keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Pari päivää kitkemistä kuun mukaan

 
Nyt parhaillaan on vielä pari päivää rikkaruohojen kitkemistä kuun mukaan eli on hyvät Kitkemispäivät. Tietysti kitken tosi innoissani nyt, kun silloin Suurena Kitkemispäivänä en päässyt kitkemään lainkaan. Yksi mielenkiintoinen kohta kitkeä on meidän vanhan luonnonkivipolun kivien saumat. Niitä ei olla kitketty vielä kertaakaan tänä vuonna. 


Kivituhkapiha täynnä pieniä rikkaruohoja...

Koivun pieniä siementaimia on kivituhkapihassa joissain kohtaa isot alueet. Lähistöllä on siis vanhoja koivuja. Toki kivituhkassa kasvaa myös muitakin pieniä rikkaruohojen alkuja. Nämä päivät on niiden poistoon tosi hyviä. Ne on helpointa harata. Siihenkin on omat niksinsä, joista enemmän sillä kitkemisen verkkokurssilla.
Kuvaan on tuuli tuonut yhden pelargonin punaisen terälehdenkin.

Rikkaruohon vai perennan pieni siementaimi...

Kitkeminen tähän aikaan on vielä aika tarkkaa puuhaa, kun perennojen siementaimet on pieniä. Ja niitä ilmestyy edelleen. Meillä on tapana säilyttää kaikki kuvan harmaakäenkukan taimet, koska se on kaksivuotinen kasvi. 

Samoin säästämme muidenkin kaksivuotisten, liljojen, laventelin ja monen muun perennan pikkutaimet. Ne sitten siirretään toiseen paikkaan turvaan kasvamaan isommaksi, ennen lopullista kasvupaikkaa. Näin saa hyviä taimia helpolla.
Saa siis katsoa tarkkaan kitkettäessä, onko pikku taimi perenna vai rikkaruoho.

Alakasvimaan kitkemistä kuun mukaan, sateen jälkeen...

Alakasvimaata, jossa on monivuotiset perennamaiset hyötykasvit, emme ole kitkeneet kuin isommat pois keväällä. Siinä kohtaa maassa on hieman savea ja näin kuiva jaksona maa on aika kovaa. 
Joten toivottavasti tämän päivän tihkusateen jälkeen maa kostuu sen verran, että kitkeminen helpottuu. 

Maa on kuivaa edelleen...

Meidän alueella on siis satanut kunnolla viimeksi huhtikuun lopulla. Sen jälkeen on tullut muutamia kevyitä sateita, mitkä eivät ole kastelleet maata kunnolla. Maa on siis edelleen kuivaa. Tänään sääennuste lupaili 7 mm sadetta ja se tarkoittaa 7 litraa vettä / 1m2, ei siis edes kastelukannullista.

Kuvassa rönsyansikka näyttää kuivuneelta, vaikka sen sanotaan kestävän kuivuutta. Se todennäköisesti toipuu, jos sateita tulee vielä lähipäivinä. 
Emme siis kastele pihalla kuin kylvökset, ruukuissa kasvavat sekä taimet. Tähän asti kaivovesi on riittänyt, kun kastellaan harkiten ja vettä tuhlaamatta😊

Kuivuudesta on kyllä hyviäkin puolia. Rikkaruohoja on vähemmän ja espanjansiruetanat pysyvät piiloissaan. 


Hyvät Kitkemispäivät 2.-4.7.2024 iltapäivällä


Lisää Kitkemispäiviä sekä selkeät ohjeet erilaisten rikkaruohojen kitkemiseen eri tekniikoilla, löydät verkkokurssilta. Nyt kitketään iltapäivällä, vaikka niin myöhään kuin näkee kitkeä😊
Ehdit hyvin katsoa ne itsellesi oleellisimmat videot ja lähteä testaamaan niiden tehoa rikkaruohoihin. Eli kurssin materiaaleja voi katsoa missä järjestyksessä tahansa. 
Katso lisää kurssista Tehokas kitkeminen kuun mukaan.
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalta.

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Mulla aina univaikeuksia ennen täysikuuta ja kuun muutosten alla. Vaikuttaako kuu näin tosiaankin? Muur yhdistävää tekijää en ole löymnyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin tosiaan valvottaa yöt jo ennen täysikuuta ja osaa myös ennen uusikuuta. Ja sitten on tietysti niitäkin, jotka nukkuvat hyvin oli kuu missä vaiheessa tahansa :)

   Poista
 2. Meilläkin maa on ruti kuivaa ja kivi kovaa. Lohdullista lukea, että sinäkään et ole kitkenyt ja odotat sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankaan ei kannata ottaa stressiä kuivuuden kovettaman maan kitkemisestä. Siinä ei näy rikkaruohot leviävän eli kitkeminen voi hyvin odottaa.
   Eilen satoi kivasti, joten tänään pääsee kitkemään ne kuivuuden kovettamat kohdat :)

   Poista