perjantai 8. syyskuuta 2023

Lämpökompostori säästää jätemaksuissa

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy 
Lämpökompostori säästää jätemaksuissa jo nyt. Ensi vuonna säästö on vielä suurempi, kun biojätteen keräys tulee koskemaan myös omakotitaloja meidän alueella. Edes talviajaksi ei tarvitse ottaa biojätteen keräystä ja tiheämpää sekajätteen tyhjennystä, kun muistaa hoitaa lämpökompostoria säännöllisesti. Meidän 24 vuoden kokemuksellamme, sen hoito on tosi helppoa.


Lämpökompostori säästää vuodessa rahaa...

Biojätteen keräys tai kompostointi omakotitaloissa tulee pakolliseksi 2024 uuden jätelain mukaan, yli 5000 asukkaan taajamissa reuna-alueineen. Näin se on siis rajattu meidän ja 12 muun kunnan alueella, joiden jätehuoltoyhtiönä on Kiertokapula. Me asumme juuri tällaisella taajama-alueella. 

Laskeskelin ihan mielenkiinnosta paljonko jätemaksut tulevat silloin olemaan, tosin tämän vuoden hintatiedoilla.

Jätemaksut jos biojätteen keräys:

 • Biojäteastia tyhjennetään 2 viikon välein  5,72€/kerta eli yhteensä 149€/vuosi
 • Sekajäteastia tyhjennetään 4 viikon välein 5,74€/kerta eli yhteensä 75€/vuosi
 • Vuoden jätemaksut ovat  silloin 224€/vuosi

Jätemaksut jos biojätteen kompostoi itse lämpökompostorissa:

 • Sekajäteastian tyhjennys 8 viikon välein 5,74€/kerta eli yhteensä 37€/vuosi
 • Vuoden jätemaksut ovat silloin 37€/vuosi
Eli jos kompostoi biojätteet itse lämpökompostorissa saa harvennetun sekajätteen tyhjennyksen. Kahden kuukauden tyhjennysväli toimii, jos lajittelee kartongin, pakkausmuovit yms. kierrätyspisteisiin, eikä laita niitä sekajätteisiin.

Meillä jätehuoltomääräykset edellyttävät "biojätteen kompostointiin haittaeläinsuojattua ja lämpöeristettyä kompostoria". 
Meidän 24 vuotta vanha Biolan Pikakompostori on juuri sellainen.

Kestävä ja hyvin toiminut Biolan Pikakompostori...

Tämä meidän Biolan Pikakompostori on ostettu 1999 ja ollut koko ajan käytössä, on siis tosi kestävä. 

Ja jos jokin kompostorin osa hajoaa tai katoaa, niin varaosia voi ostaa Biolanin verkkokaupasta. Siis jopa tähän vanhaan malliin löytyy varaosia. 
Tämä Biolan Pikakompostori on ollut kyllä loistovalinta aikoinaan!

Nykyään Biolan Pikakompostori 220eco lämpökompostori näyttää tältä. Sillä on 20 vuoden takuu eli Biolanin lämpökompostorit on kestäviä käytössä.
Pikakompostori 200eco riittää 1-6 henkilön talouteen, riippuen vähän paljonko biojätettä tulee.

Nykyään on myös isompi Biolan Pikakompostori 500, joka sopii 2-5 talouden käyttöön eli noin 20 henkilölle. Se on siis kätevä paritalon, pienen taloyhtiön tai naapurusten yhteiskäyttöön.

Pikakompostoria helppo käyttää...

Tätä meidän Pikakompostoria on ollut helppo käyttää, kun seuraa sen lämpömittarista, onko kompostimassan lämpötila nousussa vai laskussa. 
Jos sen on laskusuunnassa, se kaipaa pintaosan sekoitusta tai pientä tyhjennystä alaluukusta. Me tyhjennämme lämpökompostoriamme 3-4 kertaa vuodessa. Siitä kirjoitin vähän aikaa sitten Lämpökompostorin tyhjennys -postauksen.
Onkin hyvä, että yksi hoitaa lämpökompostoria, niin hän heti huomaa, jos kompostori kaipaa hoitoa.
Toinen tärkeä asia muistaa on ilmanottoaukon säätö näin syksyllä ja keväällä. Kesällähän se on täysin auki ja talvella hyvin pienellä. 
Kolmas tärkeä asia on aina peittää biojätteet kompostikuivikkeella, kun vie jätteitä kompostoriin

Hyviä ohjeita kompostorin hoitoon löytyy Biolanin sivuilta Kompostointiopas.

Lämpökompostori ei jäädy talvisin Tehokuivikkeella...

Lämpökompostoria ei kannata päästää jäätymään talvella, sillä silloin se täyttyy nopeasti. Lisäksi joutuu ensi vuonna liittymään biojätteen keräykseen siksi aikaa, kun kompostori taas alkaa toimia. Samalla sekajäteastian tyhjennysväli palautuu tiheämpään.

Lämpökompostori ei jäädy talvisin, jos sitä tyhjentää 3-4 kertaa vuodessa, tarvittaessa myös talvella. Se nimittäin pitää paremmin kompostoitumisen käynnissä. Erittäin paljon kompostoitumista tehostaa Biolan Tehokuivike, koska siinä on biohiiltä ja rypsirouhetta. Sen käyttö on hyvä aloittaa jo syksyllä, jotta kompostoituminen ei hidastu ilmojen viiletessä.

Me tyhjennämme lämpökompostoria kerran talven aikana. Siitä enemmän Biokompostori jäätyy jos ei tyhjennä sitä -postauksessa. Sitä ei siis tyhjennetä koskaan kokonaan, vaan otetaan kompostimultaa esim. alaluukun yläreunaan asti.
Kuvassa lämpömittari näyttää jo aika alhaista lukemaa, joten oli aika tyhjentää kompostoria, etenkin kun se alkoi täyttyä.
Talvisin kompostorista otettu kompostimulta laitetaan kannellisiin saaveihin ulkovarastoon, odottamaan kevättä.

Meillä lämpökompostorista saatu kompostimulta päätyy puutarhajätekompostiin jälkikompostoitumaan. Samalla puutarhajätekomposti saa siitä lisäravintoa ja toimii vielä paremmin.

Lämpökompostorista saamme vuosittain 3-4 kottikärryllistä kompostimultaa, joka pitää siis vielä jälkikompostoida. Laskimme viime vuonna, että puutarhajätekompostista tuli valmista ilmaista multaa 50 kottikärryllistä. Siinä on myös mukana ne lämpökompostorin 3-4 kottikärryllistä.


Kompostointi siis kannattaa vai mitä mieltä olette 😊 
Samalla tekee todellisen ekoteon, kun maatuvaa jätettä ei mene jätteenkeräykseen, vaan siitä tulee multaa omalle pihalle.


Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

 1. Erikoiset Asiantuntijat8. syyskuuta 2023 klo 13.51

  Juuri samaa mieltä ja näköjään samoilla konsteillaan meilläkin hoidetaan kompostoria. Meidän kahden hengen talouteen se on vähän liian suurikin.varsinkin, kun toinen meistä lounastaa kahdesti viikossa muualla ja muutenkin pyritään tekemään ruokaa, jota voi syödä useampana päivänä tai pakastaa osan. Biojätettä syntyy aika vähän. Mitään valmista ruokaa ei juurikaan päädy biojätteeseen. Meillä on lisäksikaksi lehtikompostoria puutarhajätteille sekä vanhempi lämpöeristetty kompostori, jota käytettiin ennen tätä nykyistä lämpökompostoria ympärivuotiseen kompostointiin. Kyllä se talvella jäätyi, mutta ei se haitannut, keväällä se taas suli ja prosessi lähti aika nopeasti käyntiin ilman isompia toimenpiteitä. Kaikkien näiden vuosien jälkeen ei missään tapauksessa haluttaisi palata vanhaan, eli kaikkien jätteiden viskaamista sekajätteeseen. Silloin kun niin tehtiin, sekajätepönttö haisi kuumimmilla helteillä ja täyttyi nopeasti. Nyt ei haise, tyhjennysväliä on pidennetty muistaakseni 12 viikkoon, mikä säästää selvää rahaa. Myös energiajätteeseen tyhjennysväli saatiin pidemmäksi, kun aloimme kerätämuovijätteet erikseen. Kohtahan sekin taas muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan se biojätteen määrä vaihtelee paljon eri perheissä ja talouksissa. Jos tehdään paljon ruokaa perunasta ja muista juureksista tai syödään paljon hedelmiä, biojätettä tulee aina enemmän. Määrät voivat vaihdella myös vuodenajan mukaan.
   Siitä on jo niin kauan aikaa, kun kaikki jätteet laitettiin sekajäteastiaan, että olin jo ihan unohtanut sen kesäisen hajun, mikä astiasta leijaili kesähelteillä. Onneksi sitä ei enää ole :)
   Teillä on tosi pitkä sekajätteen tyhjennysväli, sillä meillä sen on harvemmillaan 8 viikkoa. Ja se edellyttää biojätteen kompostointia tai sen erilliskeräystä.
   Ahkeralla kierrätyksellä ja biojätteen kompostoinnilla omakotiasuja säästää kyllä paljon selvää rahaa. Toki myös sekin vähentää jätettä ja kustannuksia, kun miettii tarkemmin mitä ostaa ja miten pakattuna. Näin ne asenteet ja tavat muuttuu :)

   Poista
 2. Meilläkin on ollut kompostori käytössä varmaan lähemmäs 20 vuotta! Tuntuu ihan uskomattomalta että sitä ennen biojätteetkin laitettiin tavalliseen roskikseen.
  Pitääkin muistaa käydä ostamassa tuota tehokuiviketta ja biohiiltä ja alkaa laittaamaan niitä nyt kompostoriin, että toimisi talvellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on kyllä tosi kauan aikaa, kun viimeksi on tullut heitettyä biojätteet roskikseen. Itse asiassa siihen on niin tottunut, että vieraassa paikassakin on heti lajittelemassa biojätteensä erilleen.
   Tehokuivike on ihan huippu hyvä kylmään kauteen ja mekin varmasti aloitamme sen käytön ensi viikolla, kun sää kylmenee. Se muuten jo sisältää biohiiltä, ja toki sitä voi vielä lisätäkin biojätteiden sekaan.

   Poista
 3. Myös meillä lämpökompostori on pörissyt vuosikaudet. Emme ole laittaneet biojätettä sekajätteeseen missään vaiheessa. Monella on käsitys, että kompostointi olisi jotenkin vaikeaa ja työlästä. Ei todellakaan ole. Aiheesta on keskusteltu naapurustossa nyt aktiivisesti, kun omakotiasukkaidenkin on valittava joko oma kompostori tai jäteyhtiön tyhjennysastia. Hämmästyttävän moni on valinnut tyhjennettävän astian. Eipä auta edes säästöihin tai muhevaan omatuotantomultaan vetoaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, monella on biojätteen kompostoinnista suuria ennakkoluuloja siitä, että kompostori haisee vahvan epämiellyttävästi tai että se on fyysisesti rankaa puuhaa.
   Näinhän se ei tosiaankaan ole, etenkin jos edes vähän perehtyy ohjeisiin.
   Tyhjennys ei ole rankkaa, koska kompostorista otetaan multaa alaluukun kautta vain osa kerrallaan, ei siis tyhjennetä koko kompostoria.
   Ja kun kompostoria hoitaa ja käyttää esim. Tehokuiviketta, kompostimassa ei edes haise.
   Tyhjennettävä astia on helppo valinta. Meillä osa naapurustosta on alkanut opiskella vanhan lämpökompostorinsa hoitoa uudella innolla. Osa taas vielä miettii kumman valitsee, sillä biojätteen keräys meidän kunnassa alkaa vasta ensi vuoden heinäkuussa.

   Poista
 4. Erikoiset Asiantuntijat10. syyskuuta 2023 klo 14.56

  Hyvä vinkki tuo tehokuivike, pistetään muistiin. Pitkän tyhjennysvälin päästä sekajätepönttö ei ole edes puolillaan, koska sekajätteeseen tulee tosi vähän mitään. Meillä lähinnä jugurtti- ja viilipurkin foliokansia ja vauvanvaippoja yms. sen kaltaista. (Bio)jätteiden lajittelua tuli tehtyä jo aikoinaan lapsuudenkodissa, kun kotieläimille meni kaikki syötäväksi kelpaava, esim. ruoan tähteet. Enimmäkseen ne menivät kanoille. Niille ei mitään kovin suolaista voinut antaa. Kahvinporot yms. meni sitten samaan paikkaan, mihin tuotantoeläinten lanta päätyi eli tavallaan kompostoitavaksi. Mitään erillistä jätteiden keräilyä kaatopaikalle ei ollut. Se olikin huono puoli, nimittäin käytössä oli sitten oma ”kaatopaikka”, mihin viskattiin sitten se kaikki muu, eli esim. lasi- ja metalliromut. Mutta ei sinnekään ihan mitä tahansa kaadettu. Jäteöljyt käytettiin keskuslämmityskattilassa lämmityspuiden sytytysaineena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehokuivike on tosiaan huippu hyvä pitämään lämpökompostorin toiminnassa kovillakin pakkasilla. Me aloitamme sen käytön heti, kun syksyllä lämpötilat viilenevät. Siis hyvissä ajoin ennen pakkasia, niin kompostorissa on sitten pakkasten alettua hyvä lämpötila.
   Tosiaan ennen jätteet heitettiin tunkioon, johonkin pihan perälle. Meillä on vanha pihapiiri ja maasta välillä nousee lasinsiruja sekä muuta maatumatonta roskaa. Onneksi vain muutamasta kohdasta, niin osataan vähän varoa.
   On se kyllä hyvä, että nykyään jätteet kerätään ja paljon lajitellaan :)

   Poista