Pienet taimet vaatii kärsivällisyyttä...
Pienet taimet juurtuvat ensin ja vasta sen jälkeen usein aloittavat rehevämmän kasvun ja kukinnan. Siihen voi mennä vuosi tai parikin ja siksi uudet istutukset on pitkäjänteistä puuhaa. Se kivasti kasvattaa kärsivällisyyttä.
Tässä on meidän uudesta kasviryhmästä, jonka teimme alkukesällä. Vielä tämä ei oikein näytä juuri miltään, koska taimet on niin pieniä ja osa taimista puuttuu. Kirjoitan tästä myöhemmin ihan oman postauksen.
Vaateliaille tai talvenaroille kasveille hyvä paikka...
Usein oppii tuntemaan pihan eri kohtien olosuhteet, kun on kulunut useampi vuosi pihaa hoitaessa. Sekin siis vaatii pitkäjänteisyyttä ja aikaa.
Kasvupaikan suhteen vaateliaat kasvit ovat tosi tarkkoja siitä, että kasvupaikassa on niille täydelliset olosuhteet. Tällaisia on kuvan marskinliljat, joista enemmän Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksessa.
Samoin jos suunnittelee pihalleen talvenarkoja kasveja, niillekin on syytä valita mahdollisimman suotuisa ja lämmin paikka. Muuten ne kuolevat talvella.
Siksi oman pihan olosuhteiden tuntemisesta on paljon hyötyä.
Tuuheat pensasaidat pitkäjänteisellä hoidolla...
Tuuheat ja näkösuojaa antavat pensasaidat luodaan pitkäjänteisellä hoidolla. Eli miten nyt leikkaat ja hoidat aitaa, se vaikuttaa tulevaan aidan ulkonäköön. Se ei siis ole sen työläämpää, vaan kyse on ennemminkin siitä, miten teet ja milloin.
Muotoon leikattujen pensasaitojen leikkausajankohdat vaihtelevat pensaslajin mukaan. Osa on jo leikattu ja osa vielä odottelee leikkaamista. Pensasaitojen, kuten muidenkin kasvien, leikkaamisessa voit myös hyödyntää kuun mukaan ajoittamista.
Pensasaidat tuuheiksi tietopaketti...
Olen huomannut, että pensasaitojen hoidossa, moni leikkaa aidan niin, että aidasta tulee harva aikaa myöden. Syy siis aidan harvaan kasvuun on usein aidalle väärä hoitotapa tai ajankohta. Onneksi pensasaita saadaan takaisin tuuheaksi, ellei se ole jo aivan tuhoutunut.
Kokosin pensasaitojen hoidosta tietopaketin Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssiksi, josta on helppo katsoa kaikki ohjeet lyhyiltä videoilta.
Siellä on luotettavaa ja ajanmukaista tietoa lehtipensas- sekä havuaitojen hoitoon. Toki myös uusien aitojen istuttamiseen ja tärkeään alkuvuosien hoitoon, jota tehdään etenkin näin kesällä.Uusi Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.
Kurssi löytyy muiden puutarhakurssieni tapaan www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalta.
Puutarhanhoito on pitkäjänteistä puuhaa...
Puutarhanhoito on pitkäjänteistä ja mielenkiintoista puuhaa. Siinä oppii kokoajan kantapään kautta, onnistumisten ja epäonnistumisten kautta.
Toki kannattaa hankkia hieman tietoa, niin epäonnistumisia tulee vähemmän.
Kuvassa on vapaasti kasvava pensasaita eli aidanne, joka on väärillä hoitotoimilla muodostunut vaikeahoitoiseksi. Eli miten leikkaat ja hoidat puutarhaasi nyt, vaikuttaa siihen, miten puutarhasi voi jatkossa. Ja näyttääkö se upealta... vai kitukasvuiselta.
Tämä on yksi esimerkki syistä siihen, miksi tein kurssin pensasaitojen hoidosta 😊
Kärsivällisyyttä tämä kyllä kasvattaa;) Mutta antaa niin paljon ilonaiheita!
VastaaPoistaTotta, puutarha ja puutarhanhoito antaa tosi paljon ilonaiheita jopa ympäri vuoden. Se luo välillä jännitystä ja odotusta, sekä lopulta ihanaa onnistumisen tunnetta. Tai oppimista :) Ja toki kärsivällisyys kummasti kasvaa siinä samalla.
PoistaOi miten kaunista! Jään odottamaan innolla postausta uudesta kasviryhmästäsi.
VastaaPoistaKukkiva kesäinen puutarha on minustakin niin kaunis :) Kirjoittelen siitä uudesta kasviryhmästä ehkä muutaman viikon päästä, kunhan ensimmäiset kukat avautuvat. Nyt se näyttää vielä niin tylsältä. Ja voi olla, että hankin siihen muutama taimenkin lisää lähipäivinä.
Poista