Kuvassa kukkii parhaillaan punainen neilikkaruusu ja sen edessä vaaleanpunainen harmaamalvikki. Vaaleanpunaisia myskimalvoja on myös siinä kohtaa, tosin ne eivät näy kuvassa. Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva -postauksessa lisää näistä upeista vaaleanpunaisista perinneperennoista.
Marskinlilja kukkii vieläkin...
Tämä näyttävä oranssikukallinen marskinlilja kukkii edelleen. Sillä on kivan pitkä kukinta-aika, vaikka oli lämmintä ja kuivaa. Kuvasta hyvin näkyy, miten sen lehdet ovat jo lakastumaan päin. Tämä ei kuitenkaan ole sipulikasvi, vaan sillä on juurakko. Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksesta siitä enemmän kesäkuulta.
Avomaatomaatit viihtyy ulkona...
Tällä korkeaksi kasvavalla avomaatomaatilla on jo kasvamassa isot tomaatin raakileet ulkona. Sen sijaan parvekkeen kuumuudessa olevat avomaatomaatin taimet ovat selvästikin kärsineet ja raakileet on pienet.
Ulkona nämä on nyt tuettuna maahan. Lisää näistä Avomaatomaatit kastelualtaisiin vattumaalle -postauksessa.
Vanha metsälehmus kukkii ja tuoksuu...
Meidän pihalla kasvaa vanha metsälehmus, joka on siis erilainen, mitä katupuuna ja puistoissa yleisesti käytetty puistolehmus. Metsälehmus on luonnonvarainen paikoitellen täällä eteläisessä Suomessa ja kuulemma sitä kasvaa tässä lähistöllä luonnonvaraisena. Sitä kutsutaan myös niinipuuksi ja siitä hyvät kuvat Orava hakee metsälehmuksesta niintä pesään -postauksessa.
Nyt metsälehmus siis kukkii parhaillaan ja kukista tulee aivan hurmaavan ihana tuoksu.
Lämpökompostorin tyhjennys...
Ehdittiin jo tyhjentää lämpökompostorista hieman puoliraakaa kompostimultaa, jotta kompostori pysyy tasaisessa toiminnassa. Silloin kaikki biojätteet kompostoituu mullaksi tasaisesti ilman massan jäähtymistä... ympäri vuoden.
Meillä on tämä Biolan Pikakompostori ollut käytössä jo 25 vuotta ja se on malliltaan siis vanha. Silloin siinä tuli mukana kätevä tyhjennyskaukalo, joka helpottaa tyhjennyksessä. Kuvassa näkyykin miten kompostorin alaluukusta on pudonnut kompostimultaa kaukaloon. Alla oleva pihakiveys pysyy näin siis puhtaana. Nykyään voi ostaa kahvallisen tyhjennyskaukalon erikseen ja se on parempi, mitä tämä vanha kahvaton.Lämpökompostorin tyhjennys on muuttunut miellyttäväksi puuhaksi, kun sen tekee usein eli vaikka joka toinen kuukausi. Silloin otetaan vain 1-2 ämpärillistä puoliraakaamultaa pois. Ja nykyään puoliraaka kompostimulta on myös hajuttomampaa, Biolan Tehokuivikkeen ansioista, jota käytämme viileään aikaan ja talvella.
Tässä viime vuodelta postaus Lämpökompostori säästää jätemaksuissa.
Lämpökompostorista multa puutarhakompostiin...
Veimme tuttuun tapaan lämpökompostorista otetun puoliraa`an kompostimullan puutarhakompostiin. Se haudattiin tänä kesänä tulleen puutarhajätteen sekaan. Peitettiin siis se hyvin kitkentä- ja kasvijätteellä. Näin olemme tehneet niin kauan kuin muistan.
Puutarhakompostista saamme paljon multaa. Siitä lisää Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä -postauksessa.
Tietysti kaikki kompostorin ja kompostien hoitotoimet sekä kasvien istuttamiset yms. ajoitamme aina kuun mukaan. Siitä lisää Kastelupäivät ja kuu -sivulla.
Tietysti kaikki kompostorin ja kompostien hoitotoimet sekä kasvien istuttamiset yms. ajoitamme aina kuun mukaan. Siitä lisää Kastelupäivät ja kuu -sivulla.
Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta! Olemme miettineet biokompostorin tyhjentämistä jo keväästä alkaen. Se on jo aika täynnä. Pitääpä kokeilla tuota mainitsemaasi tiheämpää tyhjennystä. Kuulostaa ainakin helpommalta.
VastaaPoistaOle hyvä :) Tiheämpi tyhjennysväli tuntuu kivammalta puuhalta, kun sitä puoliraakaa kompostimultaa on vähemmän puutarhakompostiin haudattavaksi. Koko tyhjennys sujuu myös nopeammin. Ainoastaan kompostoriin jäävän kompostimassan alas pudotus vaatii hieman enemmän voimaa, koska sitä on enemmän. Onneksi siihenkin tottuu :)
Poista