keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Vanha tuoksuva perhosorkidea


Tämä vanha tuoksuva perhosorkidea on yksi rakkaimmista huonekasveistani. Se kukkii nyt parhaillaan  upeasti. Ihme kyllä, en jostain syystä ole kirjoittanut siitä aiemmin tänne. Tosin se näkyy muutamien postausten kuvissa, kuten orkidean kastelussa. Se on ollut minulla ainakin neljä vuotta ja joka vuosi se kukkii runsaasti joulukuusta alkaen läpi talven. Kuten nytkin.

Perhosorkidean muhkeat lehdet...

Sille on kasvanut isot lehdet, mitkä on tosi muhkeat ja painavat. Sen takia sillä on oltava painava suojaruukku, muuten se kellahtaa nurin. Sen lehdistö on enemmänkin ruukun toisella puolella, kuvassa ruukun seinän puolella.

Tuen kukkavarret vain alhaalta tukikeppiin, jotta ne saavat kaartua kauniisti kukkiessaan. Ne ovat siten luonnollisemman näköisiä.


Harmahtavia ilmajuuria sillä on tällä hetkellä tosi paljon ja hauskasti ylöspäin. Jos kuvaa katsoo tarkasti, niin ilmajuurten seasta pilkistää vihreä hento kukkavarren alku.


Tuoksuva perhosorkidea kukkii...

Miksi siis pidän juuri tästä perhosorkideasta, syynä on sen kukkien ihana tuoksu ja pitkä kukinta-aika läpi talven. Kukkien tuoksu on aika mieto, verrattuna puikkokämmeköiden vahvaan tuoksuun. 
Ja onhan tämän kukat tosi kauniit, myös kukan takapuolelta.


Tältä se näytti 4 vuotta sitten...

Tämä kuva on otettu 2019, jolloin sillä oli selvästi vähemmän lehtiä. Ja ilmajuuriakin oli vain muutama. Pystyssä olevasta kukkavarresta kukat olivat jo lakastuneet ja pudonneet alas, vaikka kukkavarren päässä oli vielä avautumaton nuppu.

Perhosorkidean kastelu kuun mukaan...

Tätä perhosorkideaa kastelen, kuten muitakin huonekasvejani, kuun mukaan Kastelupäivinä. Se on noin kerran viikossa. Teen sen upotuskasteluna eli upotan ruukun lähes kädenlämpöiseen veteen, jossa on orkidealannoitetta. Lannoitan ympäri vuoden, sillä orkidealannoite on niin mietoa.
Orkidean kastelusta enemmän Orkidean kastelu upottamalla -postauksessa.

Lisää orkideapostauksia...


Puutarhaterveisin Sari8 kommenttia:

 1. Onpa sillä todella kauniin väriset kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä on tosiaan herkän kaunis väritys kukissaan. Ja niin ihana tuoksu :)

   Poista
 2. Kauniit kukat orkideallasi. Minulla orkideat kukkivat melkein läpi vuoden. Onko tuo tuoksuva jokin erikoislajike? En ole koskaan huomannut perhosten tuoksuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hyvä paikka orkideoillasi, kun ne kukkivat noin hyvin.
   Tavalliset perhosorkideat harvoin tuoksuvat. Tämäkin myytiin ihan tavallisena, huomasin vasta kotona, että se tuoksuu. On olemassa kyllä tuoksuvia perhosorkideoja, mutta niitä näkee meillä harvemmin myynnissä.

   Poista
 3. Todella kaunis orkidea. Minulla on valkokukkainen perhosorkidea, joka on myös ollut hyvin kestävä ja kukkinutkin ihan kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosorkideat on siitä kivoja, että ne saa kukkimaan vuodesta toiseen. Toki niillä tulee olla silloin hyvä kasvupaikka. Valkokukkainen on myös kaunis :)

   Poista
 4. Mistä saisi sen kaunin Legaton, etsin joka paikasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kysellä myymälöistä, joilla on erikoisempia viherkasveja ja ruukkukukkia myynnissä, kuten Viherpaja, Viherlandia, Plantagen jne.. Näin heinäkuussa ei ole orkideoiden suurin sesonkiaika. Joissakin myymälöissä on orkideaviikkoja, jolloin myynnissä on paljon erilaisia orkideoja. Toivotaan että löydät sellaisen :)

   Poista