perjantai 29. syyskuuta 2023

Syksyn pihatyöt kuun mukaan

Syksyn pihatyöt kannattaa tehdä kuun mukaan, luonnon omalla rytmillä. Tänään on täysikuun päivä, joten pihatöissä on nyt töiden vaihtuminen vähenevän kuun töihin. Kuun mukaan ajoittaminen rytmittää kivasti eri pihatyöt omiin jaksoihinsa. Silloin ei tule rehkittyä liikaa saman viikonlopun aikana😊


Kesäkukkaruukut katoksen alle...

Kaikki talvisäilytettävät kesäkukat, kuten kuvan rungollinen tulikruunu, on nyt siirretty ruukkuineen katoksen alle. Näin niiden multa ei pääse sateista kastumaan liikaa ja samalla sade ei myöskään pilaa niiden kukkia. Meidän suunnalle ei vielä ole luvattu yöpakkasia, joten kesäkukkaruukut saavat olla ulkona vielä pitkään. Toki lämpöä rakastavat kasvit on jo sisällä ikkunalla.

Daaliat sekä ekan kuvan suklaakosmos ovat myös edelleen pihalla odottamassa yöpakkasia. Suklaakosmoksen talvisäilytys onnistuu viileässä tilassa.

Daaliat siirretään kellariin vasta muutamien ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Niiden varret saa siis täysin mustua ennen kuin nostamme ne maasta.Kuvia syksyisestä juurakoiden nostosta Myyränsyömille daalioille isot mukulat -postauksessa.

Kasvien istutus maahan kuun mukaan...

Kuun mukaan nyt ei ole hyvä aika istuttaa taimia, vaan pitää odottaa pari viikkoa lokakuun puoleen väliin. Silloin alkaa taas kasvava kuu eli kasvien istutusaika.
Meillä Teräsleidi ehti siirtää jo perennat piharuukuista maahan juurtumaan. Voi olla, että siirrän ne keväällä takaisin piharuukkuihin. Kuvassa on kirjavalehtisiä keijunkukkia.

Kasvien leikkaaminen syksyllä...

Jätämme punahattuihin kukkavarret talventörröttäjiksi, koska siten ne leviävät kivasti siemenistä. Samoin teemme muutamalle muullekin perennalle.
Perennojen varret voi halutessaan leikata syksyllä. Silloin on parempi antaa niiden lehtien ja versojen ensin lakastua. Tietysti leikatut varret viedään kompostiin, sillä niistä saa hyvää multaa.

Viimeiset kitkemiset kuun mukaan...

Nyt alkoi kuun mukaan kitkemisjakso ja parhaat kitkemispäivät on vasta reilun viikon päästä. Tästä kuvan  hiekkapihasta pitää vielä poistaa nämä pienet heinien alut. Toki muutenkin on hyvä tarkistaa kasvialueet ja kitkeä mahdolliset rikkaruohot.
 Rikkaruohot voi laittaa hoidettuun kompostiin. Siellä ne tuhoutuvat ja muuttuvat mullaksi. Siitä enemmän Rikkaruohot kompostiin vai ei -postauksessa. 
Nyt on muuten myös hyvä aika koota ja hoitaa kompostia kuun mukaan.

Syksyn tärkeät pihatyöt eli suojaamiset...

Yksi tärkeimmistä syksyn pihatöistä on suojata ajoissa tietyt kasvit. Nuoret hedelmäpuut ja ehkäpä muutkin nuoret pihapuut on syytä suojata runkosuojilla, jotta rusakot ja peurat ei ehdi maistella niiden runkoa. Myöhemmin syksyllä voi viritellä puiden ympärille korkean metalliverkon.

Kuvassa on pensasmustikka, joka on myös rusakoiden suurta herkkua. Sekin siis suojataan ajoissa metalliverkolla, jos ei sitä vielä ole tehnyt. Kivasti sen lehtiin on alkanut tulla jo syysväritystä.

Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas tästä! Tätä postausta olenkin jo odotellut. Onko niin, että sipulikukkiakaan ei nyt kannata istuttaa vaan odotella se parisen viikkoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kyllä, juuri niin. Eli nyt ei ole hyvä aika kuun mukaan istuttaa sipulikukkia. Parin viikon päästä alkaa hyvä istutusaika pihakasveille ja niille kukkasipuleille.

      Poista