perjantai 7. kesäkuuta 2024

Iso ja ihanan tuoksuva tähtijasmiini

 
Tämä niin ihanan vahvasti tuoksuva tähtijasmiini kukkii nyt parhaillaan parvekkeella. Se on kasvanut kevään aikana hurjan isoksi. Jopa niin isoksi, että piti ottaa se ihan sisälle, jotta sain sen kuvattua. Otin myös kaveriksi vaaleanpunaisen pelargonin, jotta paremmin hahmottaa sen koon. Kummatkin siis talvetan hieman viileämmän asuinhuoneen ikkunalla.

Paljon huumaavan ihanasti tuoksuvia kukkia...

Tähtijasmiini on jo isokokoinen ja sillä on paljon oksia, joten kukkiakin on tänä vuonna paljon. Se aloitti kukkimisen toukokuussa ja kukkii edelleen. Nyt kun siinä on paljon kukkia avautuneina, niin tuoksuakin on tosi paljon. Sen kukat tuoksuvat huumaavasti ja tuoksu tulee niin ihanasti myös sisälle avonaisesta ovesta.

Tähtijasmiinin tähtimäiset kukat...

Tämä on tainnut osuvasti saada nimensä sen tähtimäisistä kukista. Kukkaterttuun tulee useampi kukka ja ne todellakin ovat tähtimäisiä. Sen lehdet on talvivihreät ja hieman kovat. Se ei kuitenkaan kestä meidän talvea eli siksi talvetan sen sisällä. 
Siinä on vielä nuppujakin tulossa, jopa aivan pieniä alkuja. Saa nähdä, jaksaako se muodostaa niistä pienimmistä vielä kukkia, etenkin jos kesän helteet palaavat.

Iso tähtijasmiini on köynnös...

Tältä tähtijasmiini (Trachelospermum jasminoides) näyttää nyt. Se on kasvattanut kevään aikana metrin pitkiä versoja, jotka on jännästi menneet kiepille. Sen oksisto on painava ja alkuperäinen köynnöstuki napsahti jo poikki, joten sille pitänee laittaa uusi tuki, kunhan kukinta on ohi ja pääsen taas leikkaamaan sitä. Samalla taidan vaihtaa sille hieman isomman ruukunkin.
Kaikki hoitotoimet teen tällekin tietysti kuun mukaan.

Kaksi vuotta sitten tämä tähtijasmiini oli vielä pieni köynnös, tuossa samassa köynnöstelineessä. Siitä kuvia Huumaavan tuoksuva tähtijasmiini -postauksessa. Sieltä löytyy myös tähtijasmiinin hoito-ohjeet.

Viime vuonna se aloitti kukkimisen jo huhtikuussa ja oli kasvanut hieman isommaksi. Siitä näet kuvia Pelargonit ja tähtijasmiini kukkii jo -postauksessa.


Olisi aivan ihana kuulla kokemuksia näistä tähtijasmiineista eli laita kommenttia, jos sinullakin on sellainen😊


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Itse asiassa jo hieman kaipailinkin kuulumisia tähtijasmiinistasi. On niin mukava seurata, miten saat sen viihtymään ja kukkimaan. Itse edelleen vain haaveilen siitä, vaikka rakastan sen ihanaa tuoksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tämä postaus tavoitti sinut :) Muistan, että teitä on useampikin, jotka olette seuranneet tähtijasmiinini kuulumisia ja osa jopa viestitelleet siitä.
   Jos on jossain etelämpänä nähnyt tämän kukassa ja kokenut sen ihanan tuoksun, varmastikin ihastuu siihen. On se niin ihana!

   Poista
 2. Mulla on tämä Espanjassa parvekkeella. Oli kastelematta melkein 2 kk, onneksi aika lailla varjossa. Mietin, että onnistuisikohan ottaa pari oksaa Suomeen mukaan, juurruttaisin vedessä? Täällä tietty kukki jo keväällä, ostin tämän helmikuun lopussa/ maaliskuun alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtijasmiinin voi ehkä saada lisättyä puolipuutuneista pistokkaista, mutta ne kannattanee laittaa multaan. Ja alalämpö auttaa juurtumisessa.
   Siellä on hieman aikaisempi kevät, mitä täällä meillä :)

   Poista