perjantai 17. toukokuuta 2024

Hyvä maanpeitekasvi kevätkaihonkukka

Kevätkaihonkukka on hyvä maanpeitekasvi, sillä se peittää maanpinnan täysin. Meillä oli tässä kohtaa ennen nurmikko, jota oli hankala leikata. Oli tosi hyvä ratkaisu muuttaa alue isoksi kasviryhmäksi, jonka maanpintaa peittää maapeitekasvit. Eniten siinä on tätä kevätkaihonkukkaa, sillä onhan sen kukinta huikean kaunis näin toukokuussa.


Kevätkaihonkukka matalana maanpeitekasvina...

Maanpeitekasveja on erikorkuisia ja tähän kohtaan halusimme matalaa, jotta näkyvyys on hyvä myös tukimuurin alapuolelle. Kuvassa näkyykin luonnonkiviä, joista tukimuuri on tehty.
Kevätkaihonkukka oli myös muutenkin tähän kohtaan sopiva, sillä paikka oli sopivan puolivarjoinen.

Hyvä maanpeitekasvi peittää täysin maanpinnan... 

Maanpeitekasveja on paljon erilaisia, löytyy myös tosi surkeita. Nämä hyvät maapeitekasvit peittävät mullan pinnan täysin. Se siis tekee niistä hyviä. Kevätkaihonkukka on juuri sellainen, kun se kasvaa kohdassa, jossa se viihtyy. Väärällä paikalla kasvaessaan se kituu ja ei peitä maanpintaa, jolloin siinä kohtaa se ei enää olekaan hyvä maanpeitekasvina.

Kevätkaihonkukka kasvattaa pitkiä versoja, jotka juurtuvat maahan. Kuvassa näkyy hyvin, miten  versojen kasvu alkaa heti toukokuussa, kun se vielä kukkii.
 

Kevätkaihonkukan siniset kukat...

Kevätkaihonkukka kukkii siis sinisin kukin näin toukokuussa Kukat muistuttavat hieman lemmikin kukkia, mutta kasvien kasvutapa on ihan erilainen. Kevätkaihonkukalla kukkavarret on lyhyitä ja lehdet leveämmät ja runsaammat.

Tukimuurin alaosassa kasvaa myös vaaleansinikukallista kevätkaihonkukkaa. Se on ilmestynyt siihen ihan itsestään. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy yksi tavallisen sininen kukka eli nämä muut on selvästi vaaleampia. 

Kevätkaihonkukka ja sen hyvä kasvupaikka...

Kevätkaihonkukka (Omphalodes verna) kasvaa noin 15 cm korkeaksi ja kukkii touko-kesäkuussa sinisin kukin.
Se viihtyy puolivarjossa. Maan on hyvä olla läpäisevän tuoretta, sillä liian kuivassa kohdassa se kasvaa heikommin ja ei enää ole niin peittävä. Paahteisella paikalla se kituu. Oikeanlaisella kasvupaikalla siitä kasvaa peittävä ja runsaasti kukkiva maanpeiteperenna.

Miten saadaan peittävä maanpeitekasvialue...

Kun kasvupaikalle on valittu siinä viihtyvä hyvän maanpeitekasvi, seuraavaksi kunnostetaan kohdan maa. Sen jälkeen istutetaan taimet oikealla tavalla. 
Jos alue on iso, niin sen voi tehdä muutamassa osassa eli yhden keväällä, toisen elokuussa ja kolmannen seuraavana keväänä. Silloin voi jo saada otettua taimia ekana istutetuista kasveista.

Jos maa jää kunnostamatta tai taimet istutetaan huonosti tai kasvilaji on väärä kohdan olosuhteisiin, maanpeitekasvialue alkaa vain kasvaa rikkaruohoja. Eli istutetut taimet kituu ja ilmasta lentelevät rikkaruohon siemenet lähtevät maassa kasvuun peittäen lopulta koko alueen. Näin käy siis vain, jos ei ymmärrä, miten istutetaan oikein 😊

Jos tuntuu, että sinulta puuttuu tietoa kasvien oikeasta istutustavasta eri vaiheineen tai katteiden käytöstä kasvialueilla, löydät siitä ohjeita helposti katsottavina videoina Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssilta.

Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -kurssialustalta.


Puutarhaterveisin Sari




6 kommenttia:

  1. Tätä kasvia olen ihastellut jo parisen viikkoa naapurin pihalla. Näyttää aivan siniseltä kukkmereltä. Kokeilin sitä omalle pihalleni yksi vuosi, mutta eipäs se lähtenyt kasvamaan samalla tavalla rehevästi. Liian paahteinen piha, nyt ymmärän sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkaihonkukka isona alueena on yksi upeimmista kukkameristä. Onpa harmillista, että et saanut sitä kasvamaan kunnolla. Sille tosiaan kannattaa valita puolivarjoinen ja tuore paikka, jos vain sellainen löytyy pihalta.
      Onneksi paahteisellekin paikalle on omat upeat kasvinsa.

      Poista
    2. Mitä voisi laittaa paahteiseen hyvin vähään multaan sopivaan mökkirantaan

      Poista
    3. Paikasta pitäisi tietää hieman enemmän, jos se on rannalla, jotta osaisi ehdottaa kasvia. Nimittäin jos haluaa kasvien lähtevän hyvään kasvuun, niin kasvit valitaan kasvupaikan olosuhteissa viihtyvistä.
      Hyvä kasvi aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle ohueen multakerrokseen on kangasajuruoho... mutta se ei kestä märkää maata.
      Kasvupaikan olosuhteiden tunnistamisesta on enemmän esim. Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille -verkkokurssilla: www.sarinpuutarhakurssit.fi

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kevätkaihonkukka on siitä kiva, että se muodostaa tiiviin vihreyden, kun sille on löytänyt hyvän paikan pihalta. Ja kun on saanut sen hyvään kasvuun, ei seassa kasva edes rikkaruohot.

      Poista