perjantai 15. syyskuuta 2023

Vanhan ajan kriinumi kukkii

Tämä vanhan ajan kriinumi tai oikeastaan skriinumi, kukkii nyt parhaillaan pihalla. Olen saanut sen alun yhdeltä asiakkaalta, jonka suvussa se on kulkenut muinoin Pietarista asti. He siis kutsuvat tätä skriinumiksi. Tämä on oikea aarre, koska se on vanhaa alkuperää. Lisäksi kukissa on aivan huumaavan ihana tuoksu.


Kriinumi on vanhan ajan huonekasvi...

Kriinumeja on ollut meillä Suomessa jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa huonekasveina. Sitä on kutsuttu myös saaroninliljaksi. Ennen todennäköisesti yleisin oli vaaleanpunertavakukkainen kapmaankriinumi (Crinum moorei). Sille sopii pitkä talvisäilytys viileässä kellarimaisessa tilassa. Tämä meidän skriinumi on todennäköisesti kapmaankriinumin valkoinen muoto.

Tämä on ollut koko kesän ulkona. Ensin se oli puolivarjossa ja kun sen sipulista kasvoi kukkavarsi nuppuineen, siirsimme ruukun aurinkoisemmalle paikalle. Näin se ehtii kukkia hyvin ulkona ennen pakkasia. 
Jos kuitenkin sääennuste lupailee yöpakkasia, niin ruukku siirretään sitä ennen sisälle. Kukissa on niin vahva tuoksu, että kaikki eivät sitä kestä sisällä. Näin ulkona tuoksu ei onneksi haittaa ketään.

Tältä skriinumi näytti 10 vuotta sitten...

Kymmenen vuotta sitten, kun sain tämän alun, se oli sen kesän parvekkeella suojassa sateilta. Kastelin sitä huolellisemmin, joten sen lehdet olivat silloin "paremman" näköiset. Kukkavarteen tuli selvästi vähemmän kukkia.

Kriinumi on talvetettava sipulikasvi...

Tämä kuva on toukokuun lopulta, kun jaoimme osan kriinumeista ja istutimme muutaman ylimääräisen sipulin perennaniitylle. Sen sipuli istutetaan myös ruukkuun näin eli sipulin yläosa on mullanpinnan yläpuolella. Sipuleissa on hauskat varret, joista sitten kasvaa pitkät lehdet. Kukkavarsi kasvaa alempaa sipulista.

Nykyään näkee myynnissä tarhakriinumeja (Crinum x powellii), joiden kukat on vahvan vaaleanpunaiset. Hoito ja talvisäilytys on niillä hyvin samanlainen kuin tällä kapmaankriinumillakin

Kriinumin hoito ja talvisäilytys...

Keväällä ruukusta uusitaan pintamulta ja aloitetaan kastelu. Me olemme vieneet ruukut ulos melkein puolivarjoon heti, kun yöpakkaset on ohi. Niille kylläkin suositellaan aurinkoista paikkaa. Keväällä myös lannoitamme lannoiterakeilla. Kesällä joskus kastellaan, mutta multa saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Tällä hoidolla kuvien kriinumi on kukkinut joka vuosi syyskuussa.

Syksyllä ennen pakkasia, siirrämme ruukut kellariin. Multa ei saa olla silloin liian märkää. Viimeistään siinä vaiheessa lehdet alkavat lakastua ja multaa ei sen takia kastella lainkaan. Ne siis siirtyvät talvilepoon.
Joissain lähteissä mainitaan, että kapmaan- ja tarhakriinumi vaatisi noin 3 kuukauden lepojakson viileässä 5-10 asteen lämpötilassa.

Kriinumeille vaihdetaan ruukun multa 3-5 vuoden välein ja samalla voi irrottaa sivusipulit omiin ruukkuihin. Niillä on isot juuret ja sen takia ruukunkin on hyvä olla iso ja ei haittaa, vaikka ruukku on täynnä juuria. Näin se on selvästi meidänkin kriinumilla.

Oikeastaan välillä unohdamme kriinumit. Kerran muutama ruukku oli jäänyt jasmikkeen oksien alle ja vasta myöhemmin kesällä huomasimme ne, kun niiden leveät lehdet pilkottivat jasmikkeiden oksien seasta. Meillä nämä ovat siis tosi helppohoitoisia. Niitä on useammassa ruukussa, sillä kriinumit tekevät sivusipuleita. 


Lisää vanhan ajan huonekasveja...


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kriinumia? Valkoista tai vaaleanpunaista?


Puutarhaterveisin Sari

7 kommenttia:

  1. Onpa ihana ja tuolla kriinumilla on tosiaan hauska kasvutapa. Minulla on tarhakiriinumi ollut jo monen monta vuotta, mutta ikinä se ei ole vielä kukkinut. Ehkä pitäisi lannoittaa enemmän. Keväällä kyllä yritin, mutta kesällä en muista, kun ruukkukasvit ovat ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhakriinumien pitäisi myös kukkia yhtä helposti kuin kapmaankriinumin. Toki pieni sipuli kukkii vasta vanhempana. Oletko kokeillut lannoittaa sitä keväällä varastolannoituksena orgaanisella lannoitteella. Siitä kun riittää ravinteita pidempään.
      Ja onhan kriinumillasi ainakin 3 kuukauden lepojakso alle +10 asteessa. Sekin voi vaikuttaa kukkimiseen. Ja keväällä sille tehdään mullanvaihto vain noin 4 vuoden välein. Ei siis joka kevät.
      Toivotaan, että ensi kesänä pääset jo nauttimaan kriinumisi upeasta kukinnasta :)

      Poista
  2. Minulla on Nerine Bowdenii ,v-pun. luulin kriinumiksi,mutta gogle sanooHelo neidikiksi ,mitenkähän asia on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nerine on tosiaan suomenkieliseltä nimeltään neidikki eli ihan eri kasvi mitä kriinumit.
      Nerine bowdenii on ruusuneidikki, joten se on kasvisi oikea suomenkielinen nimi. Sipulikasvina sen hoito ja kasvurytmi talvilepoineen on hyvin samanlainen kuin kriinumeilla. Se heloneidikki on Nerine sarniensis.

      Poista
    2. Kiitos selvennyksestä, jään odottamaan kukintaa joskus.

      Poista
  3. Saaroninliljan olen kuullut, mutta en tuota kriinumia. Amaryllis tulee tästä mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteisten kasvien kutsumanimet vaihtelevat eri puolella Suomea. Minä taas en ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan saaroninliljasta, vaan kaikki ovat kutsuneet tätä kriinumiksi tai skriinumiksi :)
      Tämä muuten kuuluu Amaryllidaceae eli narsissikasvien heimoon eli ei ihme, että muistuttaa ihan amaryllistä.

      Poista