torstai 25. heinäkuuta 2024

Upea ja helppohoitoinen piha, miten?

 

Helppohoitoinen ja silti upea piha on monella haaveena. Se onkin hyvä tavoite, koska kauniilla ympäristöllä on parantava ja terapeuttinen vaikutus meihin ihmisiin. Siis tietysti silloin, kun piha ei luo stressiä eli piha on helppohoitoinen. Joten kun oman pihan saa upean kauniiksi ja helppohoitoiseksi, pääsee nauttimaan puutarhan terapeuttisesta vaikutuksesta joka päivä.


Väriyhdistelmät oman maun mukaan...

Jotta oman pihan kokee upeaksi, sinne kannattaa laittaa niitä värejä ja väriyhdistelmiä, mitkä miellyttävät omaa silmää. 
Osa meistä pitää vahvoista väreistä, osa hillitymmistä. Voi olla, että johonkin kohtaan pihaa haluaa vain yhtä väriä, kuten valkoisten kukkien Kuupuutarhaan. Ja jossain toisessa kohdassa on kiva leikitellä esimerkiksi vastaväreillä.
Kuvassa on se kurjenmiekkaa jota ostin, mutta osa taimista olikin "outoa" trendiväriä. Siitä kuvia Se oudon värinen tarhakurjenmiekka -postauksessa.

Helppohoitoiset kasvit...

Helppohoitoisella pihalla suurin osa kasveista on tietysti hyvä olla helppohoitoisia. Kuvan mykistävän kaunis kultasade on tosi helppohoitoinen, mutta vaatelias paikan suhteen.
Moni pitää pensaita helppohoitoisena, mutta niissäkin on joitakin työläitä ja säännöllistä hoitoa vaativia.
Sitkeässä on myös se luulo, että kukkapenkkikasvit eli perennat olisivat työläitä. Osa niistä toki on sellaisia, mutta on paljon perennoja, jotka on super helppohoitoisia ja varmoja.

Helppohoitoinen kokonaisuus...

Kun suunnittelee pihan kokonaisuutta helppohoitoiseksi, silloin siellä voi olla myös muutama vaateliaampi kasvi. Jos valitsee pihalle vain helppohoitoisia kasveja, mutta unohtaa suunnitella pihan kokonaisuuden helppohoitoiseksi, pihasta tulee työläs. Eli pelkästään helppojen kasvien valinta ei tee pihasta helppohoitoista.
Kuvassa näyttävä marskinlilja kukkii kesäkuun lopulla.

Talvenkestävät ja varmat kasvit...

Talvenkestävät kasvit tuo helppohoitoisuutta, sillä niistä ei tarvitse keväisin leikata paleltuneita oksia. Eikä tarvitse ostaa ja istuttaa uusia kasveja kuolleiden tilalle.
Samoin keväisten sipulikukkien kanssa helpottaa paljon, jos joka syksy ei tarvitse ostaa uusia sipuleita tai suojata niitä peuroilta tai rusakoilta.
Narsissit kuuluu juuri tällaisiin varmoihin sipulikukkiin, jotka kukkivat vuodesta toiseen ja peurat ja rusakot jättävät ne rauhaan.

Mikä omasta mielestä on upeaa ja helppohoitoista...

Ennen kuin ryntäät tekemään muutoksia pihallasi, mieti ensin millainen on sinun mielestäsi upea piha. Mitkä asiat tekevät siitä kauniin. Samoin mieti, mitkä pihan hoitotoimet on sinusta työläitä. 
Sen jälkeen on helpompi lähteä suunnittelemaan omaa pihaa upeaksi ja helppohoitoiseksi keitaaksi😊

Miten lähteä liikkeelle...

Jos sinulla on pihalla kohtia, joita tuntuu vaikealta hoitaa, ne kannattaa muuttaa helppohoitoisemmiksi. Mistä silloin on hyvä lähteä liikkeelle, niin suunnittelusta. Sillä "hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty" pitää edelleen paikkaansa.

Jos taas mietit pihasi muuttamista kauniimmaksi, niin silloin kannattaa lähteä suunnittelemaan sitä kokonaisuutena. Siten saat upean pihan, joka myös on helppohoitoinen, koska samalla saat huomioitua sen suunnittelussa.

Helppohoitoisuus ja kokonaisuuden näkeminen on yksi tärkeä teema läpi Sarin pihasuunnittelukurssin. Sinun on helppo lähteä suunnittelemaan pihasi muutoksia kurssin avulla. Pääset jo elo-syyskuussa istutuspuuhaan, kun aloitat suunnittelun nyt. Se on nimittäin monelle kasville paras istutusaika.

Katso lisätietoja kurssista Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa -sivulta.
Kurssi on siis yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi sivustolta.


Kaipaatko tänne blogiin lisää vinkkejä pihan helppohoitoisuudesta tai jostain muusta aiheesta?


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Varmat kasvit ja peuran kestävät kasvit kuuluvat minun mielestäni helppohoitoiseen puutarhaan. Kyllä niin suorastaan ärsyttää kun joka vuosi peurat syövät tulppaanit ja monet muutkin kasvit, vaikka kuinka yrittää suojata niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Pihoilla, joilla kulkee usein peuroja ja kauriita, kannattaa tosiaan valita kasveja, joita peurat ei syö tai kasveja, jotka eivät kärsi vaikka niitä vähän syötäisiinkin. Tulppaanit kuuluvat meidänkin pihalla metsäkauriiden lempiruokiin, aina keväisin. Onneksi vähän auttaa, kun ruiskuttaa lehtiin "peurakarkotetta", mutta siinäkin on oma hommansa.

      Poista