keskiviikko 14. elokuuta 2024

Yllättäjinä sinisade ja syyshortensia

 
Elokuun yllättäjinä on tämä vanha syyshortensia sekä sinisade eli Wisteria köynnös. Nimittäin tämä ensimmäisen kuvan syyshortensia siirrettiin tähän keväällä pihan toisesta kohtaa. En olisi ikinä uskonut, että se kukkii heti näin runsaasti, vaikka alkukesä oli tosi kuiva ja helteinen. Lisäksi sen maasta ylös kaivaminen ei mennyt ihan "ohjekirjan mukaan" 😀


Syyshortensia yllätti kukkarunsaudellaan...

Tältä pensas näyttää nyt eli se on täynnä kukkia. Edellisessä paikassa kukkaterttuja tuli vain muutamia ja se olikin syy, miksi päätimme siirtää sen aurinkoisemmalle paikalle. Nimittäin sen vanhaa paikkaa alkoi naapurin puut varjostaa jo hieman liikaa. 


Heinäkuun lopulla valkoiset kukat...

Vielä heinäkuun lopulla sen kukat olivat tosi hohtavan valkoiset. Tämän postauksen ensimmäinen kuva oli viime viikolta, jolloin sen kukat olivat kauniin pinkin vaaleanpunertavat. Jännä nähdä, miten kukkien väritys muuttuu syksyä kohti nyt aurinkoisemmalla paikalla.
Selvästi siirto ja hellekesä vaikuttivat pensaan kasvuun, koska sen lehdet ja kukkatertut on pienemmät. Saa nähdä, millainen tämä on ensi kesänä... puutarhassa on kivasti aina tällaista pientä jännitystä.

Kovia kokenut sinisade (Wisteria)...

Ehkä muistatkin sen ruukussa kasvavan sinisateen, jonka kukkatertut on lyhyet. Se on nyt neljättä kesää ja samassa ruukussa. Talvet se on viettänyt kellarimaisessa tilassa, jossa on pienet ikkunat. Sinisateet nimittäin ovat aika talvenarkoja ja niiden kasvuvyöhyke on vain I.

Viime kevättalvena sille tapahtui jotain mystistä kellarissa, sillä kaikki sen uudet lehtevät versot olivat menneet ruskeiksi. Epäilen, että tilassa oli ollut pakkasta, koska mitään muuta syytä en uuden kasvun lakastumiseen keksinyt. 

Sinisade oli täysin lehdetön vielä toukokuussakin, kun pihalla pensaat jo vihersivät. Se näytti kuitenkin olevan elossa, koska siinä oli muutama vihreänä säilynyt pieni verson pätkä. Joten siirsimme sen pihalle ja se lähti kuin lähtikin kasvattamaan uusia versoja. Kasvit todellakin välillä yllättävät!

Sinisade yllätti nyt nupuilla...

Viime viikolla huomasin, että sinisateessa on kolme nuppua tai oikeammin kukkatertun alkua. Saas nähdä ehtivätkö ne kehittyä kukkiviksi. Toivottavasti elokuu ja syyskuun alku jatkuvat lämpiminä!

Kuvia sen kukista toissa vuodelta Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä -postauksessa. Eli sen kasvu ja kukinta on nyt noin kuukauden myöhässä.

Sinisade on leikattu pieneksi...

Tämä on siis edelleen samassa termoruukussa, koska ruukku on kestävä ja kevyt siirrellä. Sinisadetta on pakko leikata joka vuosi, sillä se kasvattaa pitkiä versoja. Leikkaaminen saa sen myös kukkimaan runsaammin, tosin meillä tämä on kukkinut vain parilla kukkatertulla tähän asti.

Sen rungot on jo yllättävän paksut ihan alhaalta. Ja mullan pinnalta huomaa, että pihallamme on mänty ja oravia😀


Olisi kiva kuulla kuulumisia näistä sinisateista. Muutamalla teistä lukijoista oli myös sinisade ruukussa kasvamassa tai maahan istutettuna.



Puutarhaterveisin Sari





2 kommenttia:

  1. Upean pinkit kukat tuossa hortensiassasi! Se taitaa olla jokin hienompi lajike? Omani kukat on erilaiset väriltään, ei noin pinkin punertavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin vähän ihmettelin kukkien pinkkiä sävyä kuvassa. Nimittäin muistaakseni hortensia on se kaikkein yleisin syyshortensia eli `Grandiflora` lajiketta.
      Nykyään on kyllä myynnissä useita syyshortensian lajikkeita, joilla kukkaterttu on selvästi pinkki eli vahvan vaaleanpunertava.

      Poista