sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Esikasvatus alkaa kuun mukaan

Esikasvatus alkaa ja teen sen tietysti kuun mukaan. Nyt on menossa kasvava kuu, mikä on hyvä näiden kylvöihin. Katson kuitenkin vielä tarkemmin hyvän päivän, jotta itäminen varmistuu ja tuleva kasvu on hyvää. Kasvavalla kuulla eri päivillä on nimittäin oma ominaisuutensa kasvien kasvuun.


Alppiasterin kylvö...

Tänä vuonna kokeilen kylvää alppiasteria, joka on monivuotinen perenna pörriäisille. Se on matala ja kukkii kesä-heinäkuun tietämillä. Tänä kesänä se tuskin kukkii, mutta ensi kesänä varmasti.

Kylvän siemenistä osan ensi keskiviikkona kukkapäivänä ja loput siemenet ulos ruukutuspöydälle toukokuussa. Nimittäin mitä isommat taimet, sitä varmemmin ne säilyvät hengissä meidän pihalla, kun on niitä espanjansiruetanoita. Alppiasterilla siementen itämiseen voi mennä kuukausi, joten siksi kylvän ne jo helmikuun alussa.


Kuun mukaan esikasvatus...

Aina välillä joku kysyy, mitä merkitystä on kuun mukaan kylvöjen ajoittamisella, kun siemenet kuitenkin lähtevät kasvuun.

Itse olen huomannut sen, että kun kylvää siemenet kuun mukaan ja valitsee hyvät päivät, niin siemenet itävät tosi nopeasti. Ja mikä tärkeää, niin ne myös kasvavat jatkossa hyvin. Joko pituutta, lehtien rehevyyttä tai runsasta kukintaa... riippuen hieman minkä päivän on valinnut kylvöihin, koulintaa ja istuttamiseen.

Tietyille kukille ja chileille hyvä kylvöaika kuun mukaan -4.2.2023  sekä 21.2.-6.3.2023


Kuvassa on pieniä punahatun taimia viime maaliskuulta. Ne lähtivät hyvään kasvuun, kuten aina. Ne ovatkin tosi helppoja kasvattaa siemenistä, mistä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa. 

Kaikki valmiina kylvöön...

Olen valmistautunut taas ajoissa kevään esikasvatuksiin. Kylvömulta, kasvusammal ja sammalnappeja on jo hankittuna, samoin otin esille pestyt bio-taimiruukut sekä muovirasian, johon kylvän hajakylvönä alppiasterit. Valkoiset nimisäleet on myös otettu laatikosta esille ja siemenpussit. 

Esikasvatus kuun ja suositellun kylvökuukauden mukaan...

Siemenpusseissa on usein suositeltu kylvökuukausi. Jos esikasvatuspaikassa ei ole auringonpaistetta eikä kasvivaloja, silloin siementen kylvöt kannattaa tehdä suosituksen jälkimmäisenä kuukautena. 
Eli ensin tarkistetaan, milloin kyseinen kasvi kannattaa kylvää ja sen jälkeen valitaan sen kuukauden kuun mukaan hyvistä kylvöpäivistä itselle sopivin. Alla linkit kuukauden kylvöihin.
  • Tammikuun ekat kylvöt, jee! eli esimerkiksi tammikuussa kylvetään jättiverbena ja kuukausimansikka, koska niillä on tosi pitkä esikasvatusaika.
  • Helmikuun kylvöjä kuten pelargonit tai jättiverbena, jos oman esikasvatuspaikan valo-olosuhde on hämärä tammikuussa.
  • Maaliskuun kylvöjä esimerkiksi monet yrtit ja petunia kylvetään esikasvatukseen maaliskuussa. Sen lisäksi on monia muitakin esikasvatettavia.
  • Huhtikuun kylvöjä kylvetään niitä kasveja, joilla on lyhyt esikasvatusaika ja joilla esikasvatus aikaistaa kukintaa ulkona. Tällaisia on esimerkiksi samettikukka.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Lisää tietoa verkkokurssilla...

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion kurssialustalla eli www.sarinpuutarhakurssit.fi

Kurssialustalla on eri kasvilajeille sopivat kylvöpäivämäärät sekä Viikon puutarhatyöt -listauksessa sen viikon kylvöt. Eli jos et itse viitsi nähdä vaivaa parhaiden kylvöpäivien katsomiseen, niin näet ne kurssialustalta valmiiksi katsottuna.


Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Luin jostain että noissa napeissa verkko olisi mikromuovia, ainakin maatuu tosi hitaasti!??? Osaatko sanoa onko huhussa perää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä, joita itse käytän, ovat sammalnappeja eli tehty kasvusammaleesta. Niissä ei ole mitään verkkoa tms napin ympärillä. Sen takia niiden kasteluun on oma tapa, josta ohje pakkauksessa. Jos kastelee niitä väärin, nappi hajoaa herkästi, koska niissä ei ole sitä verkkoa ympärillä.
      Sen sijaan turvenappien ympärillä on verkko, joka usein on muovipohjaista eli siitä tulee mikromuovia.
      Oma kokemukseni on, että sammalnapeissa siemenistä ja pistokkaista lisätyt taimet tekevät hyvät ja vahvat juuret. Turvenapeissa juuret ovat selvästi heikommat. Eli napeissa on eroja :)

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Taidan nyt rohkaistua ja ostaa pelargonin siemenet. Olen monta vuotta harkinnut niiden kylvöä, mutta en vielä ole rohjennut. Onnistuuko ne tosiaan ihan huoneen ikkunalla? Eihän niitä tarvitse kylmäkäsitellä tai muuta erikoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonin kylvö siemenistä on helppoa, eikä vaadi kylmäkäsittelyä.
      Siemenet itää nopeimmin 20-25 asteen tasaisessa lämpötilassa. Eli kylvöstä ei kannata alkuvaiheessa siirrellä huoneesta toiseen.
      Itämiseen menee viikosta kolmeen viikkoa. Kuun mukaan kun kylvää, yleensä siemenet itävät jo viikossa. Viimeistään sen jälkeen taimet siirretään aurinkoiselle eli hyvin valoisalle ikkunalle. Siemenet kannattaa kylvää viimeistään helmikuussa, niin taimet ehtivät kukkaan kesäksi.
      Kokeile vaan rohkeasti pelargonin kylvöä :)

      Poista
  3. Taas paljonkin tietoa, täytyy siirtää kirjanmerkkeihin ja lukea paremmin huomenna. Kiitos kaikesta tiedosta jotka jo olin unohtanut....;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kiitos palautteesta. Näissä kevään kylvöissä onkin paljon erilaista huomioitavaa, jotta kylvöt onnistuvat.

      Poista