiden lehtien ja muun kasvijätteen kompostoiminen omalla pihalla on tosi helppoa. Meillä puutarhakomposti vaatii vain vähän hoitoa, kun muistetaan pari asiaa puutarhajätteen viemisessä kompostiin. Eli pienellä kompostin hoidolla olemme saaneet hyvää multaa uusiin istutuksiin ja maan parantamiseen.  Kompostimulta onkin parasta multaa lisäämään maan mikrobitoimintaa ja ylläpitämään sitä. Ja kasvit voivat hyvin maassa ja lavakauluksissa, joihin on lisätty puutarhakompostimultaa.
 

Syksyn lehtien kompostoiminen on helppoa...

Kuivien syksyisten puiden lehtien kompostoituminen on sekin helppoa, muutamalla kikalla. 
Meillä on tapana haravoida puiden lehtiä sitä mukaa, kun niitä putoilee alas. Tältäkin kivipolulta ollaan haravoitu jo monta kertaa metsälehmuksen lehtiä kompostiin. Silloin niitä tulee vain ohuehko kerros sinne.

Kun puiden lehtiä tulee paksu kerros kompostiin, ne saa nopeammin ja paremmin muuttumaan mullaksi kompostiherätteen avulla. Biolan Kompostiheräte tuo mm. typpeä kompostiin, mikä auttaa kuivien lehtien kompostoitumisessa. Se on valmistettu rypsirouheesta, melassileikkeestä sekä merileväjauheesta ja on siis orgaaninen kompostointivalmiste.

Jos puiden lehdet ovat hyvin kuivia, Kompostiherätteen voi ensin sekoittaa kädenlämpöiseen veteen. Sen jälkeen seos kaadetaan kompostiin lehtien päälle tasaisesti.

Mikäli ei ole käytössä Kompostiherätettä, voi kuivien lehtien sekaan ripotella Biolan Luonnonlannoitetta. Sekin auttaa ja nopeuttaa kuivien puutarhajätteiden kompostoitumista.
Eli jos on paljon hitaasti maatuvia tammenlehtiä tai vastaavia, Kompostiheräte tai Luonnonlannoite on ihan ehdoton apuna.

Vähän multaa kompostiin kerrokseksi...

Peitin puiden lehdet  ja Kompostiherätteen mullalla, sillä aina välillä puutarhakompostiin on hyvä lisätä multakerros. 
Multana käytin lakastuneiden kesäkukkien multaa. Tässä parvekelaatikossa oli Biolan Kesäkukkamultaa, joka sisältää biohiiltä. Joten nyt sen biohiili auttaa lehtien kompostoitumista. Se ei peittänyt ihan koko kompostikasaa, joten loput puiden lehdet peitin valmiilla kompostimullalla. Siitä tulee heti lehtien sekaan niitä tärkeitä kompostin pieneliöitä muuttamaan lehdet mullaksi.

Rikkaruohoja ja vihreää kasvijätettä kerroksittain...

Samana päivänä ehdin myös kitkeä rikkaruohoja, joten peitin niillä kompostin multakerroksen. Puutarhakompostia rakennetaan siis näin kerros kerrallaan, kuin täytekakkua. Toki se ei ole niin tarkkaa, kunhan samaa materiaalia ei tule liian paksua kerrosta. Välillä voi siis myös sekoittaa eri materiaaleja keskenään.

Lämpökompostorista multaa puutarhakompostiin...

Meillä on tapana haudata puutarhakompostiin lämpökompostorista otettu puolivalmis multa. Se nimittäin auttaa puutarhajätteen kompostoitumista vielä lisää. 
Näin syyskuussa, kun ilmat viilenevät, vaihdamme lämpökompostoriin kuivikkeeksi turpeettoman Biolan Tehokuivikkeen, pitämään lämpökompostorin talvellakin toiminnassa. Se sisältää myös biohiiltä, joten sitäkin kautta biohiiltä päätyy puutarhakompostiimme.

Seuraavana kesänä komposti lepää katteen alla...

Nyt tänä vuonna (eli keväästä syksyyn) puutarhajätteistä koottu komposti lepää ensi kesän. Keväällä vielä hautaamme sinne lämpökompostorista tyhjennettyä puolivalmista multaa. Sen jälkeen peitämme kasan risukatteella, kuten kuvassa. Seuraavan vuoden keväänä se on valmista multaa käytettäväksi.

Valmista hyvää kompostimultaa kahdessa vuodessa...

Ensimmäisenä vuotena kompostia kasataan kerros kerrokselta täytekakkumaisesti sekä tarvittaessa kastellaan ja lisätään kompostiherätettä. Jotkut myös hieman sekoittavat kompostia ja jotkut eivät.

Toisen vuoden keväänä kompostimassa sekoitetaan ja sen jälkeen peitetään lepäämään. Me emme sekoita, koska meidän kompostimassa toimii hyvin ilman sekoitusta lämpökompostorin puolivalmiin mullan ansioista. Lisäksi olemme kasanneet jätteet huolellisesti niin, että siellä ei ole paksuja lehti- tai risukerroksia.

Kolmannen vuoden keväänä puutarhakompostimulta on valmista käytettäväksi.
Kuvassa on meidän valmista puutarhakompostia. Siellä on vielä pieniä oksan pätkiä yms. mitkä ovat kasvien maan mikrobeille hyvää ravintoa. Siis hyvä asia!

Huonot omenat ja muut puutarhakompostoriin...

Omenat, luumut, perunat ja muut syötävät tulisi kompostoida puutarhakompostorissa, jossa on pohjakori tai verkko. Niissä ei saisi olla yli 7 mm rakoja. Näin omenat yms. eivät houkuta rottia tai muita jyrsijöitä, koska ne eivät pääse kompostoriin.

Tällainen Biolan Puutarhakompostori on hyvä omenien kompostointiin, toki muidenkin puutarhajätteiden. Siihen on saatavana alumiininen pohjakori jyrsijäsuojaksi, niin voi huoletta laittaa omenat kompostoriin myös alueilla, joissa ongelmana on rotat.
Ohjeita kompostointiin löytyy Biolanin Kompostointi-oppaasta.

Lisää blogijuttuja kompostoinnista...


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Ihan naurattaa, miten en tuota ole tajunnut kesäkukkamultien kanssa 😃 Olen tässä tuskaillut monena syksynä minne saisin ne kipattua. Ei ole tullut mieleenkään laittaa niitä kompostiin. Suuret kiitokset vinkistä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Et ole ainoa, joka tuskailee sitä. Puutarhakompostissa kesäkukkien vanha multa on tosi hyvä kompostin multakerroksena. Samalla kerran käytetty pussimulta ei mene hukkaan.

      Poista