keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Daaliat ja kitkemistä kuun mukaan


Tänään kuun mukaan vuorossa oli kitkemistä ja samalla nostettiin daaliat ylös maasta. Oli niin ihanaa olla ulkona aurinkoisena päivänä. Vaikka olin vain muutaman tunnin pihahommissa, niin saimme näitä syksyn pihatöitä tehtyä kivasti. Pitkästä aikaa kuvaan pääsi myös yksi meidän kottikärrykoiristakin. Se seurasi tarkkana puuhiamme, ja fiksuna ei osallistunut juurakoiden kaivamiseen, vaan antoi meidän kaivaa rauhassa lapiolla 😊

Daaliat kellariin kuun mukaan...

Nyt on siis kuun mukaan hyvä aika nostaa daalian juurakot maasta ja viedä ne kellarimaiseen tilaan tai viileään varastoon. Me nostamme juurakot maasta aina lapion avulla.
Daalioiden varret oli pakkanen jo mustuttanut. Varret leikattiin lyhyille tyngille, joista juurakoita on helppo ottaa kiinni, kun niitä siirrellään kellarissa laatikoihin.

Oranssien daalioiden juurakoita tuli kottikärryllinen. Ne on ensin viileän tilan lattialla, jotta juurakoihin jäänyt multa kuivahtaa. Sen jälkeen karistellaan multaa pois ja juurakot pakataan kalkitsemattoman ja lannoittamattoman turpeen sekaan laatikoihin, kellariin. lisää talvisäilytyksestä Daalian hoito syksyllä ja talvisäilytys -postauksessa.


Otamme aina talteen yksittäiset juuripallukat, jotka ovat irronneet juurakosta. Kuvassa yksi sellaisesta irrallisesta juuripallukasta kasvanut pieni daalian juurakko. Ensi kesän jälkeen se on jo paljon isompi.
Kuun mukaan hyvä juurakoiden nostoaika on tämän viikon lauantaihin asti. Seuraava hyvä ajanjakso alkaa lokakuun lopulla.

Rikkaruohojen kitkemistä kuun mukaan...

Lokakuun hyvät Kitkemispäivät lähestyvät. Ja parhaillaan on kitkemisjakso, joten jo tänään kitkin lakastuneiden perennojen seasta löytyneitä rikkaruohoja.
Mitä enemmän syksyllä saa kitkettyä rikkaruohoja kuun mukaan, sitä vähemmän rikkaruohoja on ensi kesänä.
Sen takia aloitin tehokitkemisen jo nyt, enkä jäänyt odottamaan ensi viikkoa. 

Lokakuun parhaat Kitkemispäiviä 22.-24.10.2022


Kuun mukaan kitkemisen paras tulos saadaan, kun kitkee rikkaruohot kullekin rikkaruoholle sopivimmalla tekniikalla. Silloin monivuotiset rikkaruohot saa hävitettyä tehokkaimmin ja jopa kokonaan. 
Kitkemistekniikoita on siis erilaisia, koska rikkaruohojakin on erilaisia. Jos tuntuu, että kitkeminen on turhauttavaa tai rikkaruohot eivät vähene kitkemällä, sinulla on todennäköisesti väärä kitkemistekniikka. 

Ohjeet eri kitkemistekniikoista ja kuun mukaan kitkemisestä löydät Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion. Kurssin ideana on auttaa löytämään paras kitkemistekniikka oman pihan pahimpiin rikkaruohoihin. 

Esimerkiksi oikealla tekniikalla ja ajoittamalla kuun mukaan, sain itse hävitettyä ruttojuuret noin 1,5 kesässä, kaivamatta yhtään ruttojuuren juurakoita maasta. Siis huipputehokasta kitkemistä!

Reunojen kanttausta...

Samalla kun kitkin kasviryhmiä, kanttasin myös perennapenkin nurmikon reunan. Meillä on siinä kohtaa niin pehmeää maata, että käytin kanttaamiseen kanttauslapiota. Tuli heti kivan siisti ja kaunis reuna😊

Nurmikon reunan kanttaaminen on myös hyvä tehdä kuun mukaan.

Rikkaruohot kompostiin kuun mukaan...

Kaikki kitkemisjätteet, leikatut daalian varret ja haravoidut lehdet viemme aina puutarhakompostiin. Tänä vuonna sitä onkin kerääntynyt jo aika iso kasa. Tähän kasaan hautasimme myös sen bio- eli lämpökompostorista tyhjennetyn kompostimassan.

Kuun mukaan nyt on myös hyvä aika hoitaa komposteja eli tyhjentää lämpökompostoria, lisätä biohiiltä kompostiin, kasata kompostia ja muutenkin tehdä kompostin hoitotoimia.
Tämä meidän kompostikasa saa vielä monet kerrat lisää puutarhajätettä tänä syksynä. Saas nähdä tuleeko siitä ennätyksellisen korkea.


Puutarhaterveisin Sari 
6 kommenttia:

 1. Minulla daaliat ovat olleet jo hyvän aikaa varastoituna noin kymmenasteisessa varastossa. Päätin nostaa daaliat ylös heti ensimmäisen pakkasen mustatessa varret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tosiaan nostaa daaliat heti, kun niiden varret ovat tummuneet.
   Me ajoitamme noston kuun mukaan, kunhan yöpakkanen on ensin palelluttanut versot. Onneksi nostolla ei ole yleensä mikään kiire :)

   Poista
 2. Onpas teillä aika kärryllinen daalian juurakoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat lisääntyneet aika kivasti vuosien saatossa. Kottikärryssä on siis vain oranssit daaliat. Niiden lisäksi on vielä tähtidaalia, siemenistä kylvetyt daaliat ja pari isoa daalia.

   Poista
 3. Meillä vielä Daaliat kukkivat etten raski niitä leikata alas. Paikka on talon suojassa korkeammalla kuin kasvimaa jossa jo pakkanen kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalioiden kukinnasta kannattaa nauttia niin pitkään, kun ne kukkivat. Ei ole mikään kiire nostaa niitä ylös maasta. Juurakot säilyvät mullan sisällä, vaikka olisikin yöpakkasta. Ne kannattaa kuitenkin nostaa ennen maan jäätymistä, lämpimänä päivänä.

   Poista