Hyviä kasveja pölyttäjille ja perhosille...
Pölyttäjille ja perhosille hyviä kasveja kannattaa suosia omalla pihalla niin paljon kuin mahdollista. Sen takia lisään joka vuosi niitä pihallemme, vaikka niitä on ennestään jo todella paljon.Jos nurmikkoasi leikkaa robottiruohonleikkuri tai sinulla on upean tiivis siirtonurmikko, pihasi kaipaa silloin entistä enemmän kukkia. Siis pörriäisille hyviä kukkia. Samoin jos pihasi on suurimmaksi osaksi kiveystä tai patiota, voit tasapainottaa tilannetta lisäämällä pölyttäjäkasveja.
Jättiverbena ja punahattu hyvä ja ilmava pari...
Itse pidän tästä jättiverbenan ja punahattujen yhdistelmästä, koska se on kivan ilmava. Niiden kukat ovat myös osittain samalla korkeudella, mikä tekee niistä hyvän parin yhdessä. Toki myös se, että ne kukkivat näin loppukesällä pitkään, melkein talven tuloon asti.
Tässä ryhmässä on myös muitakin kasveja, koska tämä on monilajinen ja kerroksellinen istutus.
Punahattu helppo kasvattaa siemenistä...
Punahatut on yksi helpoimmista perennoista kasvattaa itse siemenistä. Kun sen kylvää keväällä aikaisin ikkunalle esikasvatukseen, taimet kukkivat usein jo saman vuoden loppukesällä. Olen kylvänyt useana vuotena näitä punaisia ja myös valkokukkaisia. Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa esikasvatukseen ohjeet.
Nämä taimet kylvin toissa keväänä ja viime kesän ne oli istutettuna väliaikaiseen paikkaan, josta kesäkuussa siirsimme ne tähän uuteen ryhmään. Ihan pienimmät taimet eivät vielä kuki.
Jättiverbena talvehtii kellarissa...
Jättiverbena on myös helppo kylvää siemenistä, tosin kylvö tehdään jo tammi-helmikuussa ja kylvös kylmäkäsitellään jääkaapissa. Jättiverbena kylvetty -postauksessa lisää.
Sen sijaan jättiverbena ei kestä meidän talvea, joten olemme säilyttäneet ne kellarissa talven yli. Kuvassa näkyy yksi rehevä jättiverbena kuvan keskellä.
Tässä kuvassa se on vielä pieni taimi eli kuva on kesäkuun alkupuoliskolla. Aika hurjasti se on siis kasvanut.
Miten auttaa pölyttäjiä ja luontoa omalla pihalla...
Jos sinua jäi kiinnostamaan, miten voisit auttaa enemmän luontoa pihallasi niin, että pihasi olisi helppohoitoinen. Tai jos mietit, mitkä olisivat sinulle helpoimmat tavat tehdä se, löydät siitä paljon vinkkejä ja tietoa Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilta. Se on siis yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.
Oih, miten kaunis yhdistelmä! Ja todellakin niin keveän ilmava 😃
VastaaPoistaEikös olekin aivan ihania yhdessä. Ja vielä se, että nämä kukkivat tosi pitkään, tekee näistä niin upean yhdistelmän, niin pölyttäjille kuin meille ihastelijoillekin :)
PoistaAi että miten upeita nuo punahatut!
VastaaPoistaLeikkaatko jättiverbenan varret kokonaan pois, kun talvetat, ja jos, niin missä vaiheessa sen teet? Latvotko niitä keväällä kasvuunlähdön jälkeen?
Punahatut on minustakin tosi kauniita. Laitan tänne blogiin vielä lisää kuvia, kunhan niiden kukinta runsastuu.
PoistaHieman lyhennämme jättiverbenan varsia syksyllä, jotta ne on helpompia viedä kellarin pöydälle talvehtimaan. Varret saa kellarissa rauhassa lakastua. Keväällä emme oikeastaan tee niille mitään muuta kuin hieman kastellaan. Toki siirretään ne ulos, kun yöpakkaset alkaa olla ohi. Maahan istutuksen jälkeen, ne näyttää tuuheutuvan alhaalta asti ihan itsestään.