perjantai 22. syyskuuta 2023

Kolmiokäenkaali helppo säilyttää talven yli


Tummalehtinen kolmiokäenkaali on helppo säilyttää talven yli, joten sitä ei kannata heittää syksyllä kompostiin. Sen lehdistö on tosi näyttävä terassiruukuissa ja myös huonekasvina. Nämä kuvan kolmiokäenkaalit ovat talvehtineet meillä jo yhden vuoden ja aiomme säilyttää ne jatkossakin. Ne on super helppohoitoisia ja varmoja kasveja.


Patiokärhön kaverina kolmiokäenkaali...

Tältä patiokärhön ruukku näyttää nyt eli kärhö on jo lopettanut kukkimisen ja kolmiokäenkaali on kasvanut komeaksi lehtimättääksi. Se myös kukkii vielä. 

Toukokuun lopulla ruukusta poistettiin kolmiokäenkaalit ja pintamultaa vaihdettiin uuteen Biolanin  Turpeettomaan Puutarhamultaan. Sen jälkeen kolmiokäenkaalit istutettiin takaisin ruukkuun. Näyttävät viihtyvän hyvin siinä uudentyyppisessä mullassa.
Alla kuva, miten komeat juuret niillä oli silloin. Ne olivat siis talvehtineet kuvan ruukussa kellarissa kärhön kaverina.
Kesäkuussa patiokärhö kukki komeasti ja kolmiokäenkaalit olivat silloin vielä aika vaatimattomia. Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa näet kesäkuisia kuvia.

Kolmionmalliset lehdet ja herkät kukat...

Kolmiokäenkaalit tunnistaa hyvin lehdistä, jotka kolmiosoiset ja kolmionmalliset.  Niitä on eri lajikkeita, joilla lehtien kuviointi ja väritys vaihtelee. Nämä kolmiokäenkaalit on alun perin kesäkukiksi myytyjä ruukkukukkia.

Kukatkin tällä on tosi herkän kauniit.

Kolmiokäenkaalin hoito ja talvisäilytys...

Kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) viihtyy hajavalossa ja puolivarjoisella paikalla. Multaa kastellaan, kun pintamulta on kevyesti kuivahtanut. Kesäaikaan sitä lannoitetaan normaalisti. Eli tosi helppohoitoinen kasvi.

Olemme siis säilyttäneet nämä kolmiokäenkaalit kärhön ruukussa viileässä kellarissa talven yli. Multa ei ole täysin päässyt kuivumaan, koska kärhö ei sitä ehkä kestäisi. Multa ei myöskään ollut tosi märkää, kun ruukku on viety kellariin. Kolmiokäenkaalin voi siis säilyttää kellarissa, kuten daaliat ja muut mukulakasvit.

Kolmiokäenkaalin talvisäilytys onnistuu myös huonekasvina asuinhuoneessa. Silloin se lakastuttaa osan lehdistään ja kannattaa varoa, ettei kastele sitä silloin liikaa. Talvella sitä ei lannoiteta. Maaliskuussa sille vaihdetaan uusi multa ja se lähtee uuteen kasvuun. Sen voi pitää myös huonekasvina kesällä, jolloin sitä lannoitetaan ja kastellaan kuten pihallakin.

Hoitotoimet kuun mukaan...

Kolmiokäenkaalin eri hoitotoimet eli kastelu, lannoitus, istuttaminen ja talvisäilytykseen vienti on hyvä tehdä kuun mukaan hyvinä päivinä. Tai ainakin välttää niitä kaikkein huonoimpia päiviä eri hoitotoimille, niin kolmiokäenkaalit saa kasvamaan rehevästi.

Uudella kurssilla Huonekasvien hoito kuun mukaan on tarkemmin näistä huonekasvien ja ruukkukukkien hoidosta, miten se ajoitetaan kuun mukaan. Sinne on tulossa Bonus-materiaalina kasvien säilytyksestä talven yli eli mitä siinä on hyvä ottaa huomioon kun se tehdään kuun mukaan.
Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Se löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssisivustolta.

Tätä kurssia on toivottu jo pitkään ja moni sitä on kysellyt... nyt se on siis ostettavissa 😊 


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

5 kommenttia:

  1. Kolmiokäenkaali on ihana väriläiskä istutuksissa. Harmi, että omani pääsi kuivahtamaan, eikä enää vironnut. Olisi ollut kiva kokeilla talvetusta🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi, miten kolmiokäenkaalillesi kävi. Ne on yleensä tosi sitkeitä ja helppoja. Vaikka lehdet kuolisi, niin sen juurimukulat ja kävyt voi olla vielä hengissä. Kestää vain aikansa, että niistä kasvaa uudet lehdet.
      Onneksi niitä on keväisin myynnissä ruukkukukkina ja mukuloina, jos haluat ensi keväänä uuden :)

      Poista
  2. minulla se on maakellarissa talven .keväällä nostan pihalle.muutaman vuoden välein vaihdan mullan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla kokemuksiasi sen talvisäilytyksestä ja mullanvaihdosta :) Niistä saa muut lukijat hyvää rohkaisua talvettamaan kolmiokäenkaalit.

      Poista
    2. Minulla on usean vuoden onnistunut talvisäilytys viileässä varastossa.
      Siirän vain syksyllä ruukkuineen sinne.

      Poista