keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Pensasaidan leikkaaminen

 
Moni on kysellyt pensasaitojen leikkaamisesta ja milloin kuun mukaan se olisi hyvä tehdä. Nimittäin nyt on yksi hyvä aitojen kesäleikkausajankohta. Se on myös kuun mukaan katsottuna. Toki leikkaaminen riippuu myös kasvilajista, josta pensasaita on tehty. Sekä haluaako aidasta tiiviin näkösuojan vai riittääkö heikkokasvuinen aita.


Pensasaidan leikkaaminen lempipuuhaa...

Tosi pitkästä aikaa pääsin leikkaamaan pensasaitaa saksilla. Se oli tosi ihanaa! Olen aina aiemmin leikannut meidän vanhan orapihlaja-aidan saksilla, mutta viime vuosina innokas pensasaitaleikkurin käyttäjä on leikannut aidan.

Nyt leikatessa tuli mieleeni, miten ennen nautin siitä, että saksilla sai aidan tosi kauniiksi ja suoralinjaiseksi. Ja nytkin tuli heti se sama innostus ja leikkaamisen nautinto. Olin siis ihan innoissani ja en millään olisi malttanut lopettaa, mutta oli pakko lähteä tekemään yksi sovittu työjuttu.

Tätä kun kirjoitan nyt koneen äärellä, niin vieläkin aivan innostun. Olin siis täysin unohtanut, miten ihanaa aidan leikkaaminen oli ollut, siis suorastaan lempipuuhaani puutarhanhoidossa. Siinä näkee heti tuloksen eli aidan upeat suorat linjat. 

Eri aitapensaissa omat erityispiirteet...

Erilaisilla pensailla on ihan omat erityispiirteensä myös pensasaidoissa. Ne kannattaa huomioida, jotta aidasta saa tiiviskasvuisen. Toki senkin takia, että aita myös pysyy jatkossa tuuheana.
Tässä kuvassa on siperianhernepensasaita, jonka haasteena on se, että se levenee yläosastaan vanhemmiten. Lisäksi se herkästi kaljuuntuu alhaalta, jos on huolimaton leikkaaja.

Aronia-aidan leikkaamisessa omat haasteensa...

Aronia vapaasti kasvavana aitana voi kasvaa jopa 3 metriä leveäksi. Vielä jos siihen tulee paljon marjoja, mitkä painavat oksat maahan, se on silloin entistäkin leveämpi. Tosin sitä voi ennalta ehkäistä leikkaamisella.
Muotoon leikatussa aronia-aidassa on toisenlaiset haasteet. Se herkästi kaljuuntuu alhaalta tai siitä tulee tosi leveä tai muuten harvakasvuinen. Aronian leikkaamisessa on siis omat haasteensa, jotta aidasta saa tiiviskasvuisen ja jotta se myös pysyy sellaisena.

Havupensasaitojen leikkaaminen...

Havupensasaitojakin yleensä leikataan, koska ne muuten kasvaisivat liian korkeaksi tai liian leveiksi. Esimerkiksi suosittu `Brabant` tuija  kasvaa 7-10 metriä korkeaksi ja 2-3 metriä leveäksi. Meidän kunnassa rajalle saa istuttaa vain 3 metriä korkean kasviaidan, joten niitä uusia tuija-aitoja on pakko leikata jo senkin takia.

Havupensasaitoja tehdään myös marjakuusesta ja metsäkuusesta. Näillä kaikilla on omat erikoisuutensa leikkaamisen ja muun hoidon suhteen. Kuvassa on nuori marjakuusiaita, joka odottaa vielä leikkaamista.

Vapaasti kasvavan pensasaidan leikkaaminen...

Vapaasti kasvavia pensasaitoja leikataan yleensä keväällä joko hieman tai reippaammin, riippuen pensaslajista. Nyt parhaillaankin on yksi pensaiden leikkausajankohta.

Älä pilaa hyvää pensasaitaa...

Jos et tiedä, miten leikkaisit omaa pensasaitaa tai epäilet osaatko leikata sitä, suosittelen sinulle tätä uutta verkkokurssia. Koska väärin leikattu tai väärän aikaan leikattu pensasaita ei näytä hyvältä. Ja se on merkki siitä, että se kärsii ja jos teet sen vielä toisen kerran samalla tavalla väärin, pensas kärsii enemmän. Älä siis pilaa hyvää pensasaitaa vaan ota selvää, miten leikkaaminen tehdään niin, että aita voi hyvin ja pysyy jatkossakin hyvän näköisenä.

Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssi...

Koska hyväkuntoiset ja näkösuojaa antavat pensasaidat on tosi tärkeitä pihoilla, tein niiden hoidosta verkkokurssin. Sieltä löytää avun niin uuden aidan, vanhan aidan kuin jo heikkoon kuntoon menneen aidan leikkaamiseen. Siellä on myös ne muutamat muut todella tärkeät pensasaitojen hoitotoimet.
Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.
Kurssi on siis www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalla.

Pensasaidan leikkaaminen kuun mukaan...

Nyt parhaillaan on vielä pari päivää aikaa, jos haluaa leikkaamisen tuuhentavan aidan kasvua. Sekään ei auta, jos pensas leikataan sille sopimattomaan aikaan tai väärällä tavalla.

Sen sijaan jos leikkaat pensasaidan sen kasvilajille ihanteelliseen aikaan ja sille sopivalla tavalla tänään tai huomenna, todennäköisesti uutta kasvua tai lisää haaroittumista on enemmän, hieman kasvilajista riippuen.
Verkkokurssilla on kesän leikkauspäivät kuun mukaan, myös ne hillitsevän kasvun leikkauspäivät.Puutarhaterveisin Sari
2 kommenttia:

 1. Miten ihmeessä leikkaat orapihlajaaitaa saksilla? Eikö se ole hiton raskasta ja piikit repii kädet verinaarmuille. Se on nimittäin leikkurillakin kova homma. On nimittäin kokemusta siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm... olen aina leikannut orapihlaja-aidan saksilla ja piikit ei ole raapineet käsiä. Minusta se ei ole lainkaan raskas homma. Toki pitkän aidan leikkaamiseen kummaltakin puolelta kuuluu aikaa.
   Jos sinua kiinnostaa päästä leikkaamisessa helpommalla, suosittelen tuota uutta kurssia. Siellä on ohjeet orapihlaja-aidan leikkaamiseen siten, että homma on helpompaa ja kevyempää.

   Poista