perjantai 25. lokakuuta 2019

Ritarinkukat vielä nupussa

 Blogiyhteistyö - Huiskula
Nämä nupulliset ritarinkukat ovat aika veikeitä. Nyt kun olen niitä katsellut jo useamman päivän tässä hyllykön päällä, niin vieläkään ne eivät tunnu jouluisilta. Melkeinpä enemmänkin keväisiltä. Kuvassa vasemmalla on kymbidi orkidea ja oikeassa reunassa pilkottaa klusia altakasteluruukussa.

Ritarinkukan eli amarylliksen nuppuvarret...

Ritarinkukilla on hauska tapa liikuttaa kukkavarsia. Yhtenä päivänä varsi on ihan pystysuorassa ja toisena päivänä se sojottaa vinoon. Ja taas palautuu pystyyn.


Jännä fiilistellä jatkossa, muuttuvatko nämä jouluisemmiksi, kun punaiset kukat avautuvat. Ja nyt kun niitä on useampi, niin huomaanko niiden vaikutusta.
Nimittäin punainen väri on energinen ja aktivoi. Eli jos kaipaa enemmän puhtia tai ei saa asioita tehdyksi, niin punaiset kukat voivat auttaa. Kannattaa kokeilla!

Nämä ritarinkukat ovat ns. kaksivanaisia eli niissä on myyntihetkellä kaksi kukkavanaa. Yhdestä pilkottaa lisäksi yksi pieni nuppuvanan alku, jee 😊

Kolme ritarinkukkaa samalla alustalla...

Näistä saa tosi kauniin asetelman, kun laittaa ne samalle kukka-alustalle. Lisäsin vähän sammalta mullan pinnalle, niin kokonaisuus on vielä vihreämpi.
Ihanasti sain sukulaisilta sammalta, sillä en ole ehtinyt itse hakea sitä meidän mökiltä. Sammaleen keräämiseen metsästä kun pitää olla maanomistajalta lupa.

Edit - Ritarinkukat pääsivät hauskaan halloween asetelmaan Iik, hämähäkkejä kukissa! 


Ritarinkukka on monivuotinen ruukkukukka...

Ritarinkukat eli amaryllikset (Hippeastrum) ovat monivuotisia. Niitä kastellaan nuppuvarren kasvun ja kukkimisvaiheen aikaan pienellä vesimäärällä. Hämärässä ja lämpimässä kukkavarsi kasvaa pituutta, joten vien ruukut illalla viileän huoneen ikkunalle.

Kukkimisen jälkeen ritarinkukkaa kastellaan ja lannoitetaan, kuten huonekasveja. Syksyllä kastelu lopetetaan ja kasville annetaan lepokausi. Hyvän lepokauden jälkeen ritarinkukka kukkii taas uudelleen. Tarkemmat ohjeet löytyvät vanhemmasta postauksesta Amarylliksen säilyttäminen ja hoito. 

Sain nämä ritarinkukat Huiskulasta ja ne on kasvatettu sipulista Turussa, Huiskulan Puutarhalla.

Hyvää viikonloppua!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Nytkö jo on amaryllikset kaupoissa! Ite ostan ne vasta juuri ennen joulupyhiä. Taidat kuulua niihin pitkän joulunvieton ihmisiin, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niitä näkee jo kaupoissa, jopa kukat avautuneina. Aloitan tosiaan jouluntunnelmasta nauttimisen vähän aikaisemmin, mitä moni muu. Ensi viikolla aion ripustaa ison adventtitähden ikkunaan ja aloittaa havukranssien teon. Oikein odotan marraskuun alkua :)

   Poista
 2. Ritarinkukat voivat tosiaan olla myös syyskukkia!
  Minulla ne ovat asuneet nyt muutaman kesön kasvarissa ja yleensä joku innostuu kukkimaan siellä syksyn tulle, eikä kyllä näytä silloin yhtään joulukukalta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritarinkukat alkavat olla vähän kuten hyasintit :) Ne sopivat kevätkukaksi, syyskukaksi ja joulukukaksi, ja miksei kesäkukaksikin. Ajattelin kokeilla niitä halloween kukaksi, mikäli en törmää johonkin jännempään kukkaan.

   Poista