keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Siro kasvitieteellinen tulppaani - italiantulppaani

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä siro kasvitieteellinen tulppaani nimeltään italiantulppaani tuli toukokuun kuvissa esille, kun suunnittelin tässä uusia sipulikukkaistutuksia. Toukokuussa se kukki tosi siroin ja veikein kukin. Kuvasta ei uskoisi, että näillä on aika isot kukat. Kasvitieteelliset eli vähän jalostetut tulppaanit yllättävät välillä ihanasti, kuten nämä italiantulppaanit. Siksi ne kuuluvatkin suosikkeihini sekä sen takia, että ne ovat pitkäiäisiä ja osa niistä myös lisääntyy pihalla.


Siro ja kapealehtinen kasvitieteellinen tulppaani...

Aika monella kasvitieteellisellä tulppaanilla on hyvin kapeat lehdet, verrattuna niihin tavallisiin tulppaaneihin, joita eniten näkyy pihoilla.
Olen huomannut nyt useana keväänä, että peurat ja metsäkauriit eivät ole syöneet kapealehtisiä tulppaaneja lainkaan. Ehkä ne eivät niin huomaan näitä kapealehtisiä tulppaaneja tai sitten näissä on niille liian vähän syötävää.
Italiantulppaanin lehdet ovat hieman harmahtavan vihreät ja kapeat. Etualan raidalliset lehdet kuuluvat krookuksille.

Kaksivärinen italiantulppaani Tulipa clusiana...

Näiden italiantulppaanien terälehdissä on punaista ja vaalean kellertävää. Pilvisenä päivänä kukka on näin supussa

Ja aurinkoisena päivänä kukka aukeaa täysin auki. Äkkiseltään se näyttääkin täysin eri tulppaanilta.

Nämä italiantulppaanit ovat keltaisia, kun ne aurinkoisena päivänä ovat täysin auenneet. Kun pilvet peittivät auringon, kukat menivät taas suppuun. 
On myös muita italiantulppaaneja, joiden kukan väri on valko-punainen.

Italiantulppaanin kasvupaikka...

Italiantulppaani (Tulipa clusiana) viihtyy auringossa ja maan on syytä olla hyvin läpäisevää. Hiekkapitoinen maa on niille hyvä, kuten monille muillekin kasvitieteellisille tulppaaneille. Lisäksi nämä ja muutkin tulppaanit viihtyvät kohdassa, mikä kesällä on kuiva.
Italiantulppaanit voivat viihtyessään lisääntyä sivusipuleista tai siemenistä. 

Tulppaanin sipuleita ei ole hyvä istuttaa liian aikaisin, jolloin maa on vielä liian lämmintä. Näidenkin sipulit istutin viime vuonna joskus lokakuun lopulla.

Kuvassa oikeanpuoleinen on italiantulppaanin sipuli ja vasemmanpuoleinen tavallisen tulppaanin sipuli.


Lisää blogipostauksia kasvitieteellisistä tulppaaneista...Sain italiantulppaanien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊

Olen löytänyt Korpikankaalta monien kasvitieteellisten eli vähän jalostettujen tulppaanien sipuleita vuosien varrella. Niitä ei nimittäin ole myynnissä kovinkaan monella.


Puutarhaterveisin Sari
2 kommenttia:

 1. Voi että, miten hieno se on auenneena. Rakastan juuri tuota keltaisen sävyä. Taisinpa nyt minäkin ihastua näihin kasvitieteellisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuota keltaisen sävyä ei näy kovin usein kukissa. Se on hieno väri :)
   Sen kukan avautuminen niin avonaiseksi oli minulle ihan yllätys, sillä usein italiantulppaanien kuvissa kukka on vielä aika supussa. Oli siis ihana ylläri.

   Poista