perjantai 28. kesäkuuta 2024

Lisää pölyttäjiä kukkanurmikolla

 
Pörriäisiä ja perhosia saa lisää pihalle kukkanurmikolla, sillä siinä kasvaa monenlaisia kukkia ja paljon. Viime kesänä taas lisäsin kukkia yhteen heinävoittoiseen nurmikon kohtaan. Mitä enemmän pölyttäjille on omalla pihalla ja asuinalueella mieluisia kukkia, sitä enemmän ne myös lisääntyvät. Toki ne tarvitsevat hieman muutakin, mutta kukat ovat niille tosi tärkeitä.


Paljon kukkia perhosille ja pölyttäjille...

Nurmikkoa on usein pihalla monta neliötä, joten kun sen muuttaa kukkanurmikoksi, pölyttäjille sopivien kukkien määrä voi olla tosi suuri. Sillä saa autettua pölyttäjiä ja muita hyönteisiä isosti ja silti kukkanurmikko toimii edelleen nurmikon tapaan vaikka pelinurmikkona. Samalla auttaa myös maan pieneliötoimintaa ja muuta pihan eliöstöä.

Ja onhan kukkanurmikko ihan sykähdyttävän kaunis😍


Kukkanurmikko on trendikäs...

Se on siis trendikäs nurmikko, joka on ekologinen, pölyttäjäystävällinen, monimuotoinen, kaunis ja luonnollinen. Jännästi joka kesä kukkanurmikko on hieman erilainen, mikä viehättää itseäni paljon. Tässäkin kohdassa ei ole koskaan ollut apilaa näin paljon ja todennäköisesti sitä on ensi vuonna taas vähemmän. Lisää Trendikäs kukkanurmikko -postauksessa.

Kukkanurmikko on helppo ja kestää kuivuutta...

Näin kuumanakin ja sateettomana jaksona kukkanurmikko kukkii hyvin, ilman kastelua. Se on muutenkin helppohoitoisempi, mitä tavallinen nurmikko. Sitä leikataan ihan ruohonleikkurilla.
Koska nurmikkoa on monella pihalla isona alueena, niin kukkanurmikko on siinäkin mielessä loistava ratkaisu, jos kaipaa pihalta helppohoitoisuutta ja haluaa lisätä kukkia pölyttäjille.

Kukkanurmikon voi tehdä niin uudesta kuin vanhastakin nurmikosta. Kasvit valitaan siihen pihasuunnittelun tapaan. Kukkanurmikko kaipaa vain vähän hoitoa, mutta sen voi tuhota väärällä hoidolla hyvin nopeasti. 

Lisää pölyttäjiä muillakin kukilla...

Meillä on siis kukkanurmikot ja joka vuosi vielä lisään muita pölyttäjille ja perhosille mieluisia kasveja. Niitä on onneksi paljon erilaisia, jopa tosi hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Esimerkiksi usein ruusut, joilla on yksinkertaiset kukat, ovat hyviä pörriäisille.

Ja siihen uuteen kasviryhmään, josta viimeksi oli kuva, tuli paljon hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Samoin istutin niitä myös yhteen vanhaan kasviryhmään, jota hieman muokkaamme. Niistä teen siis myöhemmin omat postaukset.

Meillä on luontaisia pesäpaikkoja pölyttäjille ja muille hyönteisille vanhan piharakennuksen seinien koloissa, kompostikasan risuhakkeessa, vanhojen puiden rungoissa ja kuivissa oksissa, puiden kannoissa, kukkaniityllä jne.. Ja vettäkin on tarjolla niille lintujen juoma-altaassa, koirien juomakipoissa sekä kastelupaikalla.
Eli nämä voivat osin selittää, miksi meillä on näitä pörheitä kimalaisia niin paljon vuodesta toiseen.


Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

 1. Oih, miten kaunis nurmikko! Olen aina ihaillut tuollaisia kukkivia nurmikoita. Mutta enpäs ole tiennytkään, että sellaisen voisi itsekin tehdä. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin kukkanurmikko on tähän aikaan ihan huikean kaunis. Siinä on erilaisia kukkia eri kohdissa ja siksi se on niin luonnollisen oloinen.
   Sen voi tosiaan itse tehdä, vaikka vähitellen. Kukkanurmikko muotoutuu ajan kanssa, kun muistaa hoitaa sitä sille sopivalla tavalla.

   Poista