Kastelualtailla helppoa tomaatin viljelyä...
Tomaatille on aina tärkeää pitää multa kosteana eli multaa pitää kastella säännöllisesti. Tomaatti nimittäin halkeilee helposti, jos multa pääsee kuivumaan ja sitten se kastellaan. Eli mullan tasainen kastelu on tosi tärkeää tomaatin hoidossa.
Näissä kastelualtaissa on vettä, jota nousee kapilaarisesti multaan, jolloin tomaatti saa tasaisen kastelun "automaattisesti". Ja jonkun ajan päästä tomaatti tekee myös hieman juuria kastelualtaan veteen.
Kastelu on siis helppoa, kun vain välillä lisätään kastelualtaaseen vettä. Se sallii myös lyhyet lomareissut kesähelteillä. Toinen helppous tulee Kasvusäkeistä, joissa on koko kesälle varastolannoitus. Näille tomaateille todellakin annetaan vain vettä.
Siemenistä kasvatetut avomaatomaatin taimet...
Avomaatomaattien lajikkeita on useita myynnissä ja selvästikin ne on nousseet taas suosioon. Niitä voi kasvattaa ulkona ja ne tuottavat hyvän sadon viileämmässäkin. Toki pakkasta ne eivät kestä. Lisäksi ulkona tomaattia ei vaivaa edes ötökät.
Olen kasvattanut nämä siemenistä ja nyt siis istutimme ne kastelualtaisiin. Näistä kasvaa korkeita, joten laitamme niille tukiseipäät maahan tukevasti, kastelualtaan taakse. Tomaatit vattumaalla -postauksesta näet kuvia muutaman vuoden takaa, miten silloin kasvatimme ja tuimme avomaatomaatit vattumaalla.
Näissä taimissa on jo ensimmäiset kukat ja pienet tomaatin alut. Ihan varmuuden vuoksi käymme kevyesti täryttämässä tomaattien latvoja, jotta kukat varmasti pölyttyvät näin tihkusateisena ja tuulisenakin aikana.
Avomaatomaatit ja samettikukat kastelualtaisiin vattumaalle...
Meidän vattumaa on aurinkoisella paikalla ja loppukesälläkin tähän kohtaan paistaa vielä aurinko. Aiemmin meillä oli tomaatit kastelualtaissa talon seinustan sepelin päällä, mutta nykyään se kohta on loppukesällä liian varjoinen tomaatille. Siitä kuvia Hyötytarha sokkelin viereen -postauksessa.
Viime kesänä kasvatin siemenistä kirsikkatomaattia, joka on hyvä amppelitomaattina. Se oli myös avomaatomaatti, joten se oli ulkona kastelualtaassa. Siitä kuvia Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään -postauksessa.
Nyt tämän kesän kohdassa vatut kivasti suojaavat pohjoispuolen tuulilta. Taustalla olevat vadelmapensaat on vielä matalia, sillä talvella rusakot söivät niitä aika reippaasti.
Kasvusäkeissä on siis yksi korkeaksi kasvava avomaatomaatti ja toisessa lisäksi matalaksi jäävä avomaatomaatti. Meille riittää hyvin näiden sato, sillä osa meistä on tomaatille herkistyneitä, eivätkä voi syödä niitä.Kylvin myös uutta samettikukkaa, jonka kukkien väri pitäisi muuttua lämpötilan vaikutuksesta. Nyt näillä on vasta ekat kukat auki, joten mielenkiinnolla seuraan, miten väri muuttuu 😊
Tiedätkö onko noita avomaatomaatteja myynnissä taimina? Vai pitääkö ne aina itse kasvattaa siemenistä? Olen niin tympääntynyt kasvihuonneessa ötököihin, että tomaatin kasvatus on jäänyt. Pihalla seinustalla voisin kasvattaa ilomielin 😃
VastaaPoistaAvomaatomaattilajikkeita saattaa hyvinkin olla myynnissä myös taimina. Kannattaa kysellä puutarhamyymälöistä, pieniltä puutarhoilta ja torilta. Senkin takia kannattaa kysyä, että voivat ehkä ensi kevääksi ottaa niitä myyntiin vaikka pienen erän, kun huomaavat niillä olevan kysyntää.
PoistaUlkona tosiaan tomaattia ei vaivaa vihannespunkki, joka on se yleisin ja harmillisin ötökkä kasvihuoneessa.
Toivotaan, että löydät ulkona viihtyvän tomaatin taimia!
Milloin olisi hyvä leikata pensaita, jotta niistä tulisi tuuheita?
VastaaPoistaRiippuu paljon pensaslajista, milloin on hyvä leikkausaika. Pensaan tuuheuteen vaikuttaa myös muut tekijät, jotka on syytä olla kunnossa, jotta leikkaaminen tuuheuttaisi pensasta :)
Poista