[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Jos haluaa helppohoitoisen pihan, niin valitaan helppohoitoiset perennat ja paljon hoitoa vaativat jätetään kokonaan pois. Tosin helppohoitoisuus on hieman suhteellista, sillä tietyn hoitotoimen osa kokee super helpoksi ja toinen taas erittäin työlääksi.
Tässä nyt muutamia helppohoitoisia perennoja oman kokemukseni mukaan.
Kurjenpolvista helppo tuoksukurjenpolvi...
Sitkeä ja suosittu tuoksukurjenpolvi on yksi helpoimmista perennoista. Sillä se ei vaadi hyvällä paikalla lainkaan hoitoa. Se kasvaa vähitellen isommaksi alueeksi, mutta ei kuitenkaan liikaa.
Tuoksukurjenpolvi kukkii kesä-heinäkuussa vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin. Kukissa ei ole tuoksua, vaan sen lehdet tuoksuvat, kun niitä koskee tai murskaa. Se kasvaa noin 40 cm korkeaksi.
Kuunliljat laiskan puutarhurin suosikkeja...
Erilaisia kuunliljoja on myynnissä tosi paljon. Tavalliset ja runsaslehtiset ovat helppohoitoisempia. Ne ovatkin laiskan puutarhurin lempikasveja. Kuunlilja nimittäin kasvaa vähitellen isommaksi pehkoksi ja sen upea lehdistö peittää hyvin maanpinnan.
Niiden lehdistön korkeus vaihtelee lajikkeen mukaan. Osa on noin 20 cm korkeita ja osa jopa 80 cm. Kuunliljat kukkivat yleensä heinä-elokuun tietämillä. Kukat ovat valkoiset, vaalean tai tumman violetit, lajikkeesta riippuen.
Tavalliset päivänliljat vaivattomia...
Päivänliljat, joilla on heinämäiset lehdet kuuluvat myös ryhmään helppohoitoiset perennat. Niistä on olemassa vanhoja perinnelajeja, jotka ovat todella sitkeitä. Sitten on myös uudempia, joista osa on helppoja.
Päivänliljoissa lajikkeita on paljon ja niiden korkeudet vaihtelevat 20-120 cm. Kukat voivat olla keltaiset, oranssit, punertavat tai vaaleat. Kukinta-aika on aina lajikkeen mukaan. Osa kukkii jo kesäkuussa ja viimeiset syyskuussa.
Maanpeiteperennoista kevätkaihonkukka...
Osa maanpeiteperennoista on helppohoitoisia ja osa ei. Tämä kuvan kevätkaihonkukka on oikeanlaisella kasvupaikalla erittäin hyvä maanpeiteperenna. Se kukkii yleensä sinisin kukin toukokuussa ja on noin 10 cm korkea. Se kasvattaa pitkiä versoja, jotka juurtuvat maahan. Se siis vaatii hieman tilaa. Lisää kuvia näet siitä
Hyvä maanpeitekasvi kevätkaihonkukka -postauksessa.
Helppohoitoinen punahattu - hyvä pölyttäjille ja perhosille...
Nämä punahatut kuuluvat myös ryhmään helppohoitoiset perennat, vaikka ne voivat olla lyhytikäisiä. Ne viihtyvät parhaiten aurinkoisella paikalla läpäisevässä multamaassa. Niitä ei siis tarvitse hoitaa ja ne kukkivat heinäkuulta syyskuulle asti. Kannattaa tietysti näistäkin valita niitä talvenkestävimpiä lajikkeita, sillä myynnissä on paljon erilaisia.
Nykyään kun miettii uusia kasveja pihalle, niin on aina hyvä huomioida myös pörriäiset ja perhoset. Olisi hyvä, että kukkapenkissä ainakin osa kasveista olisi hyviä pörriäis- ja perhoskasveja. Tämä punahattu on juuri sellainen.
Helppohoitoiset perennat - mitä se tarkoittaa...
Aluksikin perenna siis tarkoittaa monivuotista ruohovartista kasvia eli ns. kukkapenkkikasvia. Perennoille voidaan tehdä erilaisia hoitotoimia, kuten muillekin kasveilla.
Helppohoitoiset perennat ovat yleensä sellaisia, että istuttamisen ja alkuhoidon jälkeen ne ovat lähes hoitovapaita. Voi olla, että ainoa hoito niille on syksyinen/keväinen varsien katkominen.
Näitä hoitotoimia tehdään muille perennoille, ei helppohoitoisille...
- Perennojen jakaminen - osa perennoista kaipaa jakamista aika ajoin, jotta ne jaksavat kukkia ja kasvaa terhakkaasti.
- Versojen tukeminen - osa perennoista vaatii kukkavarsien tukemista, jotta varret eivät kaadu maata vasten. Postauksen eka kuva on helppohoitoisesta pionista, jota ei tarvitse tukea. Siitä lisää kuvia Viehättävä pioni hybridi pysyy pystyssä -postauksessa. Suurin osa pioneista kaipaa tuentaa, mutta ei kaikki.
- Talvisuojaukset - joillekin perennoille suositellaan talvisuojausta, etenkin lumettomina talvina.
Nämäkin vaikuttavat perennojen hoitoon...
Jos perennan istutustapa on väärä sille, se jää kitumaan eikä mitkään hoitotoimet auta. Usein tällainen kasvi kuolee aika nopeasti tai ei suostu kukkimaan. Näistä istutustavoista ja alkuhoidoista löytyy koottuna kattavasti lisää tietoa
Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssilla.
Jos perennaa hoitaa väärin, kuten esim. lannoittaa sitä aivan liikaa, se voi lopettaa kukkimisen. Tai se voi kuolla talven aikana. Nämä perennojen tavalliset hoitoon liittyvät asiat löytyvät Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille -verkkokurssilta.
Koska helppohoitoisen puutarhan luominen ja hoito vaatii erilaisten asioiden ymmärtämistä ja tietoa, olen tehnyt verkkokursseja eri aiheista. Ne löytyvät
www.sarinpuutarhakurssit.fi Jos sinulla on toiveita uusista kursseista eli laita silloin viestiä tai kommenttia.
Nämä tässä postauksessa mainitsemani helppohoitoiset perennat ovat olleet meidän puutarhassa helppoja ja varmoja kasveja. Lisäksi ne ovat myös kauniita 😊
Ja onhan toki vielä monia muitakin helppohoitoiset perennat ryhmään kuuluvia.
Olisikin kiva kuulla, mitkä muut perennat on helppohoitoisia, sinun mielestäsi?
Puutarhaterveisin Sari
Ihana pioni! Aion tutkia lisää siitä niin vaikutti mielenkiintoiselta. Ite koen helpoiksi kuunliljat tiikerililjat ja pikkusydämmet. Niitä ei tarvitse hoitaa ne kasvaa rehottaa ihan itekseen.
VastaaPoistaPioni hybridit on minustakin tosi ihania ja ne kukkii myös aikaisin, ainakin meidän puutarhassa. Nuo mainitsemasi kasvit on tosiaan helppoja ja varmoja. Ne on myös perinnekasveja, tosin kuunliljoista vain ne vanhimmat lajikkeet. Ja perinnekasvit on yleensä juuri niitä kaikkein helppohoitoisimpia :)
Poista