sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Aika aloittaa oman pihan suunnittelu

 

Syksy on paras aika aloittaa oman pihan suunnittelu, sillä kasveissa on vielä lehdet ja ei ole kevään etenemisen kiirettä. Samoin nyt itsekin aloitan meidän pihan muutaman kohdan suunnittelun. Pihamme on siis vanha ja toimiva, mutta aina välillä jokin kohta kaipaa muutosta. Sillä mieli ja oma maku muuttuu, ja muutenkin piha kaipaa pientä päivitystä aika ajoin.


Itselle sopiva pihatyyli ja silti helppohoitoinen piha...

Yhtä paljon kun on meitä ihmisiä, niin yhtä paljon on erilaisia pihatyylejä ja mieltymyksiä. Sen takia piha kannattaa suunnitella ilman kiirettä ja hosumista, jotta pihasta tulee omantyylinen ja helppohoitoinen.
Nimittäin yhdellä pihalla esim. kivikatteiden käyttö tuo helppohoitoisuutta, mutta toisella pihalla se lisää huomattavasti kitkemisen määrää. Eli pihan suunnittelussa otetaan huomioon oman pihan olosuhteet ja erityispiirteet. Sekä tietysti se, mitkä asiat itse kokee vaikeahoitoiseksi, niin osaa minimoida ne suunnittelulla.

Tässä kuva selkeästä ja näyttävästä kohdasta, jossa kukkii vahvasti tuoksuvat liljat. 


Tässä on rennon rönsyilevä kohta, josta voi myös kerätä maljakkoon kukkia. Jonkun mielestä tämä on suorastaan villi luontopiha.

Tunnelmallisen pihan suunnittelu...

Miten saada omasta pihasta tunnelmallinen, sitä moni miettii uudella pihalla. Tunnelmallisen pihan luominen alkaa aina eri toimintojen sijoittamisella, toivottu tunnelma huomioiden. 
Jos rakastat toukokuun omenapuiden kukinta-aikaa, kun pihalla leijailee niiden kukkien ihana tuoksu, huomioi se esim. oleskelualueen suunnittelussa. 
Tai jos rakastat näitä syyskesän lämpimiä iltoja, ota se huomioon kun suunnittelet pihaa. Silloin sinun on helpompi lähteä luomaan tunnelmallista pihaa, syyskesällä.

Läpi vuoden upea piha, pihan suunnittelulla...

Ympäri vuoden kaunis piha saadaan vain, kun se suunnitellaan sellaiseksi. Silloin saa pihan myös pysymään jatkossakin helppohoitoisena. Samoin lumitöiden teko on kätevämpää, eikä kasveja tuhoudu lumikasojen alla.

Upealla pihalla kukkii ensimmäiset sipulikukat jo heti, kun lumi sulaa. Ne on myös suunniteltu niin, että piha pysyy helppohoitoisena, eivätkä lakastuvat sipulikukat rumenna pihaa häiritsevästi.

Samoin upealla pihalla syksyinen ruska loistaa ja tuo hehkuvia värejä pihaan. Tässäkin kuvassa puun loistavan punainen syysväritys tuo hienoa väriloistoa muuten vielä niin vihreään kasvustoon.
Toki myös talviajan piha on upea, kun sen suunnittelee tunnelmalliseksi talvipihaksi.

Oma piha - omat toiveet...

Kun itse suunnittelee omaa pihaa, on helpompi luoda siitä oman näköinen. Samoin sinne voi valita niitä asioita, jotka on itselle tärkeitä. Jos jotain ei pihalleen halua, niin jättää sen sieltä pois. 
Omasta pihasta voi siis suunnitella juuri oman maun mukaisen ja omaan elämäntapaan sopivan.

Siis aika aloittaa pihasuunnittelu kurssilla...

Helpoin tapa suunnitella itse omaa pihaa, on käydä pihasuunnittelukurssi. Siitä saa perustiedot, joilla jatkossa osaa esim. tehdä kasvivalintaa ja ymmärtää, miten pihasta saa helppohoitoisen tai työlään. 

Nyt syksyllä opetan Nurmijärven Opistossa ja Espoon työväenopistossa oman pihan suunnittelua. Siellä näyttää olevan vielä muutama paikka vapaana, pienenä vinkkinä. Kurssit, joilla opetan, näkyy Puutarha Studion etusivulla alhaalla.

Sen sijaan Sarin pihasuunnittelukurssi -verkossa on käytössäsi pitkään, joten voit myöhemminkin palata kurssin ohjeisiin. Toki kurssi on myös paljon laajempi ja siellä on enemmän vinkkejä, miten voit helpoilla tavoilla havainnollistaa suunniteltuja kohtia. Oman pihan suunnittelu ei siis vaadi erikoisia välineitä tai taitoja, se onnistuu kaikilta, koska tarkkuuden voi päättää aina itse 😊


Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.

Verkkokurssilla oman pihan suunnittelu etenee vaihe vaiheelta, jolloin suunnittelu helpottuu ja silloin ei myöskään tarvitse olla kokemusta kasveista tai puutarhanhoidosta. Kurssilla on myös mahdollisuus kysyä opettajalta eli minulta, jos tuntuu siihen tarvetta.

Toki myös kurssin live-tapaamisissa verkossa pääsee keskustelemaan oman pihan suunnittelusta ja sen etenemisestä.


Nyt on siis paras aika aloittaa oman pihan suunnittelu.

Suunnitteluterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Upeat liljat! Puutarhan tunnelman luominen vaatii aikaa ainakin itse ole huomannut sen. Kun sen saa luotua niin piha ei enää olekaan piha vaan se on muuttunut Puutarhaksi 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, miten hienosti ilmaisit tunnelman vaikutuksen pihaan. Olen täysin samaa mieltä! Monesti puutarhan tunnelmaan vaikuttaa paljon puut ja niiden harkittu sijoittaminen. Kestää ainakin muutaman vuoden, ennen kuin puut alkavat luoda sitä toivottua tunnelmaa. Toki siihen vaikuttaa, millaista tunnelmaa haluaa ja minkä kokoisia taimia käyttää :)

      Poista