perjantai 1. syyskuuta 2023

Rankkasateet pihan suunnittelussa


Rankkasateet ennusteiden mukaan tulee lisääntymään ja siksi ne onkin erityisen tärkeitä huomioida myös pihan suunnittelussa. Vesi nimittäin voi tehdä paljon tuhoa rakennuksille ja pihalle, jos pihan muotoilussa ei ole huomioitu hule- ja sadevesien ohjausta. Tämä voi olla haasteena niin uusilla kuin vanhoilla pihoilla. Hulevedet voi myös imeyttää maahan omalla tontilla, mikä onkin ekologinen vaihtoehto.


Pihan muotoilu ohjaa rankkasateiden vedet hallitusti...

Tässä kuvassa näkyy hyvin, miten sadevesi jää lätäköiksi nurmikolle. Tämä nurmikko ei näytä edes kasvavan, koska kohdassa on aina vesilätäköt sateen jälkeen. 
Jotta näin ei pääse käymään ja nurmikko olisi tuuhea, kannattaa aina suunnitella piha niin, että siinä on myös mietitty rankkasateiden hulevesien ohjaus. Ja tietenkin piha tulee myös tehdä niin, että maan muotoilut ohjaavat vettä hallitusti. Tässä kuvassa nurmikon teossa maanpinnan muotoilu on jäänyt tekemättä.

Hulevesiä ei saa ohjata naapuritontille...

Hulevesiä ei saa ohjata naapurin tontille, eikä edes kaupungin maalle tai kadulle. Jos alueella ei ole avo-ojia rajoilla, niin hulevedet tulee hoitaa oman tontin puolella. Nykyään pyritään ekologisesti siihen, että hulevedet imeytetään tontilla maahan, eikä ohjata pintavesikaivojen kautta hulevesiverkostoon.

Pihan kosteikko hulevesien imeytykseen...

Pihalle voi luontaisesti kerääntyä vettä  johonkin kohtaa rankkasateilla. Jos vesi kohdassa ei tuota ongelmaa rakennuksille eikä naapurille, kohdasta voi tehdä kosteikon. Sitä ei kannata alkaa kuivattamaan, vaan päin vastoin antaa siihen kerääntyä vettä.  Yksinkertaisimmillaan tällainen on samalla oman pihan hulevesien imeytystä maahan, omalla tontilla.

Keltakurjenmiekka hyvä kasvi kosteikkoon...

Kuivana jaksona kosteikko voi olla kuiva ja tylsän näköinen. Joten se kaipaa kasveja tuomaan kauneutta kohtaan. Siihen voi istuttaa kosteassa maassa viihtyviä kasveja, jolloin kasvit myös imevät vettä.

Yksi tällainen kaunislehtinen perenna on keltakurjenmiekka. Se on myös meillä luonnonvarainen kasvi jokien sekä muiden vesistöjen rannoilla.


Keltakurjenmiekka  kasvaa noin metrin korkeaksi ja kukkii kesä-heinäkuussa keltaisin kukin. Sen lehdistö on tosi kaunis koko kesän. Se tekee siemeniä, joilla se myös lisääntyy.

Rankkasateet voi tuoda yllätyksiä...

Moni nyt näiden viimepäivien rankkasateiden jälkeen on havahtunut siihen, miten pihan kallistukset on ihan vinksallaan. Jos et tiedä, miten omalla pihallasi rankkasateiden vedet liikkuvat, kannattaa ehdottomasti seuraavana sadekuurona mennä ulos katsomaan.  


Vielä muistutan, että Sarin pihasuunnittelukurssi sekä Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssit ovat sunnuntaihin asti tarjouksessa. Kurssit löytyvät www.sarinpuutarhakurssit.fi, ja ne on yritykseni Puutarha Studion.
Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Onpa tärkeä aihe! Olen joutunut vuosien varrella useammankin kerran tekemään pieniä painanteita pihalleni, kun kadulta puskee rankkasateiden vedet suoraan pihalle. Onneksi ei ole tullut isompia vaurioita, ainakaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei ole tullut isompia vaurioita. Rankkasateilla maan pinnalla kulkevaa sadevettä voi tulla uskomattoman paljon isolta alueelta. Siihenkin tosiaan auttaa ne painanteet, kunhan hiekka ja irtoroska ei tuki niitä rankkasateella.
   Eli hyvä seurata painanteiden toimivuutta :)

   Poista