keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Paras ja helpoin kitkemistapa

 

Kaikkein paras ja helpoin kitkemistapa on kitkeä rikkaruohot kuun mukaan ja oikealla tekniikalla. Silloin näiden kukkapenkkienkin kitkeminen muuttuu lasten leikiksi, sillä rikkaruohoja on yhä vähemmän, pienemmällä kitkemisellä. Samalla kitkeminen ei enää tunnu stressaavalta tai vastenmielisimmältä työltä. Se voi muuttua koko perheen kilpailuksi "kuka löytää pisimmän voikukan juuren" tai kitkemisen nautinnoksi.

Paras ja helpoin tapa hävittää vuohenputki...

Vuohenputken saa hävitettyä parhaiten kasvialueelta, kun kitkee sitä kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä. Ja tietysti silloin iltapäivän puolella. Kuvan vuohenputket vedin maasta ihan käsin, ilman työkaluja ja juuria tuli pitkät pätkät mukaan.

Jos haluaa käyttää monivuotisten rikkakasvien kompensaatiopisteitä avuksi, niin silloinkin kuun vaiheella on suurempi merkitys. Tästä uusi video verkkokurssilla.


Kivien ja laattojen rakojen rikkaruohot pois...

Laatoitusten kivien raot kasvaa herkästi erilaisia rikkaruohoja. Nekin kannattaa polttaa tai kitkeä kuun mukaan, niin saumat pysyvät pidempään rikkaruohottomina. 
Oikea ajoitus helpottaa paljon, toki kannattaa valita myös paras kitkemistapa.

Hiekka- ja murskepihalle helpoin kitkemistapa...

Moni tuskailee rikkaruohoja kivituhkassa. Ja vielä enemmän jos sepeliin tai someroon on päässyt rikkaruohot valloilleen. 
Siinäkin paras tapa poistaa rikkaruohot, on tehdä se kuun mukaan ja helpoin tapa oikealla tekniikalla. Lopputuloksena rikkaruohoton kivituhka, joka myös pysyy pitkään rikkaruohottomana. Silloin kivituhkapinta kestää vuosikymmeniä puhtaana rikkaruohoista, pienellä työllä.

Kitkemisissä alkaa tauko kuun mukaan...

Huomisesta torstaista alkaen kitkemisissä on tauko eli ei kannata kitkeä, harata, leikata eikä nyppiä rikkaruohoja. Se kestää noin pari viikkoa. 
Nyt on siis hyvä aika perehtyä kuun mukaan kitkemiseen ja eri kitkemistekniikoihin. Olet sitten valmis parin viikon päästä helpompaan kitkemiseen, kun on se vuoden odotetuin päivä eli

Suuri Kitkemispäivä 18.6. 


Lisäsin Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssille videot rikkakasvien kompensaatiopisteistä kotipihalla kitkemisessä sekä aggressiivisesti leviävien heinien hävittämisestä.

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi ja on yritykseni Puutarha Studion.Kuun mukaan kitkeminen ja muidenkin töiden ajoittaminen kuun mukaan on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Se on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa ja pätee edelleen.


Olisi kiva kuulla, odotatko jo Suurta Kitkemispäivää?


Puutarhaterveisin Sari8 kommenttia:

 1. Kyllä! Odotan sitä kuin kuuta nousevaa. Viime vuonna sain silloin vedettyä hyvin pitkiä juuria maasta. Ihan ihmettelimme sitä porukalla. Kokeillaan miten käy tänä vuonna 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet jo aiemmin huomannut, miten mahtava päivä se on kitkemiseen. Juuri noin se näkyy ja jännästi, kun kitkemisaika alkaa olla lopussa, ei juuret enää lähde maasta.

   Poista
 2. Kyllä odotan! Olen muutaman vuoden yrittänyt kitkeä kitkemispäivinä ja täytyy todeta, että vuohenputki on hallinassa vadelma- ja orapihlajapensaiden osalta. On myös ihmeellistä kokea rikkaruohojen juurien irtovat maasta kuin taikuudella. T Eldorado

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, aivan ihanaa kuulla, että olet saanut vuohenputken hallintaan kitkemisellä. Se on tosiaan aivan ihmeellistä, miten rikkaruohojen juuret irtoavat ihan käsin vetämällä, näinä hyvinä Kitkemispäivinä. Ja Suureen Kitkemispäivään on enää vajaa kaksi viikkoa, jee!

   Poista
 3. Suuri kitkemispäivä unohtui lomatoiveita laittaessa, mutta sain sovittua vielä tuolle päivälle lomaa. Loma- ja kitkemispäivää odotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sait vielä sen päivän lomaa! Se on niin hyvä kitkemispäivä, että se kannattaa hyödyntää. Ja moni muukin pitää silloin vapaa- tai lomapäivää :)

   Poista
 4. Minäkin odotan tulevaa tiistaita ja suurta kitkemispäivää. Sitä ihmettelen kun päivä osuu kuunkierrossa nousevan kuun aikaan. Voiko vaikutus olla yhtä hyvä kuin vähenevän kuun aikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri Kitkemispäivä on hyvä kitkemiseen myös kasvavalla eli nousevalla kuulla. Yleensäkin kaikilla hyvillä Kitkemispäivillä on pieniä eroja keskenään niiden tehossa, koska siihen vaikuttaa monta tekijää. Osa niistä on siis super hyviä, osa tosi hyviä ja osa hyviä kitkemiseen :)

   Poista