perjantai 7. lokakuuta 2022

Biokompostoriin Tehokuiviketta jo nyt

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Biokompostoriin laitamme jo nyt Biolanin Tehokuiviketta, jotta kompostin lämpötila ei laske ilmojen viiletessä. Yleensä aloitamme sen käytön jo syyskuun alkupuolella ja vaihdamme sen tavalliseen kompostikuivikkeeseen vasta keväällä. Näin komposti ei ole jäätynyt enää talvisin. Tällä viikolla tyhjensimme kompostoria, mikä myös on tärkeä syksyinen hoitotoimenpide estämään kompostin jäätymistä.
 

Syksyllä biokompostorista höyryävän lämmintä multaa...

Biokompostorin lämpömittari näytti 45 astetta, kun tyhjensimme sitä alaluukusta suoraan kottikärryihin. Multa selvästi höyrysi lämpimänä. Nykyään tyhjennys on paljon miellyttävämpää herkkänenäiselle, sillä sen haju on tosi mieto biohiilen ansiosta. Biolan Tehokuivike sisältää myös biohiiltä.


Tehokuiviketta kompostorin pohjallekin...

Meillä on tapana laittaa kompostorin pohjalle ohut kerros kuiviketta, joten nyt laitoimme Tehokuiviketta. Se imee ylimääräistä kosteutta, sillä alaosassa jäte on aina kosteinta, ainakin meidän kompostorissa.


Kun tyhjennysluukun kansi oli suljettu, pudotettiin kompostimassa alas kompostorin työkalulla, joka on nimeltään Kompostimöyhennin. Kompostori toimii hyvin, sen kertoo kompostorista tuleva lämmin höyry sekä kompostorin lämpömittarin lukema.

Kuivikkeella pyyhitään reuna ja kansi...

Kun kompostimassa oli pudotettu alas, sen pinnalle levitettiin biojäteastiasta jätteet ja lopuksi peitetiin Tehokuivikkeella.
Sen jälkeen puhdistimme kompostorin reunat kuivikkeella pyyhkien. Se on kätevä ja siisti tapa. Reunoja ei kannata pestä pesuaineella, sillä se vain häiritsee kompostin mikrobitoimintaa. Kompostorissa näkyvät homeet yms. kuuluvat luonnollisena osana kompostoitumisprosessiin. 

Biolan Tehokuivike pitää kompostorin käynnissä talvellakin...

Tämä Biolan Tehokuivike on paras kylmän ajan kompostikuivike! Sen sisältämä rypsirouhe tuo typpeä ja energiaa kompostimassaan, mikä auttaa kompostin mikrobeja ja siten komposti toimii paremmin eli pysyy lämpimänä. 
Kompostin mikrobitoimintaa auttaa myös biohiili, jota on Tehokuivikkeessa. Biohiili lisäksi tasaa kompostimassa kosteutta eli imee ylimääristä vettä ja tarvittaessa antaa kosteutta, jos kompostin jokin kohta on liian kuivaa.
Biolan Tehokuivike sisältää myös männyn kuorta, kuituhamppua ja turvetta. Siinä on uusiutuvia tai kierrätettyjä raaka-aineita on 70% ja turvetta vain 30 %.


Kottikärryllinen arvokasta multaa...

Biojätteistä tulee tosi helpolla kompostorissa arvokasta multaa, jossa on maalle ja kasveille tärkeitä ravinteita ja mikrobitoimintaa. Lisäksi siinä on Biolan Tehokuivikkeesta tulevaa biohiiltä, joka säilyy mullassa vuosikymmeniä. Se on yksi syy, miksi tämä multa on niin arvokasta kasveille.


Biokompostorin multa pitää puutarhakompostin käynnissä...

Tuttuun tapaan upotimme biokompostorista otetun mullan puutarhakompostiin. Näin teemme aina, sillä se tehostaa puutarhajätteen kompostoitumista. Jos olet seurannut blogiani pidempään, muistat varmaan, että emme käännä puutarhakompostia lainkaan. Tämä on niin super hyvä systeemi.

Kompostoria tyhjennetään myös talvella...

Biokompostoria tyhjennämme neljä kertaa vuodessa. Seuraava tyhjennys on talvella, jotta alaosasta saadaan valmis viileä kompostimulta pois. Se nimittäin viilentää koko kompostimassaa, jos sitä ei talvellakin poista. Talvella kompostimullan laitamme pariin saaviin, odottamaan kevättä ja puutarhakompostin sulamista 😊


Lisää biokompostorin hoito-ohjeita yms löytyy Biolanin sivuilta Kompostointi -opas


Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

  1. Olet muistaakseni aiemminkin kertonut täällä tuosta biolanin erikoisesta kuivikkeesta. Onko sillä käytännössä oikeasti iso ero tavalliseen verrattuna? Ja tiedätkö, mistä sitä voi ostaa? Meidän rautakaupassa sitä en ole nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosiaan kertonut Tehokuivikkeesta monesti aiemminkin, koska se on meillä estänyt kompostorin jäätymisen talvisin. Sillä on siis käytännössä iso ero tavallisiin kompostikuivikkeisiin verrattuna. Siinä tavallisessa kompostikuivikkeessa on vain puun kuorta ja sälettä sekä turvetta. Kun taas Tehokuivikkeessa on myös typpeä tuovaa rypsirouhetta ja biohiiltä. Juuri nuo kaksi ainetta auttaa kompostimassaa pysymään käynnissä, jolloin kompostori ei jäädy pakkasilla.
      Netistä kun katsoin, niin sitä näyttää olevan niin Hankkijalla kuin K-Raudassakin. Kannattaa kysyä myyjältä, jos Tehokuivike säkkejä ei ole näkyvillä.

      Poista
  2. Olen noviisi kompostorin käyttäjä. Otimme sen käyttöön elokuussa. Kahden hengen taloudessa kompostoitavaa tulee aika vähän vaikka olen vegaani ja käytämme paljon kasviksia ja hedelmiä. Viime viikkoina kompostorin sisäpinnalle ja kanteen on tullut pieniä ( n. 0,5 cm) matoja. Kuuluvatko ne asiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostorissa voi joskus olla vaaleita kärpäsentoukkia, jotka nousee kanteen ja yläreunaan. Niitä ei yleensä tule, jos käyttää Komposti- ja huussikuiviketta tai Tehokuiviketta. Eli kun kompostoriin on lisännyt biojätteet, ne peitetään aina kuivikkeella. Se estää kärpäsentoukat.
      Meillä kompostorissa on kompostilieroja eli punaisia matoja. Ne kuuluvat asiaan ja osoittaa, että kompostimulta on hyvää.

      Poista
    2. Kiitos Sari! Ongelma on ilmeisesti se ettei biojätettä ole joka kerta peitetty. Siirryn nyt Tehokuivikkeeseen.

      Poista
    3. Ole hyvä :) Tosiaan kannattaa lisätä kuiviketta joka kerta, silloin sitä myös tulee tasaisemmin biojätteiden sekaan. Se varmistaa tasaisempaa jätteiden kompostoitumista. Tehokuivike on hyvä valinta!

      Poista
  3. Hei! Auttaakohan tehokuivike myös kompostihuussia pysymään jäätymättä talvella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kompostihuussista minulla ei olekaan kokemusta, joten kysyin asiaa Biolanilta. Sain heiltä tällaisen vastauksen:
      " Käymäläjätteessä on luonnostaan runsaasti typpeä, joten yleensä typpeä ei ole tarpeen lisätä enää kuivikkeen mukana. Suosittelemme kuivakäymälöihin Komposti- ja huussikuiviketta. Kompostikäymälän ongelma on tyypillisesti se, että mökillä käydään vain viikonloppuisin ja se ei riitä pitämään kompostoitumissa käynnissä. Kompostikäymälää voi kuitenkin käyttää niin kauan kuin tilaa riittää. Siksi ennen talvea kannattaa tyhjentää säiliötä, että talveksi jää enemmän tilaa.
      Jos talvikäyttö on runsasta ja mökillä on sähköt, suosittelen lämmitintä, jolla voidaan tuoda hetkellisesti lämpöenergiaa ja kompostoituminen saadaan käyntiin. Kun käymäläjäte lähtee lämpenemään, eristetty säiliö takaa, että kompostoituminen jatkuu myös pakkasilla."

      Poista