Punahatun ja tomaatin kylvöt kuun mukaan...
Esikasvatan taas punahattuja siemenistä, sillä ne on tosi hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Lisäksi punahattu on helppo esikasvattaa sammalnapeissa valoisalla ikkunalla. Olen nyt kasvattanut niitä useampana vuotena. Siitä on oma blogijuttu Punahatun kasvatus siemenistä.Aion myös kylvää jo muutamia tomaatin siemeniä, samoin nekin sammalnappeihin. Taidan kylvää ne vasta maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin on sopivasti hedelmäpäivät.
Lisää helmikuussa siemenistä kylvettäviä kasveja Helmikuun kylvöjä -postauksessa.
Värinokkosen leikkaus kuun mukaan...
Ehkä muistattekin tämän värinokkosen pistokastaimen, jolle vaihdoin isomman ruukun ja uutta viherkasvimultaa. Nyt seuraavaksi aioin lyhentää sen versoja, jotta se haaroittuu paremmin. Sekin on siis hyvä tehdä kasvavalla kuulla. Kirjoitan siitä sitten tänne oman postauksen.
Nukkumatille mullanvaihto ja isompi ruukku...
Nyt alkaa olla niin valoisaa, että uudelle nukkumatille voi jo vaihtaa hieman isomman ruukun. Nukkumatti viihtyy pienessä ruukussa, mutta tämä kaipaa jo isompaa, koska sen juuret ovat kasvaneet pohjan reijistä ulos.
Orkideat isompaan ruukkuun kuun mukaan...
Kasvava kuu on myös hyvä ajankohta vaihtaa orkidealle ilmava kasvualusta. Sitä ei tarvitse tehdä joka vuosi. Kuvan pieni perhosorkidea kaipaa selvästi isompaa ruukkua ja parempaa kasvualustaa. Se kukkii parhaillaan, joten pitää odottaa kukkien lakastumista. Nimittäin kukkivaa orkideaa ei häiritä kasvualustan vaihdolla.
Kuun mukaan hyvä aika kylvöihin ja mullanvaihtoon 21.2.-6.3.2023
Hyvin ehtii siis vielä hankkia valmiiksi hyvälaatuista multaa, sopivia ruukkuja ja siemeniä😊
Ja kannattaa etukäteen suunnitella kevään kylvöt eli milloin eri kasvit on hyvä kylvää, koulia ja istuttaa isompaan ruukkuun. Kuukalenteri on siinä hyvänä apuna.
Näissä kuun mukana valituissa kylvöajoissa on poikkeuksia joidenkin kasvien kanssa. Niiden sekä muiden kasvilajien parhaat kylvöpäivämäärät 2023 on Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Kurssin voi aloittaa milloin vain ja edetä sitä itselle parhaimpaan aikaan.
Onpa komea värinokkonen! Miten olet saanut sen pysymään noin hyvänä? Omani meni talvella tosi heikkoon kuntoon. Ajattelin ottaa siitä nyt tiistaina pistokkaat ja heittää lopun jämän kompostiin. Jospa pistokkaista saisi sen kasvatettua uudelleen.
VastaaPoistaVärinokkoseni on ehkä sen takia noin hyvässä kunnossa, koska se on valoisalla ikkunalla ja sillä on pienehkö ruukku. Multana sillä oli tammikuun lopulle kasvusammalta, joten mullan uskalsi päästää kuivahtamaan reilusti pinnalta. Liika märkyys voi tuhota etenkin pimeään aikaan värinokkosen.
PoistaSaat onneksi pistokkaista uudistettua omasi. Värinokkonen on siitä kiva, että se on helppo lisätä pistokkaista :)