perjantai 2. elokuuta 2024

Perennoja siemenistä - laukkaneilikka

Kaupallinen yhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
 
Kasvatan joka kevät perennoja siemenistä, koska se on niin kivaa kevätpuuhaa. Tänä keväänkin kylvin taas useampaa hieman erikoisempaa perennalajia. Yksi niistä on tämä laukkaneilikka, joka on avannut jo ensimmäiset kukkansa. Nämä oli kyllä yllättävän helppoja esikasvattaa, ihan asuinhuoneen ikkunalla.

Laukkaneilikka kasviryhmän reunalla...

Kuvan kohta on pieni alue isommasta kasviryhmästä, jossa on havukasveja ja rungollisia pikkupuita. Toki myös erilaisia perennoja.
Tämä kohta on paahteinen ja halusin siihen matalahkoja kasveja, jotta kasviryhmä näyttää kauniilta kokonaisuudelta. Eli on aina ensin hyvä miettiä paikkaa pihasuunnittelun ohjeilla, niin kasvivalinta onnistuu varmalla otteella. Myös näiden siemenistä esikasvatettavien.

Koska laukkaneilikka on matala perenna, istutin taimet reunaan riviksi. Siten kaikki tajuaa, että lehtitupsut on perennoja, eivätkä vahingossakaan kitke niitä rikkaruohoina 😊

Pitkään kukkiva laukkaneilikka `Ballerina Red`...

Laukkaneilikat on siitä kivoja, että ne kukkivat pitkään kesä-heinäkuussa. Ne kasvattavat tiiviit lehtimättäät, joiden pitäisi olla jopa talvivihreitä. 
Kuvassa näkyy kaksi nupullista kukkavartta kasvavan lehtimättään keskeltä.

Tällä laukkaneilikka `Ballerina Red` lajikkeella on vahvan punaiset kukat. Oikeastaan tämä kukan väri oli yksi syy, miksi halusin kokeilla tämän kasvatusta siemenistä asti. Toinen syy on se, että laukkaneilikat on hyviä pörriäis- ja perhoskasveja.
Tämä on tarkemmin maljalaukkaneilikka (Armeria pseudarmeria) `Ballerina Red` lajike.

Laukkaneilikkaa kasvaa useampaakin eri alalajia luonnonvaraisena rannikolla , jotka kaikki ovat uhanalaisia ja  rauhoitettuja. Niiden kukat ovat yleensä vaaleanpunertavat.

Helppoja perennoja kasvattaa siemenistä...

Laukkaneilikat on tosi helppoja perennoja kasvattaa siemenistä. Kun ne kylvää aikaisin keväällä, ne kukkivat jo saman kesän loppupuolella.

Itse kylvin näiden siemenet helmikuun jälkipuoliskolla taimilokerikkoon. Jokaiseen kuuteen taimilokerikon koloon laitoin yhden siemenen. Peitin siemenen niin, että multaa tuli sen päälle noin 1 cm ja kastelin. Taimilokerikon päälle laitoin läpinäkyvän muovin ja siirsin lokerikon ikkunalaudalle.
Kuukauden kuluttua taimissa oli jo useampi lehti. Siis tosi helppoja esikasvattaa.

Tämä kuva on otettu reilu pari viikkoa sitten, heinäkuun puolivälistä. Kuvassa näkyy myös siemenpussi, joka on Korpikangas Siemen-Frön valikoimasta. Heillä on myös muita laukkaneilikan (Armeria) siemenpusseja.


Tässä kuvassa näkyy taimilokerikko juuri ennen taimien istuttamista maahan. Lokerikkoon mahtui siis kuusi tainta, mikä on tähän kohtaan hyvä määrä. Ehkä kylvän ensi keväänä näitä vielä lisää.


Laukkaneilikka ja sen hoito-ohjeet...

Laukkaneilikat (Armeria) viihtyvä parhaiten aurinkoisella ja kuivalla paikalla. Eli maan on oltava hyvin läpäisevää ja hiekkapitoista sekä niukkaravinteista. Lisäksi lumipeite on niille hyvä talvisuoja.
Niitä ei siis tarvitse hoitaa sen kummemmin, kunhan kitkee rikkaruohot pois.

Saa nähdä, miten nämä viihtyvät meillä, sillä kohta ei ole niukkaravinteinen, vaikkakin hiekkapitoinen ja aurinkoinen.

Siemenpussi on siis Korpikangas Siemen-Fröltä ja heidän verkkokaupassa on myös muitakin laukkaneilikoiden (Armeria) siemenpusseja.


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Ompas sillä hienostunut värisävy kukissaan. Itellä oli joskus muinoin haaleanpunertavaa. Oli hoitovapaa, kunnes rikkaruohot valtasivat sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä laukkaneilikoilla on tosiaan kukat yleensä hyvin vaaleanpunertavia. Kuulemma on myös valkoisiakin, tosin harvemmin niitä näkee.
      Kiva kuulla, että koit sen hoitovapaana. Sellaisena sitä pidetään, tosin vaatii rikkaruohojen kitkemistä. Se ei pärjää niille, vaan sille käy kuten sinun laukkaneilikallesi.

      Poista