perjantai 12. heinäkuuta 2024

Väriä vaihtava `Feuerball` samettikukka

 

Jännä väriä vaihtava `Feuerball` samettikukka on myös tosi rehevä ja tiiviskasvuinen. Kuten kuvasta näkyy se kukkii myös hyvin. Ekaa kertaa esikasvatin tätä ryhmäsamettikukan lajiketta siemenistä. Minulla on tapana istuttaa samettikukkia salaatin ja persiljan suojaksi, sillä rusakot jättävät samettikukat rauhaan. 


Samettikukka `Feuerball` kukkien väri muuttuu...

Yleensä samettikukilla kaikki kukat on saman väriset. Tällä `Feuerball` lajikkeella sen punaiset kukat muuttuvat pronssinvärisiksi lämpötilan vaikutuksesta. Alla oleva kuva on otettu pari päivää sitten, kun sää oli jo jonkun aikaa ollut viileämpi.

Tämä kuva on taasen otettu silloin, kun oli kuuma hellejakso. Selvästikin huomasi, miten punaiset kukat muuttuivat enemmän pronssinoransseiksi.

Kauniin punaiset ja kerrotut kukat...

Itse pidän enemmän näistä punaisista kukista. 

Tämän `Feuerball` lajikkeen kukat avautuvat siis punaisina ja se väri näkyy hyvin jo näissä avautuvissa nupuissa. Tämä lajike onkin kivan runsaskukkainen eli nuppuja on paljon.

Samettikukka istutetaan ulos kesäkuussa...

Samettikukka ei kestä pakkasta, joten nämä esikasvatetut taimet istutin ulos kesäkuun alkupuolella. Kuukaudessa ne ovat jo kasvaneet tosi tuuheiksi. Tämä kuva on siis otettu heti istuttamisen jälkeen. Taimet olisi voinut istuttaa hieman harvempaan, mutta kokeilumielessä istutimme ne näin.


Sperli `Feuerball` samettikukan siemenpussi...

Nopeasti otin tämän kuvan sen siemenpussista, niin se jää tänne muistiin. Siemenpussi on isokokoinen, kuten Sperlin siemenpussit aina. Vierellä on tavallisia taimiruukkuja, tai oikeasti ne on kyllä bioruukkuja, mutta perinteisten taimiruukkujen kokoisia.
Siemenpussin löysin keväällä Helsingin Kevätmessuilta. Siellä on aina niin hyvät siemenvalikoimat, koska monella osastolla oli siemeniä myynnissä. Toki tätä sarjaa löytyy ihan puutarhamyymälöistä ja varmasti myös verkkokaupoistakin. Esikasvatin taimet tietysti taas kuun mukaan, kuinkas muuten😊

Toinen monivärinen samettikukka...

Jännän värinen samettikukka `Chameleon` -postauksessa kuvia, miten laitamme samettikukkia salaatin yms. suojaksi. Meidän alueella majailee isot rusakot ja ne syö tosi nopeasti salaatit ja persiljat. Samettikukat on auttaneet siihen haasteeseen eli ne on pitäneet rusakot poissa salaatin kimpusta.
 
Postauksessa on siis siemenistä kasvatettu `Chameleon` samettikukka, joka on myös monivärinen, suorastaan kameleontti. Se oli todella kaunis.


Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Strawberry Bonde on hyvin samanvärinen ja käyttäytyy samalla lailla eri vaihtaa väriä. Nämä taitaa olla kuitenkin isompaa lajiketta... Komeita joka tapauksessa. Miten sait punaisen värin noin hyvin kuviin? Millä kuvaat? Hieno ja tarkka kuva:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä väriä vaihtavia tai monivärisiä on tosiaan useita lajikkeita. Se `Strawberry Bonde` taitaa olla hieman pastellisempi sävyltään. Tosin itselläni sitä ei ole koskaan ollut. Tämä `Feuerball` siemenpussin mukaan on 25-30 cm korkea.
      Kuvaan ihan Canonin kameralla ja oli hyvä valo silloin kun kuvasin, niin sain muutaman tarkan kuvan. Tällaisia punaisia kukkia on kyllä välillä tosi haastava kuvana.

      Poista
  2. Tosiaan hienoja kuvia samettikukista. Samattikukkia tulee itsekin kasvatettua joka kesä siemenestä. Tämä Feuerball on itselleni ihan uusi tuttavuus. Upeat värit. Olen itse kasvattanut joskus tuota Strawberry Blondea, mutta siitä en niin kovin
    innostunut. Tämä Feuerball voisi puhutella minua enemmän väriensä puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukat on tosiaan kivan helppoja kasvattaa siemenistä ja onnistuvat aina. Tällä `Feuerball` lajikkeella on minusta kivan vahvan punaisia kukkia ja muutenkin kukat on vahvemman väriset. Eli sopii niille, jotka pitävät vahvemmista väreistä. Vaikuttaa myös tiiviskasvuiselta ja kukkii ihanan runsaasti.

      Poista
  3. Upean värinen! Tuollaista en ole koskaan nähnyt, aina vain niitä yksivärisiä perinteisiä. Milloin istutit siemenet? En ole onnistunut samettiruusun siemeneten kasvatuksessa ja olis kiva kokeilla uudelleen. Ensi keväänä 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä ensi keväänä uudelleen, sillä samettikukka on tosi helppo esikasvattaa siemenistä ihan asuinhuoneen ikkunalla.
      Kylvin siemenet vasta huhtikuun puolenvälin tietämillä ja tietysti kuun mukaan hyvänä kylvöpäivänä. Laitoin yhden siemenen sammalnappiin/multaan, sillä usein jokainen siemen itää. Multa kannattaa pitää kosteana eli se ei saa päästä kuivumaan, mikä on aina tärkeää siementen kylvöissä. Toivottavasti onnistut ensi kerralla samettikukan kasvatuksessa!

      Poista