keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Kesäkukat odottaa talvisäilytykseen siirtoa


Kesäkukat vielä odottaa talvisäilytykseen siirtoa, sillä vasta viime yönä meidän pihalla pakkanen vioitti daalian lehdet. Ne siis kasvavat maassa. Ruukuissa olevat kesäkukat olemme siirtäneet yläpihalle aikaa sitten, koska se on pihan lämpimin kohta näin syksyllä. Siellä myös pelargonit odottavat sateelta suojassa kellariin siirtoa. Sen sijaan kuvan suklaakosmos kestää hyvin sadetta syksylläkin.

Suklaakosmos upea syyskukkana...

Suklaakosmosten kukinta ei näytä hiipuvan millään. Vielä näin lokakuun alussakin sateisena päivänä se kukkii edelleen. Aiomme siirtää ne ruukkuineen päivineen kellariin, kun yöpakkaset uhkaavat. Vielä pitkä eli 15 vrk sääennuste ei lupaa meille päin yöpakkasia. Viime yönä lämpömittari oli käynyt +1 asteessa, mutta alapihalla, jossa daaliat ovat, lämpötila on voinut hyvinkin laskea nollaan.
Lisää näistä upeista suklaakosmoksista Tuoksuva suklaakosmos ja talvisäilytys -postauksessa.


Jättiverbenan taimet myös talvisäilytykseen...

Meillä kasvimaalle ilmestyy joka kesä jättiverbenan siementaimia. Annetaan niiden kasvaa siellä rauhassa. Jättiverbena on myös helppo itse kylvää siemenistä, kun kylvön tekee ajoissa.
Nyt kun kasvimaata laitetaan talviteloille, niin jättiverbenat kaivettiin muovilaatikkoon odottamaan talvisäilytykseen siirtoa. Ne nimittäin voivat talvehtia viileässä paikassa, johon ei tule pakkanen.

Jättiverbenan takana, isossa mustassa ruukussa kasvaa sinisade, joka myös odottaa talvisäilytykseen siirtoa. Sillä on jo kivasti lehdissä keltaisuutta, mikä on näin syksyllä hyvä asia. Se talvehti hyvin viime talven kellarissa ja jopa kukki kesällä. Siitä enemmän Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä -postauksessa.

Herkät kesäkukat odottaa talvisäilytykseen siirtoa...

Kylmälle herkät kesäkukat odottaa talvisäilytykseen siirtoa lähellä taloa. Ne on siitä nopea ottaa yöksi sisälle, jos illalla sääennuste lupaa lämpötilan laskevan lähelle nollaa.
Pelargoniruukut on katoksen alla, suojassa sateelta. Niillä ei multa saa olla märkää, kun ne viedään kellariin.
Kuvan vanhat verenpisarat eivät näytä yhtään reagoivan syksyyn. Ne jatkavat kukkimista edelleen. 
Itse asiassa kaikki kesäkukkaruukut säilytämme kellarimaisessa tilassa, jossa on pienet ikkunat. Tila on talvella aika pimeä pilvisenä päivänä. Siellä nämä verenpisaratkin saavat olla ja pudottaa kaikki lehtensä. Joka talvi ne näyttävät ihan kuolleilta, mutta lähtevät hurjaan kasvuun keväällä.

Syysruukkujen keijunkukat pääsevät maahan...

Keijunkukkia ei siis siirretä talvisäilytykseen, vaan ne istutetaan kasvimaahan talven ajaksi. Keväällä ne voi sitten siirtää takaisin ruukkuun.

Daaliat nostetaan kellariin lähiaikoina...

Daalian juurakoiden nostolla ei ole mikään kiire. Nostetaan ne kuitenkin ylös maasta lähiviikkoina. Ja senkin voi ajoittaa kuun mukaan 😊
Säilytämme daalian juurakot tuttuun tapaan kellarissa. Myyrän syömille daalioille isot mukulat -postauksessa enemmän daalioiden nostosta kellariin.

Runkoruusukin vielä maassa...

Tämän pienikukallisen runkoruusun kaivamme maasta ylös isoon ruukkuun. Se pääsee myös kellarin viileyteen. Silläkään ei ole kiire, koska se kestää jopa pienen pakkasen. 
Nyt kun katsoin tätä kuvaa, niin sen tukikepin sidos näyttää aika tiukalta. Täytyypäs heti huomenna käydä tarkistamassa, ettei sidos kurista runkoa.


Aika jännä loppukesä ja syksy ollut, sillä tänään kaivoin hieman maata ja se oli edelleen tosi kuivaa. Vain noin viisi senttiä maan pinnalta oli kosteaa ja sen alla rutikuivaa maata. Kertoo hyvin siitä, miten vähän on tullut sateita. 


Puutarhaterkuin Sari2 kommenttia:

 1. Onpa tuo suklaakosmos kaunis! Olen nähnyt sitä kuvissa, mutta itselläni sitä ei ole koskaan ollut. Onko se helppo saada kukkimaan pitkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaakosmos kukkii hyvin aurinkoisella paikalla eli mitä enemmän se saa aurinkoa, sitä enemmän se kukkii.
   Tietysti sitä kannattaa hoitaa, kuten muitakin kesäkukkia. Eli multa ei saa kuivua liikaa, välillä lannoitetaan ja kuihtuneet kukat leikataan pois. Kuihtuneiden kukkien leikkaaminen on myös helppoa.
   Kokeile ihmeessä suklaakosmosta ensi kesänä :)

   Poista