perjantai 26. heinäkuuta 2024

Hedelmäpuiden leikkausaika kuun mukaan on nyt

 
Hedelmäpuiden leikkausaika kuun mukaan on siis nyt parhaillaan. Jos olet leikannut omenapuut keväällä kuun mukaan, niin niissä tuskin on leikattavaa. Mutta jos olet leikannut ne keväällä pahimpaan aikaan, niin niissä on hurja määrä vesiversoja, jotka nyt pitää poistaa. Pääsee siis paljon helpommalla, kun leikkaa puut kuun mukaan hyvinä leikkauspäivinä.

Tämä on siis vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa ja pohjautuu yhteen luonnon rytmiin eli kuun liikkeisiin. Kuun mukaan ajoittaminen kuuluukin luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.


Omena- ja päärynäpuiden leikkaus kuun mukaan...

Omena- ja päärynäpuita leikataan siis yleensä keväällä, kun niissä ei ole lehtiä. Silloin näkee hyvin oksien asennot, jolloin leikkaaminen on paljon helpompaa, mitä nyt kesällä.
Kevätleikkauksissa on tärkeää valita leikkausaika huolellisesti kuun mukaan, niin puut eivät kasvata vesiversoja, ei edes voimakaskasvuiset kaneliomenapuut. Tietysti puita ei saa koskaan leikata liikaa kerralla.

Hedelmäpuiden hyvät leikkauspäivät löytyvät esim. Yläkuu kustannuksen kuukalentereista, joita voi ostaa mm. Yläkuukustannuksen verkkokaupasta
Päivät löytyvät myös Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Kirsikka- ja luumupuiden leikkausaika...

Sen sijaan kirsikka- ja luumupuita sekä koristekirsikoita leikataan vain loppukesällä, koska ne on ns. vuotavia puita. Yleensä niitä leikataan vain vähän ja vain jos on tarvetta. Liian raju leikkaaminen voi olla puulle kuolemaksi, viimeistään talvella. Niissä on nimittäin talvenarkoja lajikkeita.

Vuotavien puiden ja pensaiden leikkausaika kuun mukaan...

Kaikki vuotavat puut ja pensaat leikataan heinä-elokuun vaihteessa. Vuotava puu tarkoittaa sitä, että keväällä leikattaessa leikkauspinnasta vuotaa nestettä tai vastaavaa. Pinta voi jäädä pitkäksi aikaa vuotamaan, mikä on puulle aina iso rasite. 

Vuotavat puut ja pensaat on syytä leikata myös kuun mukaan, jolla minimoidaan leikkauspinnan vuotaminen. Nyt on senkin puolesta hyvä aika leikata niitä.

Vuotavia puita ja pensaita leikataan aina vain vähän ja vain tarvittaessa, sillä ne saavat helposti lahovikoja. Tähän ryhmään kuuluu mm. kuvan hevoskastanja sekä koivut ja vaahterat.


Hyvä hedelmäpuiden leikkausaika 26.-27.7.2024



Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Just mietin, uskaltaisiko jo leikata hevoskastanjasta alimman oksan pois. Nyt tiedän mitä huomenna teen 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään lauantaina olisi ollut parempi päivä leikata hevoskastanjasta oksa, mutta huomennakin vielä voit sen tehdä. Mielellään ei kuitenkaan sen jälkeen, siis kun katsotaan leikkausajankohtia kuun mukaan.

      Poista