sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Aika suojata tuijat ja ruukkuhavut

Taas on aika suojata nuoret tuijat ja ruukkuhavut. Paras aika on aina näin helmikuun puolessa välissä, kun aurinko alkaa lämmittää. Jos suojaa ne vasta maaliskuussa, niin usein havukasvit ovat jo ehtineet saada vioitusta. Joten meidän pihalla viriteltiin jo suojaverkot paikalleen.


Nuoret tuijat suojataan kevätauringolta...

Ehkä paras suojaukseen on vihreä varjostusverkko, koska siitä ilma pääsee läpi, eikä sen sisälle muodostu liikaa lämpöä. Toinen vaihtoehto on juuttikangas. Meidän pihalla olemme käyttäneet vihreää varjostusverkkoa, koska sitä saa isompina paloina.

On myös hyvä muistaa sitoa suoja hyvin, jotta myrskytuulet eivät sitä irrota. Meillä alapihalle ei käy kova tuuli, joten pyykkipojat ovat riittäneet tähän asti.


Kartiovalkokuusi, marjakuusi ja alppiruusu auringossa...

Ensimmäisessä kuvassa vihreällä varjostusverkolla on suojattuna vanha kartiovalkokuusi. Se kasvoi aurinkoisella paikalla ja kevätaurinko vioitti nopeasti sen neulaset ruskeaksi, joten se suojattiin ajoissa. 

Aurinkoisella paikalla kasvavat alppiruusut sekä marjakuuset kannattaa myös suojata nyt kevätauringolta. 
Kartiovalkokuusta, alppiruusua ja marjakuusta ei suositella aurinkoiselle paikalle, koska ne eivät kestä kevätaurinkoa edes vanhana.
Kasvien valinta paikan olosuhteiden mukaan on tärkeää muistaa! Se onkin yksi pihasuunnittelun perusasioita 😊

Aika suojata myös ruukkuhavut...

Ruukussa kasvavat havukasvit on myös hyvä suojata kevätauringolta, jos aurinko jo paistaa niihin. Kävin tänään tutkimassa parvekkeella olevat ruukkuhavut ja niiden multapaakut olivat ihan jäässä. Joten kevätaurinko ruskistaa niiden neulaset nyt nopeasti.

Siirsin jouluilta jääneet kartiovalkokuuset parvekkeella kohtaan, johon ei paista aurinko. 
Tämä kartiovakokuusi on tältä joululta ja se on ollut koko talven parvekkeella. Siirsin sen tästä kohtaa parvekkeen toiseen päätyyn.
Kuvassa sen edessä näkyy kasvatusaltaassa kasvavan timjamin versoja. Se näyttää olevan vielä elossa, mutta saa nähdä miten sen käy.

Parvekkeen pöydällä on pienessä metallikipossa kasvamassa mänty. Tai oikeastaan männyn taimi, joka oli pienenä joulupuuna. Siihen kohtaan ei vielä paista aurinko, joten se saa jäädä pöydälle.



Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Tuijat on suojattu. Näpit siinä taas paleli. Miten tuijille käy, jos ne suojaa jo marras/joulukuussa ennen lumia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuijien suojaaminen onkin mukavinta tehdä suojasäällä, mutta aina sellaista ei ole silloin, kun se itselle parhaiten sopisi ;)
      En ole kokeillut laittaa varjostusverkkoja aikaisemmin, joten en tiedä miten tuijat kestää sen. Ainakin lumi voi kerääntyä suojausten päälle ja siten taivuttaa kasvin oksia pahasti. Eli suojauksia pitäisi käydä aina lumisateen jälkeen tarkistamassa.

      Poista
  2. Kiitos muistutuksesta! Olisin taas muuten ihan unohtanut suojaamisen. Nimittäin kantapään kautta olen oppinut, että vioitus tulee kartiovalkokuuseen jo lopputalvesta. Ja silti meinasin sen taas unohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Suojaaminen helposti unohtuu ja kevät tulee yllättäen. Heti kun aurinko alkaa lämmittää, on aika suojata nämä tietyt havut. Itse huomasin viime viikolla sisällä, miten ihanasti aurinko lämmitti kun oli aurinkoinen päivä. Ja se alkaa yleensä aina näin helmikuun puolessa välissä.

      Poista
  3. Meillä huputettiin tuijat kahdesta syystä jo marraskuussa: peurat eivät pääse herkuttelemaan niillä, ja kokeillaan olisiko latva itse asiassa näin paremmin suojassa painavalta lumelta, kunhan tosiaan käy välillä puistelemassa kuormaa pois. Ainakin latva luultavasti säilyy yhtenäisenä vähän varmemmin. Viime talvena täällä monet suojaamattomat tuijat halkesivat latvasta osiin ja taipuivat lumikuorman alla. Keväällä oli hurjan näköistä monilla pihoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjostusverkko onkin hyvä konsti suojata tuijat peuroilta talvella! Jollain alueilla peurat näyttävät syövän tuijien alaosista kaiken vihreän.
      Tuijista pitää käydä karistelemassa lumet aina lumisateen jälkeen, oli ne sitten suojattu varjostuskankaalla tai suojaamattomia. Homma ei kylläkään ole aina kiva. Tuuli ja lumimyräkkä tosiaan herkästi levittää tuijan latvaosan versot levälleen. Varsinkin silloin jos ei huomaa heti mennä karistelemaan lumia. Välillä samoin käy pylväskatajillekin.
      Kerrothan sitten keväällä, miltä tuijasi näyttivät suojien poiston jälkeen :)

      Poista