keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Värinokkosen leikkaaminen ja pistokkaat

Värinokkosen leikkaaminen oli hyvä tehdä nyt kuun mukaan, joten leikkasin tämän viime kevään pistokastaimeni. Samalla sain siitä taas uusia pistokkaita, jos vaikka kasvattaisi niistä taimet kesäksi terassiruukkuun. Värinokkonen on nopeakasvuinen ja sitä on tosi helppo lisätä pistokkaista.


Värinokkonen ennen leikkaamista...

Tältä värinokkonen eli isokirjopeippi näytti ennen leikkaamista. Olen jo aiemmin muotoillut sitä alhaalta rungolliseksi pikkupuuksi. Tammikuun lopulla olin vaihtanut sille isomman ruukun ja uuden mullan. Siitä enemmän Mullanvaihto ja uusi viherkasvimulta -postauksessa.

Ja tältä se näytti toiselta puolelta. Eli sen kaikki lehdet oli nyt kääntyneet ikkunaan päin.

Värinokkosen leikkaaminen pikkupuuksi...

Lyhensin reippaasti sen latvoja, jotta se pysyy jatkossakin matalana. Koska koetan saada tästä kasvatettua pikkupuuta, sitä pitää leikata usein. Jännä nähdä, mitä tästä tulee 😊

Leikatuista latvoista hyvät pistokkaat...

Värinokkosen leikkaaminen tuottaa aina hyvää pistokasmateriaalia, kuten nytkin. Leikkasin versot pätkiksi niin, että pistokkaisiin tuli kahdet lehtiparit. Poistin sitten pistokkaista alimmat lehdet eli lopulta jäljelle jäi vain ylin lehtipari.

Pistokkaat sammalnappeihin juurtumaan...

Värinokkosen pistokkaat laitoin taas sammalnappeihin, koska niissä ne ovat ennenkin juurtuneet tosi hyvin. Sammalnapit kostutetaan ohjeen mukaan ensin. Sopivasti kuvan valkoiseen kippoon mahtui kaksi sammalnappia. 

Tikulla hieman isonsin sammalnapin reikää ja laitoin yhden värinokosen pistokkaan aina yhteen sammalnappiin. Lopuksi laitoin pistokaskipon läpinäkyvään muovipussiin, jotta ilmankosteus pysyy niille hyvänä. 
Muovipussina käy hyvin kaikki muovinkeräykseen menevät eli ei kannata ottaa ihan uutta pakastepussia tai vastaavaa.


Nyt on kuun mukaan hyvä aika mullanvaihtoon ja näiden pistokkaiden ottoon, siitä enemmän edellisessä postauksessa Kuun mukaan kylvöt ja mullanvaihto alkaa taas.


Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

 1. Olen ihan luullut, että kirjopeippi ei kestä kauniina kuin yhden vuoden ja sen jälkeen se muuttuu rumaksi. Taitaakin olla väärä luulo? Terveisin mökinmuori

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan ikään kuin ränsistyy vanhetessaan. Etenkin talvella hämärässä kirjopeippi menettää vanhoja lehtiään ja lehtien värityskin voi haalistua, kuten haalistui tällä minun värinokkosellani.
   Kirjopeipit kyllä piristyy, kun vaihtaa mullan ja leikkaa sitä reippaasti. Ja uusi kasvu voi olla tosi rehevää eli siitä voi kasvaa isokokoinen.

   Poista