sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Kukittava lannoite - lisälannoituksen aika

 

Paras kukittava lannoite on tietysti orgaaninen lannoite, monestakin syystä. Jo vuosia olemme lannoittaneet niillä niin kesäkukat kuin monivuotisetkin pitkään kukkivat kasvit. Etenkin kesäkukkia kannattaa lannoittaa myöhälle syksylle asti, niin silloin ne myös kukkivat tauotta. Kun taas monivuotisia kasveja lannoitetaan keväällä ja vain muutamat kaipaavat kesällä lisälannoitusta.


Kesäkukat kukkivat komeasti lannoituksella...

Tältä näyttää ne meidän uudet pelargonit, joille laitettiin varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä. Siitä kuvia ja lisää juttua Kesäkukat saa kukkimaan läpi kesän -postauksessa. Vähän aikaa sitten annettiin niille taas varastolannoitus multaan, pelargonien väleihin. Käytin samaa lannoitetta, mitä istuttaessa, koska se selvästikin kukittaa pelargoneja tosi hyvin.
Jos et tiedä, miten varastolannoitus annetaan kesäkukille, niin Kesäkukille ja pelargoneille varastolannoitus -postauksessa näet siitä kuvat.

Paras kukittava lannoite...

Kesäkukille paras kukittava lannoite on orgaaninen lannoite, jossa on hyvä NPK-suhde. Orgaaninen tarkoittaa sitä, että lannoite on valmistettu joko eläinperäisestä aineesta tai kasviperäisestä aineesta. Se mainitaan pakkauksen tiedoissa.

Orgaaninen lannoite on sen takia hyvä, että se pitää mullan mikrobitoiminnan hyvässä kunnossa, mikä on tärkeää aina kasvien hyvinvoinnille.
Koska multana on biohiiltä ja kompostiainesta sisältävää multaa, kannattaa todellakin pitää huolta mullan mikrobitoiminnasta. Sillä se auttaa kasveja kestämään paremmin esim. kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamaa stressiä.
Orgaaniset lannoitteet on hidasliukoisia, mikä on hyvä kasveille ja sen takia vain niitä voi käyttää varastolannoituksena.
Lannoitteissa pääravinteet merkitään NPK eli typpi, fosfori ja kaliumin. Ravinteista kalium vaikuttaa kukintaan, joten lannoite, jossa on enemmän kaliumia mitä typpeä, on hyvä kukittamaan. Siis kesäkukat tarvitsevat myös typpeä eli kokonaan sen ei ole hyvä puuttua.

Pelargoneille käytin nyt siis Biolanin Parvekekasvilannoitetta, jossa NPK 6-2-9. Siinä on myös lisänä hivenravinteita.
Orgaanisissa lannoitteissa kalium on usein noinkin pieni ja silti se kukittaa runsaasti, kun noudattaa annosteluohjetta.

Jaloruusujen lisälannoituksen aika...

Jalo-, ryhmä- sekä maanpeittoruusut, jotka kukkivat talventuloon asti, kaipaavat jo lisälannoitusta kesä-heinäkuun vaihteessa. Ne siis lannoitettiin jo keväällä. Niillekin laitan lannoitteen varastolannoituksena mullan sisään.
Monesti olen käyttänyt orgaanista Solabiolin Ruusulannoitetta tai jotain orgaanista tomaattilannoitetta. Ne nimittäin kukittavat myös tosi hyvin. Ruusuille ruusulannoitetta -postauksessa lisää kuvia lannoittamisesta ja näistä ruusuista.

Isokukallisille kärhöille kukittava lisälannoitus...

Nyt on hyvä antaa lisälannoitusta myös monivuotisille isokukallisille kärhöille, jotta ne jaksavat kukkia pitkään. Ja niillekin tietysti kukittavaa lannoitetta.
Tämä meidän vanhempi patiokärhö kukkii komeasti, vaikka myrskytuuli hieman riepotteli sitä. Sille olemme antaneet myös Biolanin Parvekelannoitetta ja nyt annoimme taas lisää. Tämän siis säilytämme talven yli kellarissa.
Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa kuvia tästä viime vuodelta. Ruukussa kasvaa edelleen tummalehtiset kolmiokäenkaalit

Lisälannoitus kuun mukaan...

Yleensä näille muutamille kasveille annetaan lisälannoitus kesäkuun lopulla tai heinäkuun ihan alussa.  Joten kuun mukaan tänään tai ensi viikolla on hyvä aika siihen puuhaan 5.7.2024 asti.


Puutarhaterveisin Sari




8 kommenttia:

  1. Nyt tuli paljon infoa ja tarpeeseen. Komeasti kukkivat pelargoniat ja kärhöt sinulla. Pitääpä ottaa talteen ohjeet 👌 Kiitokset 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kiva kuulla, että tästä oli sinulle apua :) Lannoittaminen on tosi tärkeää näille koko kesän kukkiville kasveille, muuten ne eivät jaksa kukkia runsaasti.

      Poista
  2. Kiitos taas hyvästä blogista! Olen vähän harmitellut pelakuitani, kun ne eivät meinaaa millään kukkia. Nyt oivalsin heti, että minun pitää vaihtaa lannoite. Kiitos vielä ja upeaa kesää sinne kukkien keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonit saa tosiaan kukkimaan helposti, kun niille antaa hyvää lannoitetta. Toki ne myös vaativat valoisan paikan ja mielellään suoraa auringonpaistetta. Meillä pelargonit on pihalla tosi aurinkoisella ja paahteisella paikalla. Kastellaan niitä tietysti usein. Kiitos ja ihanaa kesää sinullekin!

      Poista
  3. Kiitos Käytän myös pelakuille patiolannoitetta En olekaan ajatellut sitä kärhöille. Ostin sitä ekakerran amppelimansikalle jachileille. Miten määrittelet lannoitteen määrän tuonkokoiseen kärhöpurkkiin ettei tulisi liikaa. Mutta onko tuossa lannotteessa sitä vaaraa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kukittavat lannoitteet on tosiaan monikäyttöisiä. Annan ruukun kärhölle hieman lannoitepurkin ohjetta enemmän, koska kärhö on jo aika isokokoinen. Orgaaninen lannoite on hidasliukoinen, sitä voi siis huoletta laittaa enemmän. Jos kärhö kasvaisi maassa, niin liikalannoitusta kannattaa välttää jo heinäkuussa, jotta kärhö varmasti talvehtii hyvin. Tämä meidän kärhö on siis talven kellarin suojassa eli sen kanssa ei tarvitse miettiä talvenkestävyyttä.

      Poista
  4. Kiitos vaan täytyypä heti laitella ....tuo liukenevien kanssa aika työlästä. Joskus laitan pollen parasta. Mutta määrä menny ilmeisesti joskus pieleen. Mulla useita ja osa isoiss a ruukuissa ja talven kellarissa Jotka sitten siirrän maahan kun saan isoksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin kiva kärhöprojekti:) Meillä on vain kaksi patiokärhöä, siis ruukuissaan, koska maahan istutettuna ne ei meillä oikein viihdy.
      Orgaanisilla lannoitteilla varastolannoitus on helppoa, eikä sitä tarvitse laittaa kuin joko keväällä isomman määrän tai muutamana kuukautena pienen määrän.

      Poista