Itse tehty pihasuunnitelma on usein ihan riittävän hyvä. Päätin kirjoittaa tästä nyt, kun monella pihaan varattu budjetti on aika pieni. Nimittäin pihasuunnitelmasta on niin paljon etua pihan rakentamisessa, muutosten tekemisissä sekä tulevaisuudessa, että se kannattaa tehdä. Suunnitelmalla vältetään väärät kasvivalinnat sekä varmistetaan pihan toimivuus. Ja ennen kaikkea pihasuunnitelman avulla saa pihasta helppohoitoisen, jos sitä haluaa.
Pihasuunnitelma auttaa hahmottamaan...
Huolella tehdystä pihasuunnitelmasta on helppo hahmottaa, mahtuuko siihen valitut asiat vai tuleeko kohdasta liian ahdas. Tämä on tosi tärkeää, kun suunnitteilla on terassin teko. Liian pieni terassi on tuskastuttavan ahdas ja liian iso terassi on kolkko sekä turhaa rahan menoa.
Samoin pihasuunnitelmasta on helpompi hahmottaa tilan koko, kun siihen valitaan kasveja. Silloin ei pääse käymään näin kuten kuvassa, jossa kohtaan on istutettu aivan liian leveäksi kasvavat kasvit. Niitä on ollut pakko leikata kapeammiksi, jolloin ne eivät enää olekaan kauniita.
Tässä kuvassa on tehty pihasuunnitelma hyötytarhasta. Eri kasveille on heti osattu varata riittävästi tilaa, jolloin ne vanhanakin voivat kasvaa valituilla paikoillaan. Silloin hyötytarha pysyy toimivana ja lisäksi viljelylaatikoissa on mahdollisuus toteuttaa vuoroviljelyä.
Piha tulee helppohoitoiseksi suunnittelulla...
Monella on toiveena helppohoitoinen piha, mutta silti yllättävän monella piha on työläs hoitaa. Siis vaikeahoitoinen, vaikka sen saisi pienillä muutoksilla helppohoitoisemmaksi.
Piha tulee automaattisesti helppohoitoiseksi, kun sen suunnittelee käytännölliseksi ja toimivaksi.
Esimerkiksi kuvan nurmikko on todella työläs hoitaa ja se vaatii trimmerillä siistimisen joka leikkauskerran jälkeen. Lisäksi trimmeri ei edes leikkaa heinää valaisimen ja muurikiven välistä. Tämäkin olisi vältetty pihasuunnittelulla.
Kasvien valinta onnistuu ja kasvit voivat hyvin...
Pihasuunnittelun opeilla kasvivalinta helpottuu ja kasvivalinta myös onnistuu. Eli kasvit voivat hyvin ja kukoistavat, koska niille on osattu valita paikka, missä ne viihtyvät. Silloin ei käy näin kuten kuvassa, jossa valkovihreälehtinen kuunlilja on muuttunut rumaksi liian paahteisella paikalla. Se siis on laitettu aivan vääränlaiseen paikkaan.
Pihasuunnitelmassa on piirrettynä kasvien paikat ja miten ne sommitellaan keskenään. Se helpottaa taimien istuttamista ja varmistaa, ettei kasveja tule istutettua liian tiheään tai liian harvaan. Suunnitelmasta on myös helppo laskea, kuinka monta tainta pitää ostaa.
Itse tehty pihasuunnitelma, pihasuunnittelijan ohjauksella...
Pihasuunnitelman piirtäminen on tosi helppoa, kun etenee sitä vaihe vaiheelta. Tällä viikolla alkaneella kurssilla moni jopa hieman hämmästyi, miten helppoa on piirtää oma piha 1:100 mittakaavaan. Sen voi tehdä ihan tavallisella viivoittimella piirtäen paperille. Se on nimittäin helppoa, kuin lasten leikkiä😊
Olen opettanut pihasuunnittelua yli 20 vuotta muutamassa työväen- ja kansalaisopistossa sekä itse suunnitellut yksityispihoja 25 vuotta. Koulutukseltani olen suunnitteluhortonomi eli pihasuunnittelija. Pihan toimivuus, kauneus sekä ekologisuus on lähellä sydäntäni ja siksi opetan edelleen muutamalla pihasuunnittelukurssilla aina lukukaudessa.
Opistojen kurssit täyttyvät heti, joten siksi olen tehnyt verkkokurssin pihasuunnittelusta. Siinä on enemmän ohjeita ja tietoa sekä lisäksi opiskelijalla on materiaalit käytössä pidempään, mitä opistojen kursseilla. Tälle verkkokurssille voi lähteä mukaan vaikka heti.
Eli kurssien avulla on helppo itse tehdä pihasuunnitelma. Silloin saa pihastaan heti toimivan ja välttyy vääriltä kasvivalinnoilta.
Pihan voi toteuttaa jopa monessa osassa, tosin lopputuloksesta tulee silloin toimiva vain, jos piha on ensin suunniteltu kokonaisuutena. Eli siitä on aluksi tehty pihasuunnitelma.
Siihenkin itse tehty pihasuunnitelma on ihan riittävän hyvä 😊
Lisätietoja Sarin pihasuunnittelukurssista verkossa
Sarin pihasuunnittelukurssi on siis yritykseni Puutarha Studion. Se ja muut verkkokurssit löytyvät Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.
Juuri niin, parempi tehdä itse pihasuunnitelma kuin jättää se kokonaan tekemättä. Pihasta tulee aivan varmasti vaikeahoitoinen ja myöhemmin täynnä ongelmakasveja, jos sitä ei ole suunniteltu ennen pihan rakentamista. Hyvä kirjoitus!
VastaaPoistaKiitos :) Harmillista siinä on vielä se, että sen tajuaa vasta jälkeenpäin, kun piha on jo tehty.
PoistaMyöhemmin pihaa on paljon työläämpi ja kalliimpi lähteä muuttamaan helppohoitoisemmaksi.
Toisaalta pihaan voi tehdä pihasuunnitelman myöhemminkin ja sen avulla saa varmasti tehtyä pihasta helppohoitoisen. Samalla siinä tulee suunniteltua, mitä niille ongelmakasveille on parasta tehdä. Tai mitä niiden tilalle voi laittaa.
Luonnon kasvit ne parhaat. Ei mitään tylsiä nurmikenttiä.
VastaaPoistaOma piha onkin siitä ihana, että sen voi tehdä omien mieltymysten mukaiseksi. Joko vähitellen alue kerrallaan tai voi heti saman tien rakentaa koko pihan. Senkin voi itse valita.
PoistaJa ei ole vain yhdenlaista nurmikkoa, sillä on tuuhea siirtonurmikko, tavallinen eli se yleisin nurmikko, kukkanurmikko tai sammalnurmikko. Nurmikolla on kuitenkin oma tärkeä tehtävänsä monella pihalla, ei tosin kaikilla.
Saisko noi sun tutkintotiedot ja oppilaitoksen näkyviin? Niitä ei näy missään.
VastaaPoistaTäällä blogissa on kyllä mainittu profiilitiedoissa, että olen hortonomi ja fengshui-konsultti. Sen tarkempia tietoja ei täällä blogissa tarvita.
PoistaJos haluat enemmän tietoja koulutuksestani, niin laita omalla nimelläsi sähköpostia.
Itse totesin, että ei onnistu. Sen tietomäärän kerääminen, että olisin saanut kasvit niille sopiville paikoille, kokonaisuudesta helppohoitoisen, toimivan ja nätin ilman että pitää kasveja siirrellä ja vaihtaa noin 37 kertaa, oli liikaa. Kun lähtökohtana pelkkä nurmikko, josta haluttiin ihan muuta, ja tilaa enemmän kuin rivaripihan verran. Korkeintaan 100m2 pihaan saattaisin ehkä onnistua, jos siihenkään - kun niitä haluttuja ominaisuuksia niin kasveille kuin pihalle on paljon.
VastaaPoistaMonelle käy juuri noin, kun lähtee haalimaan ja keräämään tietoa. Silloin oman pihan suunnittelu ei etene, vaan se jää tekemättä.
PoistaSen sijaan jos lähtee tekemään omalle pihalle pihasuunnitelmaa kurssin avulla ja etenee kurssia järjestyksessä, pihasuunnitelma on helppo tehdä itse. Silloin ei myöskään tarvitse haalia ja kerätä tietoa, josta ei ole apua oman pihan suunnittelussa.
Nimittäin Sarin pihasuunnittelukurssi ohjaa suunnittelun etenemistä niin, että pihasta tulee kaunis, helppohoitoinen ja toimiva. Ja kasvivalinta onnistuu, eikä kasveja tarvitse siirrellä eikä kasvit myöskään aiheuta ongelmia jatkossa.
Toki jos ilman ammattilaisen tukea ja kurssia yrittää suunnitella pihaa, niin harva siinä onnistuu.
Kurssilla on monet opiskelijat suunnitelleet haja-asutusalueen isoja pihojaan. Usein jopa pienet pihat koetaan haasteellisemmiksi suunnitella, mitä isot pihat, koska tilaa on vähän ja se halutaan hyödyntää tehokkaasti.
Ritva
VastaaPoistaVoiko sinun verkkokurssia maksaa Edenred virike kortilla?
VastaaPoistaValitettavasti ei voi maksaa sillä. Kaikki eri maksutavat, joilla kurssin voi maksaa, näkyy verkkokurssialustalla esim. sen alareunassa VismaPay kuvakkeessa.
Poista