sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Etanaeste siruetanoille - omavaraisuus kotipihalla

 

Meillä on etanaeste siruetanoille, sillä alueellamme on espanjansiruetanoita. Olemme tehneet tämän etanaesteen itse ja se on toiminut tosi hyvin. Näin keväällä laitamme etanaesteen taas kuntoon, kuten joka kevät. Sitä ei siis uusita vuosittain.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Helppo etanaeste kasvimaan ympärillä...

Yhdeksän vuotta sitten teimme tämän etanaesteen kasvimaan ympärille muovisesta nurmikon reunanauhasta. Se on kovaa muovia, eikä haperru. Reunanauha on ankkuroitu pystyyn kepeillä ja sen alareuna on maan sisällä. Reunanauhan ulkopuoli ollaan maalattu tahmealla EcoKoivun Koivutervahajustemaalilla. Maalin ei tarvitse osua ihan maahan asti, jolloin maalisiveltimeen ei tartu multaa.

Keväällä uusitaan lahonneet kepit, joita saadaan oman pihan puista ja pensaista. Samalla muutenkin laitetaan se kuntoon eli tarkistetaan, että reunanauhan alaosa on edelleen maan sisällä ja että kokonaisuus näyttää hyvältä.

Espanjansiruetanoille etanaeste paras...

Meillä on tämä itse tehty etanaeste toiminut hyvin, sillä etanat eivät nouse sen tahmeaa pintaa pitkin kasvimaalle. Joskus ollaan uusittu maalaus kesälläkin. Käytämme tässä muovia sen takia, että koivutervahajustemaalia kuluu siihen vähemmän ja se on pitkäikäisempi, mitä lautareuna olisi.
Kuvassa on kasaan käpertynyt espanjansiruetana. Kun se lähtee liikkeelle, se on paljon pidempi. En nyt jaksanut odottaa sitä, vaan keräsin sen purkkiin. Näitä siruetanoita saa siis kerätä pihalta joka ilta ja aamu, jos vain on aikaa.

Nyt viiteen viikkoon ei ole satanut ja maa on kuivaa, joten siruetanoita näkyy vähän. Se ainoa hyvä puoli tästä kuivuudesta onkin. Kun tulee sade, niitä on heti paljon liikkeellä vähän joka paikassa. 
Jos alueellasi tai pihallasi ei vielä ole siruetanoita, tutki tarkkaan uudet muualta tuodut taimet, multakuormat, tavarat, peräkärry jne., jotta et huomaamatta tuo pihallesi näitä siruetanoita. Jos ne pääsevät pihalle, niitä tulee olemaan jatkossakin.

Etanaeste ennen kuin siemenet itää...

Tässä kuvassa on rivi itäneitä papuja, joiden lehdet ja osin latvat siruetanat söivät... yhden yön aikana. Rivin keskellä on taimi, joka säästyi. Tämä kuva on vanha, ajalta ennen etanaestettä. Se myös kertoo, miksi meillä on etanaeste. Ja miksi se kannattaa laittaa kuntoon ennen kuin kylvetyt siemenet itää.
Onko siruetanoista mitään haittaa -postauksessa on kuvia, josta näet miten paljon niitä löytyy iltaisin pihaltamme. Ne syövät jopa daalioita ja nousevat korkealle daalian vartta pitkin.  

Siruetanat lisääntyvät runsaasti ja niiden munia näkee eniten syksyisin. Kuvan espanjansiruetanan munarykelmästä näet Haravointia, etanoita ja pintakompostointia -postauksesta.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2024/

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/projektia-toisen-peraan-eika-mitaan-valmista


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi



Puutarhaterveisin Sari



8 kommenttia:

  1. Meillä noita etanoita ei vielä ole ja kauhulla odottelen, josko niitä joskus tänne eksyy. Pitää muistaa tuo teidän este, jos joskus tulee tarvetta. Vuosiin en ole uskaltanut ottaa taimia ja alkuja keneltäkään , kun toiset ihmiset ei etanoistaan edes mainitse, heistä "ne leviävät kuitenkin joka paikkaan".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosiaan olla tarkkana, jos niitä ei vielä ole alueella. Olen kuullut tuon saman hokeman ja se tuntuu tosi pahalta, sillä ihmiset niitä levittää. Siruetanat leviää kyllä itsekseen yhä laajemmalle alueelle, mutta hitaasti... nehän on etanoita.
      Ostettujen taimienkin kanssa saa olla tarkkana, sillä jos myymälä/taimisto sijaitsee siruetana-alueella, niin todennäköisyys siihen, että niitä löytyy taimista, on tosi suuri. Itse tarkistan aina kaikki taimet ja niiden ruukut, koska meillä ei ole lehtokotiloita, enkä haluaisi niitä.

      Poista
  2. Kylläpä puhut ajankohtaisesta aiheesta. Meillä ei onneksi espanjalaisia ole näkynyt, mutta kaikkia muita kotiloita ja etanoita on kuivuudesta huolimatta hoodeilla sankoin joukoin. Olen nyt ottanut avuksi rautafosfaattia sisältävät etanarakeet, kun viljelylaatikoihin ei oikeen esteitäkään saa järkevästi laitettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etanarakeet onkin käteviä ja mekin käytämme niitä muutamassa tilanteessa. Aiemmin käytettiin niitä daalioilla, mutta linnut ovat alkaneet syödä rakeita. Niitä saisi siis lisätä jatkuvasti, joten käytetään nykyään rakeita vain vähän.
      Viljelylaatikoihin saa laitettua etanaesteen viljelylaatikon kylkeen, sen alareunaan. Toki silloin laatikot ei ehkä ole enää niin esteettisiä. Se voi olla myös kuparilankaa tai tätä mitä me käytämme tai jotain muuta.

      Poista
  3. Onneksi Porissa ei ole espanjansiruetana vielä ongelmana. Eräs tuttuni asuu Tikkurilassa ja heillä on joskus ollut niin paha tilanne, että nurmikolla ei voinut edes kävellä ja ämpärillinen tuli helposti täyteen kun asunto-osakeyhtiön nurmikoita siivottiin. Kauan sitten etanoita oli paljon, ja sen jälkeen olen maksanut lapsille 10 senttiä per etana, kun keräävät pois. Ollut riittävä kannustin ja sen jälkeen ei ole ollut enää ongelmaa. Toinen rahalla poistettava harmitus on mustaherukoiden äkämäpunkki. 10 senttiä per poistettu turvonnut silmu, on myös tehokas keino.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin jos näitä siruetanoita ei vielä ole omalla alueella, kannattaa olla tosi tarkkana, ettei itse tuo niitä kasvihankintojen tms. mukana. Sillä vaikka omalta pihalta kerää niitä joka ilta ja aamu, niitä tulee lisää oman pihan piiloista ja pihan ympäristöstä.
      Kesäsateen jälkeen meidän pihalta saadaan helposti kerättyä 1,5 litraa siruetanoita, vaikka joka ilta. Lasten apu on aina hyvä, kannustimella tai ilman :)

      Poista
  4. Onneksi mökillä ei ole tappajaetanoita. Kerran hakkasin lapolla kuoliaaksi ukkoetanan, jota luulin siruetanaksi. Ukkoetana onkin kai ihan vaaraton, syö vain lahopuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saat olla onnekas, jos niitä ei ole. Ja kannattaa olla tosi tarkkana, ettei itse vahingossa vie niitä sinne kasvien tms. mukana. Ukkoetanan väritys vaihtelee ja moni on luullut sitä siruetanaksi, kun se ei olekaan kuvien raidallinen etana. Tosiaan se syö lahoavaa kasvijätettä ja sieniä. Ja on täysin harmiton puutarhassa :)

      Poista