perjantai 13. tammikuuta 2023

Kevättä jo parvekkeella hyödetyillä kukilla

Kevättä toi tänään parvekkeelle nämä itse hyödetyt sipulikukat sekä talitintin laulu. Nyt kun täällä etelässä on lämmin jakso, niin kiikutin hyödetyt sipulikukat parvekkeelle valoon ja viileyteen. Samalla tosiaan kuulin ekaa kertaa tänä vuonna talitintin laulavan. Tuli niin keväinen fiilis, vaikka on vasta tammikuun alkupuoli.


Kevättä parvekkeella hyödetyillä sekä monivuotisilla kasveilla...

Ensimmäisessä kuvassa näkyy paremmin itse sipuleista hyötämäni punakukalliset hyasintit. Ne on tosin vielä nupulla. Alun perin tarkoitin ne joulukukiksi, mutta nämä kaksi jätinkin kevätkukiksi. Jos on nimittäin leuto talvi, ekat sipulikukat saa parvekkeelle jo helmikuussa.

Parvekkeella on tietysti monivuotisiakin kasveja, mitkä myös luovat keväisen puutarhamaista tunnelmaa. Tässä metallimaljassa on mehitähtiä, jotka aina talvella muuttuvat hieman elottoman näköiseksi, kuten kuvasta näkyy. Ne kyllä toipuvat siitä, kun kevään lämpö saapuu.

Viimeiset jouluhyasintit parvekkeella...

Joululta jäi myös vaaleanpunainen ja sininen jouluhyasintti, joiden kukat ovat vielä avautumassa. Niitä en hyötänyt, vaan sain ne lahjaksi. Parvekkeella tuoksuu nyt ihanan vahvasti hyasintit.

Tänäkään vuonna en malttanut viedä kaikkia kukkineita hyasintteja kellariin, vaan jätin yhden ruukun "viherkasviksi".  Se onkin kasvattanut komeat pitkät lehdet, mitkä tuovat kivasti raikasta vihreyttä parvekkeelle. 
Näistä sipulikukkaruukuista en tehnyt vielä kaunista sommitelmaa, sillä siirrän ne takaisin sisälle, kun sää taas pakastuu.

Kevätkurjenmiekat hyvässä kasvussa...

Tältä näyttää nyt ne suloiset kevätkurjenmiekat, joiden sipulit istutin joulukuun alkupuolella. Ja tietysti kuun mukaan hyvänä päivänä. Viime vuonna hyödin tummakukallista lumikurjenmiekkaa, joka on samantyyppinen pieni sipuleista kasvava iiris. 

Kevätkurjenmiekan versossa paksumpi osa sisältää nupun ja ohut on lehden alku. Todennäköisesti tämä kukkii jo helmikuussa, riippuen vähän lämpötilasta.
Koska ruukut ovat olleet pimeässä jääkaapissa, versot ovat kellertäviä valon puutteen takia. Ne kyllä vihertyvät nopeasti parvekkeella. 

Istutus kuun mukaan kaktusmultaan...

Istutin näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit luomu kaktusmultaan. Sen jälkeen ruukut ovat koko ajan olleet jääkaapissa ja vien ne sinne takaisin ennen kuin sää pakastuu parvekkeella. Eli reilussa kuukaudessa näistä on kasvanut jo hyvät alut.


Ehkäpä viikon päästä pitää siirtää nämä kaikki sipulikukkaruukut sisälle ja osan niistä jääkaappiin, kun talvi taas saapuu 😊


Nyt parhaillaan on muuten huono aika istuttamiseen, siementen kylvämiseen, pistokkaiden ottoon ja mullanvaihtoon, kuun mukaan. Näet seuraavat hyvät päivät täältä blogista  Kastelupäivät ja kuu -sivulta.

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Onpa mukava kevään tuulahdus parvekkeellasi. Mitä luulet, voisinko viedä jouluruusut nyt pihalle päiväksi? Meilläkin täällä etelässä on lämmintä ja ihan vesisadekeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään tuulahdus onkin hyvä ilmaisu tähän sipulikukkaruukkujen ulkoilutukseen :) Ehkäpä torstaina otan ne takaisin sisälle.
   Jouluruusutkin voi hyvin pitää ulkona viileässä, mutta ne on hyvä ottaa sisälle ennen lämpötilan mentyä pakkasen puolelle .

   Poista