maanantai 6. helmikuuta 2023

Mitä kannattaa esikasvattaa - omavaraisuus kotipihalla

Mitä kannattaa esikasvattaa itse ja mitä ei? Tätä usein kysytään minulta keväisin ja siihen vastaamiseen vaikuttaa aina, kuka kysyy. Eli siihen ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta. Joten tässä kerron nyt meidän pihan näkökulmasta, mitä kannattaa esikasvattaa ja mitä ei.

Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Mitä kannattaa esikasvattaa itse...

Aluksikin sellaisia kasveja kannattaa ylipäätään kasvattaa omalla pihalla, joita tulee syötyä. Ja tietysti sellaisia esikasvatetaan, mitkä vaativat esikasvatuksen, jotta sato ehtii kypsyä ennen syksyä tai jotta satoa saadaan aikaisemmin.

Itse esikasvatan taas erikoisempien tomaattien taimia, joita on vaikea löytää valmiina taimina. Meillä on siis tomaatit ulkona seinustalla ja niiden tulee olla myös matalakasvuisia. 
Nämä kuvan tomaatit kasvoivat vattumaalla kastelualtaassa ja tekivät siellä hyvän sadon.

Viime vuodesta jäi kahden tomaattilajikkeen siemeniä, sillä kylvän vain muutamia taimia. Kolmas siemenpussi on uusi ja se lajike on  matalakasvuista ja avomaalla viihtyvää. 

Kannattaako tomaatti esikasvattaa itse...

Pikaisesti laskin, että yksi siemen maksa 0,10 € ja yksi sammalnappi 0,35 € eli taimen hinnaksi tulee 0,45 €. Toki vesi ja lannoite maksaa myös, mutta mitättömän vähän. Ikkunalla kasvattaminen ei edes tarvitse kasvivaloa eli sähköä. Edullista ja suorastaan halpaa eli kannattaa esikasvattaa.
Tomaatti on myös helppo esikasvattaa, kunhan ei aloita sitä liian aikaisin.  Se kylvetään joko maaliskuussa tai huhtikuussa.

Mitä ei ehkä kannata esikasvattaa itse...

Sellaisia ei kannata esikasvattaa, joiden esikasvatus ei onnistu. Syynä voi olla se, että ne ovat hankalia esikasvattaa tai itsellä ei ole siihen hyvää paikkaa tai aikaa.

Viime vuosina olen ostanut persiljan taimet meidän lähialueen Ruotin puutarhalta. Nimittäin ammattipuutarhurin kasvihuoneessa kasvattamat persiljan taimet ovat niin reheviä, että itse kasvatetut näyttävät niiden rinnalla pieniltä rääpäleiltä. Saadaan siis niistä ostotaimista  syötävää heti keväästä myöhäiseen syksyyn.

Jonain vuonna olen ostanut myös ne muutamat lehtikaalin taimet, joita laitamme kasvimaalle. Esimerkiksi silloin, kun peurat ovat käyneet syömässä jo maahan istutetut taimet totaalisesti.

Itse kasvatettu vai ostettu valmiina taimena...

Kokeilemalla ja kantapään kautta oppii, mitä kannattaa itse esikasvattaa ja mitä ostaa valmiina taimina. Kuvassa vasemmalla on ruukullinen timjamia, jonka esikasvatin siemenistä ja oikealla ostettu rosmariini. Tänäkin vuonna aion kylvää timjamia ja ruohosipulia, koska ne on helppoja ja varmoja esikasvattaa. Ja niitä tulee syötyä 😊
Aion tänäkin kesänä pitää parvekkeella pientä hyötytarhaa, kuten viime vuonna. Siitä enemmän Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa. Sinne tulee ne matalimmat tomaatit.

Talvella kannattaa "esikasvattaa" ituja ja versoja...

Näin talviaikaan kannattaa "esikasvattaa" ituja ja versoja. Oikeamminhan se on kasvattamista, sillä kummatkin syödään pieninä alkuina.
Idättäminen ja versottaminen on helppoa ja nopeaa. Olen tehnyt näitä koko aikuisiän, sillä ne ovat paljon maukkaampia, mitä monet ruokakaupan salaatit ja vastaavat tähän aikaan. Ne ovat myös edullista, sillä purkillinen sinimailasen ituja vaatii noin ruokalusikallisen siemeniä. Pussillinen siemeniä maksoi noin 4 € ja siitä riittää pitkäksi aikaa.#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2023/

Apilankukka https://apilankukka.fi/esikasvatus-ja-raha/

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/puutarhasuunnitelmia-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2023/


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/02/06/helmikuu-23-esikasvatukset/Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fiPuutarhaterveisin Sari

7 kommenttia:

 1. Viime vuonna laittelin persiljaa kasvamaan kylvönauhassa ja voi jummijammi, miten tuuheaa puskaa siitä tuli! Edelleenkin hämmästelen niitä, koska puskat ovat talven sydämessäkin tanakassa pörrössä ja vihantina. Lajike oli Moss curled 2. Aion laittaa sitä lisää tänä vuonna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota lajiketta kehutaan paljon juuri sen pörheän ja runsaan kasvutavan ansiosta. Sen takia se sopii myös koristekasviksi.
   Saat omista persiljoistasi näin talvellakin syötävää, ja mikäs sen parempaa :) Ja todennäköisesti ne jatkavat kasvua vielä kesälläkin. Toki kannattaa laittaa myös uudet keväällä kasvamaan.

   Poista
 2. Minulla on kerran talvehtineet persiljat kasvihuoneessa. Satoa sai korjataan aikaisin keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persilja on tosiaan kaksivuotinen kasvi ja hyvällä paikalla talvehtii. Aina kannattaa yrittää ja jättää se talveksi juuri tuon takia eli siitä saa silloin jo keväällä syötävää. Minulla on yksi tosi pieni alku parvekkeella ja jännään, pysyykö se hengissä vai ei :)

   Poista
 3. Parikymmentä vuotta olen kasvattanut tomaatteja (ulkomainen laji, mistä otan siemeniä talteen seuraavaa vuotta varten), ja kylvän ne sisälle aina helmi-maaliskuun vaihteen paikkeilla. Ainakaan nuo eivät ehdi kypsyä, jos kylvän ne vasta huhtikuussa, kuten täällä joku neuvoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatin kylvöaika riippuu tosiaan paljon lajikkeesta. Osa kylvetään aikaisemmin, koska ne ovat hidaskasvuisia ja osa taas myöhemmin, koska ne alkavat kukkia heti ja ovat nopeita kasvattamaan tomaatteja.
   Myös oma kasvatuspaikka vaikuttaa kylvöaikaan eli esimerkiksi milloin esikasvatus onnistuu ikkunalla luonnonvalossa. Liian hämärässä tulee huonoja taimia.

   Poista
 4. Hyviä havaintoja ja vinkkejä ja olen samaa mieltä siinä, että tomaatin taimia kannattaa itse kasvattaa. Viime kesänä halvimmat näkemäni kaupalliset tomaatin taimet maksoivat 3,95€ ja kalleimmat 7€/kpl. Itselläni on kasvamassa n. 40 tainta, joten aikamoiseen summaan noilla hinnoilla päätyisi. Olen pyrkinyt haalimaan hyötytarhaan mahdollisimman monia perenniaalisia kasveja, kuten lipstikka, viinisuolaheinä ja maa-artisokka, jolloin ainakin osa kasvaa itsekseen ilman istutusta tai lisäystä. Persiljakin on kasvanut istuttamatta jo vuosia, sillä kaksivuotisena kylväytyy itsekseen, ja lisäksi sato tällaisista kasveista on paljon suurempi kuin istutetuista. Meillä myös tilli kylväytyy itsekseen, joten sitäkään ei tarvitse kasvattaa joka vuosi uudelleen. Jopa lehtikaali selvisi toissa talvena talven yli kasvimaalla ja jatkoi keväällä kasvuaan ja tuotti siemenetkin.

  Henna

  VastaaPoista