keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Vanha oranssikukkainen amaryllis `Rilona`

Vanhat amaryllikset kukkivat nyt parhaillaan. Kokeilin niille toisenlaista lepopaikkaa ja harmikseni osa selvästi kärsi. Onneksi juuri nämä erikoisemmat amaryllikset, kuten tämä `Rilona`, ovat niin hyvässä kunnossa, että jaksavat nyt kukkia. Olenkin hoitanut näitä kuun mukaan.
Tässä samalla rohkaisen teitä muitakin säilyttämään joulun amaryllikset, sillä ne saa kukkimaan uudelleen tosi helposti. Amaryllis ei siis ole kertakäyttökukka.

Vanha oranssikukkainen amaryllis `Rilona` kukkii nyt...

Tämä oranssikukkainen amaryllis `Rilona` on ostettu sipulina jouluksi 2021. Istutin sen silloin lokakuun jälkipuoliskolla, mutta jostain kumman syystä se kukki vasta 15.2.2022. Amaryllikset ovat kyllä tunnetusti persoonallisuuksia eli niiden kukinnan ajoittaminen tiettyyn ajankohtaan ei aina onnistu.

Viime vuoden syksyllä se piti lehtensä komean vihreänä, vaikka en sitä enää edes kastellut siinä vaiheessa. Lopulta leikkasin sen vihreät lehdet poikki, jotta sain sen siirrettyä lepotilaan. Jotta lepotila on tarpeeksi pitkä eli noin 3 kuukautta, aloitin sen mullan kastelun 5.1.2023.

Ja nyt se siis kukkii. Hauskasti tänään on myös 15.2. eli se kukki viimeksi tasan vuosi sitten 😊


Amaryllis `Rilona` ja sen kirjavat terälehdet...

Kauempaa katsottuna `Rilona` näyttää oranssikukalliselta. Kun sen terälehtiä tarkastelee lähemmin, niin huomaa niiden kirjavuuden. Oranssin seassa on selvästi vaaleanpunaista, etenin kun kukka vanhenee. Aika jännän värinen näin läheltä.

Keväinen vanha amaryllis `Luna` kukassa...

Keväisen vihertäväkukkaisen amaryllis `Luna` sipulin olen hankkinut nimen omaan kevätkukaksi eli kukkimaan näin helmikuussa. Se kukki viime vuonna  ja nyt se kukkii kahdella kukkavanalla. Tämän väri on tosi ihana ja olen niin onnellinen, että se kesti hieman huonomman lepotilan paikan.

Veikeä amaryllis `Bogota`...

Yksi suosikeistani on myös tämä amaryllis `Bogota`, jonka kukat ovat aivan toisen malliset. Minulla on toinenkin `Bogota`, mutta sen sipuli ei ole tehnyt kukkavarsia, ainakaan vielä.

Amaryllis ei ole kertakäyttökukka...

Viime vuonna seitsemästä vanhasta amarylliksen sipuleista kukki kuusi sipulia. Ja niistäkin puolet kukkivat kahdella kukkavanalla. Kirjoitin siitä silloin postauksen Vau, amaryllis ei ole kertakäyttökukka.
Kuvassa näkyy ne kaikki kuusi sipulia, jotka tekivät kukkavanan. 


Amarylliksen lepotila viileässä huoneessa...

Jatkossa aion säilyttää nämä amaryllisten sipulit niiden pitkän lepotilan ajan viileässä huoneessa, kuten aiempina vuosina. Aina kun olen säilyttänyt ne siellä, niin vanhat sipulit ovat kukkineet uudelleen lepotilan jälkeen.

Nyt parhaillaan amarylliksen sipulit ovat valoisalla ikkunalla. Kukkivia kastelen merilevävedellä ja niitä, joiden kukat ovat jo lakastuneet myös lannoitan. Ruukuissa näillä, jotka olen ostanut sipuleina, on multana Biolan Kasvusammalta. Se näyttää toimivan tosi hyvin amarylliksillä.


Ohjeet amarylliksen hoitoon ja uudelleen kukittamiseen...

Tarkemmat ohjeet löydät Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.

Näiden amaryllisteni kaikki hoitotoimet ajoitan kuun mukaan. Eli kastelen niitä Kastelupäivinä ja siirrän lepoon, vaihdan mullan, istutan, lannoitan jne. aina kuun mukaan hyvänä päivänä. Selvästikin amaryllikset voivat paremmin.

Jos kiinnostaa, niin kuun mukaan ajoittamisesta löydät enemmän tietoa yritykseni Puutarha Studion verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Puutarhaterveisin Sari4 kommenttia:

 1. Kiitos taas tästä! Eli minun ei kannata viedä amarylliksiä kellariin? Olen siellä ne pruukannut säilyttää ja yksikään ei ole suostunut kukkimaan uudelleen. Vika taitaa olla säilytyspaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) En itse veisi kellariin, koska siellä on todennäköisesti liian kylmää.
   Voit kokeilla seuraavan kerran pitää niitä lepoajan jossain hieman viileämmässä kohdassa huonetta, vaikka ihan komerossa. Vaikuttaa siltä, että noin 17 astetta on hyvä lämpötila, jolloin jo 18 asteinen huone voi olla sopiva lepoajaksi. Toki lepoajan tulee olla riittävän pitkä.
   Toivotaan, että seuraavalla kerralla onnistut saamaan amarylliksen kukkimaan uudelleen :)

   Poista
 2. Kauniita amarylliksiä. Minäkin tapaan säilyttää kukkineet sipulit ja kaivan ne kesän ajaksi kukkapenkkiin vahvistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni taitaa laittaa amaryllikset kesäksi kasvimaan reunaan, tai kukkapenkkiin kuten sinä. Se on tosiaan se toinen tapa. Itse pidän ne sisällä ikkunalla, niin ne on helpompi muistaa kastella ja lannoittaa :)

   Poista