Paksu kerros puiden lehtiä...
Meillä siis haravoidaan nämä paksut lehtimassat, mitä tulee vanhoista metsälehmuksesta, jalopähkinästä ja omenapuusta. Lehtiä on niin paksu kerros, ettei sitä voi jättää nurmikolle. Ja ne on helpompi haravoida näin ehjinä ja isoina kuin ruohonleikkurilla silputtuna.Itse tykkään tehdä pihahommia paljain käsin, ja siksi puuvartinen harava on suosikkini ja se on myös kivan painava, verrattuna muoviseen.
Osa lehdistä viedään kottikärryillä sekä saavilla ja osa lehdistä suursäkillä. Muuta sitten pihan haravontiin ei tarvitakaan.
Pintakompostointia vattumaalla...
Eilen vietiin kaikki lehdet vattumaalle, vatturivien väleihin. Eli pintakompostoidaan lehdet. Näin teemme ainoastaan vattumaalla. Pintakompostointi on ekologista, koska se jäljittelee luontoa ja tuo maahan lisää multaa sekä pitää maan kosteampana. Samalla se on monen hyönteisen elinympäristö.
Kuvan alareunasta näkee hyvin, miten edellisen syksyn lehtijäte on jo maatunut. Nyt syksyllä täytämme alueen taas puiden lehdillä, aika paksultikin. Toki rikkaruohot on ensin kaivettu pois, onneksi niitä ei ollut montaa.
Espanjansiruetanat ja etananmunat...
Miksi pintakompostoimme vain vattumaalla, niin syynä on meidän espanjansiruetanat. Etanoiden takia putsaamme perennapenkit ja suurimman osan pensaiden alustoista, jotta etanoille ei jää hyviä talvehtimispaikkoja.
Kun haravoin lehmuksen lehtiä perennapenkistä, niin sieltä lehtien alta lämpimästä löytyi iso espanjansiruetana. Niitä oli varmasti enemmänkin, mutta huomasin vain yhden. Kuvassa siruetana on vetäytynyt kasaan eli se on isompi miltä näyttää. Lisää kuvia niistä Tappajaetanat hyökkää -postauksessa.
Maassa olleen kesäkukkaruukun alta löytyi useampikin rypäs siruetanan munia. Nämä tietysti, kuten aikuinen etanankin, hävitettiin. Siis siruetanat sanelevat meillä jonkin verran, miten pihaa kannattaa hoitaa.
Puutarhajätekomposti eli lehtikomposti...
Kompostin lähellä olevat lehdet haravoidaan tietysti kompostiin. Muuten sinne viedään etupäässä perennojen varret, rikkaruohot sekä muu kasvijäte. Tältä komposti näytti viime viikolla. Puutarhakompostin rakentamisesta ja hoidosta enemmän kompostisarjassa.
Nyt muuten kuun vaihe on hyvä kompostin rakentamiseen ja hoitoon 😊
Biokompostorin tyhjennys...
Biojätekompostoria ei vielä ole tyhjennetty ja viime vuonnakin se tehtiin vasta marraskuun puolessa välissä. Asumme siis Uudellamaalla, joten talvi tulee yleensä vuoden vaihteessa.Lisää siitä Biokompostorin syksyinen tyhjennys.
Voi harmi, kun teillä on noita etanoita. Ne ovat melkoinen riesa. Tuo ihana lehtikate näyttää niin kauniilta ja kätevältä - muuten!
VastaaPoistaLehtikate on kaunis, etenkin jalopähkinän keltaisten lehtien. Vatturivien väli tulee niistä heti valoisammaksi :)
PoistaSiruetanat on kyllä riesa, vaikka niihin on jo tottunut ja niiden kanssa on oppinut elämään.
Minä en niin nauti haravoinnista enkä sitä kyllä juurikaan edes tee, kun ei meidän pihalle tule lehtiä. Jotenkin tuuli pyörittelee ne naapureille :D Toisen naapurin kanssa meillä on sopimus, että he voivat tuoda kaikki haravoimansa lehdet kasaksi meidän pihan laidalle, niin saan kukkapenkkeihin katetta. Heillä on paljon isoja puita pihalla ja sen ympäristössä, joten lehtiäkin on kertynyt jo useampi kottikärryllinen. Harmi noita siruetanoita. Meillä oli kasvimaalla tänä vuonna poikkeuksellisen paljon tavallisia etanoita ja nekin saivat aikamoista tuhoa aikaiseksi. Voin kuvitella, mitä lauma tuollaisia jättiläisiä tekee puutarhalle vapaasti mellastaessaan. Tsemppiä niiden torjuntaan ja mukavaa loppuviikkoa!
VastaaPoistaSinullapa on ihan huippu hyvä tuuri haravoimisen suhteen :)
PoistaPuitten lehdet on tosiaan loistavaa kateainetta kasveille ja suojaa arkoja myös talven kylmyydeltä. Tosin lehtikatteella on kyllä näitä haittapuoliakin, kuten etanat. Me olemme onneksi jo niin tottuneet niihin, että niiden kanssa osaa jo elää.
Kiitos, ja oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!
Minä tapaan pintakompostoida lehdet silppuna pensasrivien alle sekä perennapenkkeihin. Lisään päälle kerroksen pussimultaa, niin näyttää siistiltä taas kevääseen saakka kunnes uusi kasvu alkaa. rikkaruohot nypin pois, mutta perennat jätän leikkaamatta muutamia kukkavarsia lukuunottamatta. siistin vasta keväällä loput. Lehtokotiloita varten nakkelen etanaraetta vähän joka paikkaan keväisin ja syksyisin pintakompostiin,niin saan en pysymään aisoissa.
VastaaPoista-Heidi-
Tuo on hyvä konsti peittää mullalla pintakompostikerrokset. Silloin voi pintakompostoida hyvin näkyvälläkin paikalla.
PoistaMeillä ne siruetanat syövät niin tehokkaasti joidenkin kasvien alut keväällä, että nykyään siivoamme perennapenkit syksyllä. Se on auttanut. Pihat on niin erilaisia ja myös pihanhoitajatkin, että on hyvä tehdä syksyn pihahommat niin, miten itse kokee ne parhaimmaksi :)