sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Kultaimarre ja unelma viihtyy

Kultaimarre ja lasikuvun unelma viihtyy niin hyvin, että niille pitää jo miettiä uutta paikkaa. Etenkin kultaimarre on kasvanut kesän aikana uskomattoman paljon. Olin heittämässä sitä jo kompostiin toissa keväänä, mutta se yllättikin uudella kasvulla. Näköjään haasteellisetkin kasvit viihtyy hyvin, kun niille löytyy mieluinen kasvupaikka 😊


Kultaimarre  `Davana`...

 Tämä saniainen on todennäköisesti kultaimarre `Davana`. Se kasvattaa ensin uutta lehteä terhakkaasti suoraan ylöspäin ja kun lehti kasvaa täyteen kokoon, se roikkuukin alaspäin. Lehdillä on pitkähköt varret, mikä tekee siitä ilmavan. 

Sen lehdet on jännän poimuiset, verrattuna siihen tavalliseen kultaimarteeseen, jota käytetään myös leikkovihreänä. Siitä kuvia Harmahtava kultaimarre on nyt tosi trendikäs -postauksessa.


Kultaimarre viihtyy kesät parvekkeella...

Siirsin tämän kultaimarteen parvekkeelle keväällä, kun lämpötila pysyi varmasti plussan puolella. Se on ollut siellä lattialla auringonpaisteelta suojassa. Vaikka oli hellekesä ja parveke kuuma, niin kultaimarre selvästi viihtyi hyvin. Se oli siellä kuten kuvassa, lasipurkin päällä, jotta lehdet pääsivät kaartumaan alaspäin. Se on muuten edelleenkin parvekkeella.

Toissa talven jälkeen olin heittämässä tätä kultaimarretta kompostiin, koska se oli mennyt talvella niin huonon näköiseksi. Kiireessä vein sen silloin keväällä parvekkeelle, josta myöhemmin nappaisin sen mukaani kompostille. Unohdin koko asian täysin. Kultaimarre aloittikin uusien lehtien kasvun parvekkeella, joten jätin sen sinne. 
Syksyllä oli jo ollut yöpakkasia, ennen kuin muistin ottaa sen sisälle. Tosin parvekkeella lämpötila ei todennäköisesti vielä ollut käynyt pakkasen puolella. 

Alla kuva siitä silloin marraskuun lopulta. Kaikki lehdet olivat kasvaneet sen kesän aikana. Tätä kuvaa kun vertaa yllä olevaan, niin näkee miten hurjasti se on kasvanut tänä kesänä.

Uusia lehtiä maavarsista...

Kultaimarre kasvattaa siis uusia lehtiä mullan pinnalla näkyvistä karvaisista maavarsista. Siellä on edelleen vahvoja ja paksuja lehden alkuja. Voi hyvinkin olla, että kultaimarre ei jaksa sisällä kasvattaa niistä lehtiä talven pimeydessä ja kuivassa huoneilmassa.


Kultaimarteen hoito-ohjeet...

Kultaimarre (Phlebodium aureum) kuuluu saniaisiin eli se rakastaa kosteaa huoneilmaa ja sumuttelua. Sille kannattaa valita mahdollisimman valoisa paikka, mutta ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta. Näin sen lehdet pysyvät kauniina.
Multaa kastellaan säännöllisesti eli kun mullan pinta on vain hieman kuivahtanut. Multaa ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Kultaimarretta lannoitetaan kasvukaudella, keväästä syksyyn.
Olen kastellut sitä, kuten kaikkia kasveja, aina kuun mukaan hyvinä Kastelupäivinä.

Unelma lasikuvun sisällä...

Ehkäpä muistattekin, kun kirjoitin tästä pitkäikäisestä haaveestani saada unelma viihtymään. Minusta sen kasvutavassa on tiettyä siroutta ja viehkeyttä, mutta harmillisesti nykyasunnoissa se ei oikein viihdy. Joten etsin pitkään pientä unelmaa, joka mahtuisi lasikupuun.
Löysin sellaisen vihdoinkin tänä keväänä. Aluksi lasikuvussa oli myös pari muuta kasvia, joista kuvia Minikasvit pikkuruukkuihin lasikupuun -postauksessa. Unelma on kasvattanut jo monta uutta lehteä, joten siirsin muut kasvit pois sen tieltä. Tämä on niin upea nyt 😍

Unelma viihtyy hyvin lasikuvun alla, koska ilmankosteus on siellä korkeampi. Siksi se jaksaa kasvattaa uusia lehtiä ja vanhat pysyvät vihreinä. Se on myös kasvattanut juuria ruukun pohjareiästä. Keväällä täytynee vaihtaa sille isompi ruukku, ja isompi lasikupu.

Miten saniaiset saa säilymään talven yli?

Viime talven kultaimarre mahtui vielä lasisylinteriin. Siellä ilmankosteus pysyi hyvänä ja siten sillä säilyi lehdet talven yli. Nyt se ei enää mahdukaan lasisylinteriin, joten miten ihmeessä saan sen pidettyä hengissä nyt talven ajan. 

Jos sinulla on hyviä vinkkejä talven ajaksi tai jos tiedät, mistä voi hankkia isoja lasisylintereitä, lasikupuja tms., otan ilolla vinkit vastaan 😊


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Kaunis asetelma! Unelma on kerrassaan upea kauniin lasikuvun sisällä. Muistan mummolassa olleen ison unelman salin ikkunalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Unelma on tosiaan vanha huonekasvi meillä Suomessakin. Se viihtyi hyvin valoisissa saleissa, joissa ilmankosteus oli sille parempi, mitä nykyasunnoissa. Ja muutenkin vanhojen talojen salit olivat monelle huonekasville erittäin hyviä.

      Poista