keskiviikko 28. elokuuta 2024

Kitkemispäivät kuun mukaan lähestyy

 
Kitkemispäivät lähestyy ja tähän aikaan niitä on niin harvakseltaan, että ne kaikki kannattaa hyödyntää. Siten pääsee kitkemisen kanssa paljon vähemmällä. Ja jos on kitkenyt tähän asti Kitkemispäivinä ja hyvillä kitkemistekniikoilla, rikkaruohoja on nyt vain vähän.

Ja jos et ole kitkenyt, niin nyt ja myöhemmin syksyllä kannattaa ehdottomasti hyödyntää näitä kuun mukaan katsottuja Kitkemispäiviä. Siten ensi keväänä on vähemmän kitkettävää.


Sepeli ja laattojen välit...

Nyt on hyvä poistaa uudet siemenistä lähteneet rikkaruohot sepelistä ja laattojen väleistä, niin piha jää siistiksi talvea vasten. Näitä erilaisia siementaimia ilmestyy jatkuvasti keväästä syksyyn, koska tuuli tuo mukanaan uusia siemeniä pihalle. Kuvassa on koivun taimi, jota ei voi jättää tähän kasvamaan.

Varo maahumalaa ja suikeroalpia...

Voimakkaasti rönsyillä leviävät kasvit, kuten maahumala ja suikeroalpi, peittävät maan pintaa tehokkaasti hyvissä olosuhteissa. Se voi olla hyvä asia, mutta joissain kohtaa tosi huono. Nimittäin ne voivat peittää alleen ja tukahduttaa matalat kasvit. Sen takia niitä kannattaa varoa, etenkin matalien havujen ja perennojen ryhmissä.
Tässä on maahumalaa, joka on kesän aikana peittänyt kohdan jo kokonaan.

Alla kuva suikeroalpin versosta, joka kasvoi harjaneilikoiden seassa. Sen tietysti poistin heti.

Kitkemispäivät ja hyvät kitkemistekniikat...

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin eli kun yhdistät kuun mukaan katsotut Kitkemispäivät ja parhaat kitkemistekniikat, rikkaruohojen kitkeminen nopeutuu ja helpottuu. Lisäksi rikkaruohot eivät kasva heti takaisin. Kitkeminen muuttuu siis tehokkaammaksi.

Sen ansiosta näin elokuussa rikkaruohoja on vähän kitkettävänä, siis helppo homma.

Ehdit vielä hyviä katsoa parhaat kitkemistekniikat erityyppisille rikkaruohoille, Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssin videoilta. Opit myös valitsemaan kitkemistyökalut avuksi, jotta kitkeminen helpottuu vielä lisää.

Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalta.


Olisi tosi ihana kuulla kokemuksia tämän kesän kitkemisistä. Eli onko nämä Kitkemispäivät auttaneet, vai ei?


Hyvät Kitkemispäivät nyt viikonloppuna!



Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Aiempia kitkemispäiviä olen hyödyntänyt ja nyt huomasin, että juuri nuo mainitsemasi suikeroalpi ja maahumala ovat ottaneet kaiken vapauttaneeni tilan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi, onneksi ne on helppo kitkeä pois, etenkin oikealla kitkemistekniikalla. Kummatkin tosiaan kasvattaa yllättävän nopeasti pitkät ja peittävät versot. Sen takia onkin hyvä silmäillä kitkettyjä alueita joka Kitkemispäivä, niin maahumala tai suikeroalpi ei pääse huomaamatta valtaamaan kohtia.

      Poista
  2. Ovat auttaneet ja paljon! Kivituhkapiha on pysynyt rikkaruohottomana pitkään, mikä suorastaan hämmästyttää meitä. Siitä olen myös erittäin tyytyväinen. Kiitos kun muistuttelet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet huomannut Kitkemispäivistä olevan apua. Olen kokenut ihan saman, sillä meilläkin hiekkapiha pysyy todella pitkään rikkaruohottomana. Se on iso hyöty, etenkin jos hiekkapihaa on paljon. Ole hyvä :)

      Poista