sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Hehkuvan punainen syysväritys

Hehkuvan punainen syysväritys on monella puutarhakasvilla ja luonnonkasvilla. Aurinkoisella paikalla lehdistön syysväritys tulee hehkuvammaksi, mitä varjossa. Tietysti syysvärityksen vahvuuteen vaikuttaa aina kesän ja syksyn sää sekä kasvupaikan olosuhteet. On onneksi kasveja, joilla on takuuvarma punainen syysväritys 😊


Villiviinien upean punainen syysväritys...

Köynnöksistä villiviinit kuuluvat syysvärityskasvien parhaimmistoon. Moni hankkiikin sen pihalleen juuri syysvärityksen takia. Kuvassa säleikkövilliviini, joka menestyy aina V-vyöhykkeellä asti. 


Punaiset lehdet myös verikurjenpolvella...

Perennoista hehkuvan punainen syysväritys on verikurjenpolvella. Kuvan verikurjenpolvet eivät ole täydessä auringossa vaan enemmänkin puolivarjoisella paikalla. Siitä huolimatta niillä on lehdissä jo kivasti punaista väriä. Taustan vihreälehtinen perenna on tuoksukurjenpolvi.


Rantakukalla punertavat lehdet...

Tämä rantakukka on luonnonvarainen kasvi, ei siis taimimyymälästä hankittu. Kivasti sillekin on nyt tullut punertavat lehdet. Se on selvästi jäänyt tänä kesänä aika matalaksi, koska oli niin vähäsateinen kesä. Toivottavasti se tekee paljon itämiskykyisiä siemeniä ympärilleen 😊

Revontuliatsalean hehkuvan punainen syysväritys...

Atsaleat ovat suosikkejani pensaista, koska niiden kasvutapa on siro, ne kukkivat komeasti kesäkuussa ja syysväritys on yleensä hehkuvan upea. Kuvassa on revontuliatsalea, joka menestyy V-vyöhykkeellä asti, hieman lajikkeesta riippuen.


Koivuangervon punainen syysväri lehdissä...

Koko Suomessa menestyvä koivuangervo saa upean syysvärityksen aurinkoisella paikalla. Se on helppo pensas, joka ei tee juuriversoja. Koivuangervon kasvutapa on kauniin puolipallomainen. Siis upea pensas. Siitä on myös lajikkeita, jotka eivät ole yhtä talvenkestäviä.

Nämä syksyllä pihaan väriä tuovat kasvit kannattaa ehdottomasti valita paikan ja tilan mukaan eli pihasuunnittelun ohjein. Silloin ne kasvavat hyvin ja saavat vahvan syysvärityksen. Samalla saa varmistettua, ettei niistä tule myöhemmin "pihan ongelmakasveja". Talvenkestävyys ja onnistunut kasvivalinta -postauksessa hieman lisää kasvien valinnasta.Tuleeko teille mieleen vielä muita kasveja, joilla on vahvan punainen syysväritys?Puutarhaterkuin Sari


 

8 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat! Minun pihallani punainen syysväritys on pensasmustikoilla. Se on myös oikein hehkuvan punainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Totta, pensasmustikat saavat upean hehkuvan punaisen syysvärityksen. Juuri sen takia niitä voi käyttää pihalla myös koristepensaiden tapaan. Lisänä saa mustikoita :)

   Poista
 2. Rusotuomipihlajalla on myös kaunis punainen syysväri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan rusotuomipihlajalla on usein oranssinpunainen syysväritys. Se on upea näky auringonpaisteessa, kun sen rungot on tummat ja lehdet niin loistavan punertavat.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Totta, pilvikirsikka voi saada komean punaisen syysvärityksen. Se voi myös olla oranssinkirjava, kasvupaikasta ja säistä riippuen. Upea joka tapauksessa.

   Poista
 4. Aroniat ovat ihastuttavan punertavia ja pihlajat 😊 yksi ehdoton lemppareistani on mongolianvaahtera, omassa pihassani ei vielä ole sellaista, mutta ensi kesänä haluaisin hommata 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aroniat tosiaan ovat syksyllä vahvan punaisia. Samoin pihlajat, ainakin joillakin paikoilla. Meilläkään ei ole mongolianvaahteraa omalla pihalla, mutta ihailemme naapurin upeaa pensasta. Jännästi sen syysväritys on tänä vuonna oranssi, vaikka yleensä mongolianvaahterat ova punertavia syksyllä. Toki kasvupaikka vaikuttaa väritykseen paljon. Joka tapauksessa hieno valinta pihalle :)

   Poista